22.6.16

Περιορισμένες οι πιθανότητες να ψηφίσουν "Brexit" οι Βρετανοί αλλά αν συμβεί θα αρχίσει να "ξηλώνεται το πουλόβερ"...


ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ "ΑΔΙΑΙΡΕΤΗΣ" ΕΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ - ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Αύριο είναι η μέρα της κρίσεως για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία που θα κρίνει αν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από την ΕΕ και όλοι προσπαθούν να μετρήσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και το ίδιο το κράτος των Βρυξελλών καθώς θα καταπέσει το ταμπού της "αδιαίρετης" ΕΕ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Φινλανδία και κυρίως η Ιταλία θα θελήσουν να σπάσουν τα δεσμά που τους δένουν με τις Βρυξέλλες.
 
Άλλωστε όπως ήδη έχουμε τονίσει το pronews.gr το ζήτημα είναι περισσότερο συνειδησιακό. Οι ελίτ δεν θέλουν να πιστέψουν οι λαοί ότι μπορούν να έχουν μια κυρίαρχη επιλογή στην ζωή τους.
 
Ενα ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει άμεσες αναταράξεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Επιχειρείται μάλιστα να φανεί ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την Ελλάδα.
 
Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα πυροδοτούσε μεγαλύτερη και πιο καταστροφική υποτίμηση της στερλίνας από εκείνη της “Μαύρης Τετάρτης” τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν είχε βγει εκτός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM).
 
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, ο Σόρος αναφέρει πως με ένα Brexit, η αξία της λίρας θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 15%, πιθανόν και κατά 20%, κάτω από την σημερινή ισοτιμία της στα 1,46 δολάρια.
 
“Η αξία της λίρας θα μειωνόταν απότομα. Θα είχε επίσης έναν άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στις αγορές, τις επενδύσεις, τις τιμές και τις θέσεις εργασίας”, σημειώνει ο Σόρος.
 
Τονίζει ακόμα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων μετά την έξοδο της Βρετανίας και ότι θα έμεναν λίγα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να διευκολύνουν μια ύφεση ή μια πτώση στις βρετανικές τιμές των κατοικιών.
 
Δεδομένου ότι η ελεύθερη κίνηση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπαυε μετά από ένα Brexit, η εργασία των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετώπιζε δυσκολίες και θα μπορούσε να συγκριθεί με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις απασχόλησης των Ελλήνων στις ΗΠΑ.
 
Την ίδια στιγμή προϊόντα και εμπορεύματα που σήμερα διακινούνται από την Ελλάδα προς τη Βρετανία, αλλά και από τη Βρετανία προς την Ελλάδα με ελάχιστες διατυπώσεις, θα εισάγονταν σε ένα νέο τελωνειακό καθεστώς που θα απαιτούσε πρόσθετο κόστος και χρόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διμερές εμπόριο.
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος, ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 43η θέση μεταξύ των πελατών και την 56η μεταξύ των προμηθευτών της Βρετανίας.
 
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Βρετανία ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ το 2015 αυξημένη κατά 10% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους.
 
Στο τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Βρετανία ανήλθε στα 237 εκατ. ευρώ σχεδόν αμετάβλητη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους.
 
Η συζήτηση για το Brexit, πάντως,  είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. 
 
Μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
 
Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε κατά διάνοια, διότι μετά το Brexit το πρώτο μέλημα της ΕΕ θα είναι να μην χάσει άλλο μέλος της καθώς αυτό θα σημάνει το τέλος της κερδοφόρας (για κάποιους) υπερεθνικής επιχείρησης.
 
Ακόμα και η Ελβετία φέρεται να ανησυχεί που δεν είναι μέλος της ΕΕ
 
Οι Ελβετοί φοβούνται μια ξαφνική διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζές τους επειδή υπάρχουν σκέψεις ότι το City του Λονδίνου θα «ρουφήξει» χρήματα.
 
Φοβούνται δε πάρα πολύ για το ελβετικό φράγκο το οποίο συνήθως αποτελεί ασφαλές «λιμάνι» για τους Ευρωπαίους δανειολήπτες.
 
Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χερσαία σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες για εκείνη. 
 
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ύψους 1,2 δισ. την εβδομάδα) στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας και η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο. 
 
Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να χτίσουν μεταξύ τους ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Από την άλλη ένα Brexit μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ.
 
Η Γαλλία με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit.
 
Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς.
 
Στο μεταξύ, στην Αυστρία το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών.
 
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δεξιά πτέρυγα στη Φινλανδία θα αποθρασυνθεί μετά από ένα Brexit. Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού.
 
Με την άνοδο του δικού της ευρωσκεπτικιστικού κινήματος αγωνίζεται η Δανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα μπορούσε να δυναμώσει τη φωνή τους.
 
Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση.
 
Ισχυρό θα είναι το πλήγμα που θα δεχθεί και η Γερμανία, καθώς αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ.
 
Το Βέλγιο θεωρείται ότι θα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες σε περίπτωση Brexit, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας.
 
Αν και ένα Brexit μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν εκεί), το ηθικό πλήγμα για την ιδρύτρια χώρα της ΕΕ θα είναι μεγάλο. 
 
Ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και στην Τσεχία, όπου υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Στέλνουν το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν.
 
Ενα Βrexit θα έχει πιθανόν αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των χωρών αυτών ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι σε περίπτωση Brexit κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους.
 
Ενα Brexit είναι πιθανό να ενθαρρύνει τον Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό. Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες.
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές. Σε ένα Brexit θα πιέσουν για μια γρήγορα συμφωνία για την ελεύθερη αγορά.
 
Στην Ισπανία επικρατεί ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση. Και οι φόβοι δεν σταματούν εκεί. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν.

pronews