5.6.16

ΘΕΛΟΥΝ με την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ να εξαφανίσουν την ευωδία του θυμιάματος που την περικυκλώνει εδώ και καιρό;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΟΛΙΚΗ επαναφορά του οθωμανικού μεγαλείου τις επόμενες μέρες στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και ότι άλλο μπορεί να συμβαίνει;
Μήπως οι Τούρκοι φοβούνται τα φαντάσματα των ψυχών που έσφαξαν μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;
Μήπως φοβούνται ότι τα φαντάσματα αυτά την θυμιάζουν με άρρητη ευωδία;
Μήπως θέλουν να ΤΑ ¨ξορκίσουν¨ διαβάζοντας το Kοράνι μέσα σε αυτήν;

Στις 31 Μαρτίου 2016 καταγράφηκε:


η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μοσχομυρίζει τα βράδια εδώ και ένα χρόνο…
Φαίνεται ότι η ευωδία αυτή δεν αντέχεται από κάποιες μύτες και αποφάσισαν…
¨Από την Αγιά Σοφιά θα διαβάζεται το κοράνι για 30 μέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και από εκεί θα το αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα το κοράνι από την Αγιά Σοφιά θα διαβάζεται για το πρόγραμμα sahur (πρωινή προσευχή πριν τη νηστεία) με τον τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας».
Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2.00 για 30 μέρες. Το Ραμαζάνι ξεκινά στις 6 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 7 Ιουλίου. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτούργησε για 916 χρόνια ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 χρόνια ως τζαμί ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.
Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή του ΑΚΡ Σαμίλ Ταγιάρ η Τουρκία ως αντίδραση στο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να ανοίξει την Αγιά Σοφιά για προσκύνημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, σημειώνει: «Εφόσον οι ΗΠΑ ‘αγκάλιασαν΄ το ΡΚΚ και την παράλληλη δομή, η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Σειρά έχουμε εμείς τώρα: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει στο προσκύνημα».
iefimerida.gr/news/ 3 Ιουνίου 2016
¨Σκοπός της εκπομπής-ενέργειας αυτής είναι «κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιου να γνωρίσει στους πιστούς την Ισλαμική αδελφότητα, τη δικαιοσύνη την συνείδηση ​​της ενότητας, της αλληλεγγύης.¨ pronews 2 Ιουνίου 2016

Πίσω όμως από όλα αυτά υπάρχει ένας αδιόρατος φόβος και μία αδιόρατη ευωδία που πρέπει πάση θυσία να εξαφανιστεί.
Για αυτήν την ευωδία του θυμιάματος είχαμε επισημάνει στις 31 Μαρτίου του 2016…
¨Τούρκος γνωστός :
-Εσείς οι Έλληνες πρέπει να είστε τρελοί ή ξέρετε κάποιο μεγάλο μυστικό;
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα ας ξεδιπλώσουμε μικρά προσωπικά βιώματα από το παρελθόν πιστεύοντας ότι συνεισφέρουμε το ελάχιστο σε αυτό που είναι ο αιώνιος Πόθος του Έλληνα Ρωμιού.

Τον Ισμαήλ, τον Τούρκο γνωστό μου, που δεν είναι το πραγματικό όνομα του για λόγους δεοντολογίας και προστασίας της ατομικής ακεραιότητας και ασφάλειας του , τον γνώρισα στην Μεγάλη Βρετανία όταν εγώ και αυτός βρεθήκαμε να σπουδάζουμε στο ίδιο τμήμα, ένα χρόνο μετά την τραγωδία του Κυπριακού, δηλ . το 1975.
Αυτός ήρθε εκεί από την Κωνσταντινούπολη και εγώ από μια επαρχιακή πόλη της Αν. Μακεδονίας.
Στην αρχή με απέφευγε , γεγονός που το κατάλαβα και έτσι δεν ήξερα την καταγωγή του.

Κάποια μέρα άλλοι συμφοιτητές μου ήρθαν με χαμόγελα και μου ανακοίνωσαν ότι ο Ισμαήλ δεν μου μιλάει γιατί με φοβάται λόγω των γεγονότων του Κυπριακού καθότι είναι τουρκικής καταγωγής.
Άδραξα την ευκαιρία και τον πλησίασα σε μια ανύποπτη στιγμή και παρατήρησα επάνω του με τον πρώτο χαιρετισμό μου ένα ξάφνιασμα με φόβο.
Τελικά γίναμε φίλοι και γνωστοί παραδεχόμενος ο ίδιος αργότερα τα εγκλήματα που έγιναν στην Κυπριακή Τραγωδία το 74.

Στις επόμενες δεκαετίες διατηρήσαμε μια αραιή επικοινωνία στο πλαίσιο των κοινωνικών-επιστημονικών σχέσεων.
Σήμερα ο Ισμαήλ είναι ένας λαμπρός επιστήμονας και ένα ανοικτό μυαλό με πολλές απορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στην χώρα του.

Καταλαβαίνει και αυτός, όπως καταλαβαίνουν και άλλοι τούρκοι επιστήμονες που πάει η Τουρκία… στα βράχια.
Το βασανίζει όμως και κάτι βαθύτερο και θέλησε να μου το διαμηνύσει μέσω τρίτων.
«πως εσείς οι Ρωμιοί, που όπως πληροφορούμεθα από τα διεθνή ΜΜΕ βρίσκεστε σε άθλια οικονομική κατάσταση , τώρα όμως περισσότερο από κάθε άλλη φορά ασχολείστε με την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και την προσδοκία για την αναβίωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;»

Ο Ισμαήλ γνωρίζει την αρθρογραφία απέναντι των νεοθωμανικών πολιτικών επιλογών εις βάρος της χώρας μου.
Σημειωτέον ότι Ισμαήλ μένει σε απόσταση αναπνοής από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Αντί για απάντηση τον παρέπεμψα πάλι μέσω τρίτων για ευνόητους λόγους σε άρθρο μου της 12 Σεπτεμβρίου του 2015 με τον τίτλο:
» Όταν ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ μπει στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ τελειώνουν όλα και ξεκινούν όλα.»
Η απάντηση του Ισμαήλ όπως μου ήρθε μετά την ανάγνωση του κειμένου από αυτόν.
– Ρωμιέ Κώστα, ούτε τρελοί είστε αλλά και ούτε ξέρετε κανένα μυστικό γιατί το μυστικό το ξέρω εγώ και να το πεις με τον τρόπο σου στους Έλληνες-Ρωμιούς γιατί και εγώ με αυτό που μου συνέβη τους αισθάνομαι πιο κοντά μου .
Την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ήδη την «χάσαμε» .

φωτο 2 (1)
Τα βράδια που περπατώ γύρω από το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα του Ναού και όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι , η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μοσχομυρίζει θυμίαμα σαν αυτό που καίτε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Την πρώτη φορά που το αισθάνθηκα έντονα και το σημείωσα ήταν πέρσι στις 13 Ιανουαρίου το βράδυ.
Βλέποντας την ημερομηνία
Συγκλονίστηκα- συγκινήθηκα- ανατρίχιασα.
Στις 13 Ιανουαρίου του 2015 έγινε η Αγιοκατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη.¨

Αυτό φοβούνται οι Τούρκοι , βλέπουν ¨φαντάσματα¨ μέσα και γύρω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και θέλουν να τα διώξουν διαβάζοντας το Κοράνι μέσα σε αυτήν .
Όμως τα ¨φαντάσματα¨ αυτά δεν φεύγουν από εκεί με τίποτε.
Είναι ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ η ΠΟΛΗ να παρθεί και η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ να λειτουργηθεί .

Με πνευματική ευθύνη και συνείδηση
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας