24.6.16

«Εργαλείο» το Brexit για τον Α.Τσίπρα: «Θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ αν μας βοηθήσετε να μείνουμε» (βίντεο)


«Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ» 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ως «εργαλείο» στα χέρια του θεωρεί ο πρωθυπουργός το Brexit και άδραξε την ευκαιρία για να προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι αν δεν αλλάξουν πορεία το τέλος της κυριαρχίας τους είναι κοντά και η Βρετανία δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα έχει επιλέξει τον δικό της κυρίαρχο δρόμο.

Σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες έστειλε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ο οποίος αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε ότι «υπάρχει μια αυταρχική ΕΕ που χρειάζεται αλλαγές».
«Χρειάζεται η εξουσία να επιστρέψει στους πολιτικούς και οι λαοί να ξαναγίνουν κυρίαρχοι»
"Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μία καλύτερη Ευρώπη", είπε στις δηλώσεις του για το Brexit.
«Οι ακραίες πολιτικές της λιτότητας, η αλά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι φράχτες, η άρνηση επιμερισμού των βαρών είχαν δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι η γενεσιουργός αιτία και ποιος ευθύνεται για τη διάδοση της ακροδεξιάς».
«Η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν την θέση τους στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης και στον εθνικό απομονωτισμό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό ή η αρχή του τέλους.»
«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού  υπάρχει ανάγκη προστασίας της εργασίας, στήριξης του κοινωνικού κράτους, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Όπως αποδείχθηκε ο αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς.»
Ο πρωθυπουργός είχε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη ενώ μέχρι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο Brexit.
Η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος έγινε με την ηγεσια του οικονομικού επιτελείου ενώ το προγραμματισμένο για τις 12:30 ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση μετατέθηκε για τις 3 το απόγευμα
Σκοπός της σύσκεψης Τσίπρα-Τσακαλώτου-Χουλιαράκη ήταν η εκτίμηση της κατάστασης μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαική Ένωση.
Αντίθετα κανονικά θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβεντη.
Η αλήθεια είναι ότι το Brexit έδωσε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να «καρφώσει» τις Βρυξέλλες από θέση ισχύος για τον αυταρχισμό που επέβαλλαν σε συνεργασία με το Βερολίνο σε όλη την Ευρώπη.
Πολλά θα πρέπει να αλλάξουν αν το Βερολίνο επιθυμεί να έχει ακόμα τον «ζωτικό χώρο» τον οποίο δημιούργησε μέσω πλαγίω μεθόδων με τον σχηματισμό της ΕΕ.
Eίναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα καθώς σωρεία χωρών παραμονεύουν για να κουνήσουν το «μαντήλι» στους Γερμανούς, ιδιαίτερα τώρα πο υπήραν θάρος από την κυρίαρχη απόφαση του αγγλικού κυρίως λαού (που είναι και το 85% των Βρετανών υπηκόων)
pronews