14.6.16

Ξεκινά η Πανορθόδοξη Σύνοδος με ηχηρές απουσίες - Κόντρα Μόσχας και Οικουμενικού Πατριαρχείου


"Πανορθόδοξη" κατ όνομα! Θα έπρεπε να βάλει πολύ νερό στο κρασί του (αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθός του)  το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και όχι να παίζει με τις λέξεις.

Επίσης, αν ο Βαρθολομαίος φοβάται να διαμαρτυρηθεί  (εκτός εάν δεν θέλει) για τη μετατροπή της Αγ.Σοφίας σε τζαμί, να μεταφέρει τη έδρα του Πατριαρχείου στη Θεσσαλονίκη, μέχρι να απελευθερωθεί η Κωνσταντινούπολη και να ομιλεί από εκεί εκ του ασφαλούς και όχι να σκύβει το κεφάλι, σαν ραγιάς.ΑΛΕΞ

Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σημαντικός αριθμός Πατριαρχείων θα απουσιάσει από την τύποις, πλέον, "Πανορθόδοξη" Σύνοδο στην Κρήτη που ξεκινάει αύριο.
Θα απουσιάσει το Πατριαρχείο της Μόσχας, το Πατριαρχείο της Σόφιας, το Πατριαρχείο της Γεωργίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας (υπάρχει πάντως μια αντιπροσωπεία του αλλά είναι άγνωστο αν θα συμμετάσχει στις εργασίες) και το Πατριαρχείο της Αντιόχειας τουλάχιστον θα απουσιάσουν με την πλέον ηχηρή απουσία, εκείνη του Πατριαρχείου Μόσχας!
Η Εκκλησία της Ρωσίας συνεδρίασε σε έκτακτη σύνοδο χθες και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη αν δεν συμμετάσχουν όλες οι Εκκλησίες και ζητεί την αναβολή της Πανορθόδοξης. η οποία όμως θα τελεστεί, έστω "κολοβή".
Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έκανε έστω μια τυπική "άχρωμη" δήλωση για την ανάγνωστη του Κορανίου  στις 6 Ιουνίου μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν τη νηστεία (sahur), μετατρέποντας έτσι το Ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας σε τέμενος.
Βάσει του ισλαμικού τελετουργικού ο χώρος θεωρείται πλέον τζαμί...
Το ζήτημα είναι ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος, δυστυχώς, θα είναι "ανάπηρη" από πλευράς συμμετοχών, ενώ επιπλέον η Μόσχα κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι παίζει το παιχνίδι των ΗΠΑ. 
"Οι ΗΠΑ" λένε οι του Πατριαρχείου της Μόσχας "δεν θέλουν πραγματική ενοποίηση των ορθόδοξων λαών με βάση κάποιο γεωπολλιτικό ορθόδοξο «τόξο» διότι γνωρίζουν ότι επικεφαλής θα τεθεί η ισχυρότερη χώρα που είναι η Ρωσία".
Και υπενθυμίζουν μια δήλωση που φέρεται να έγινε στο παρελθόν από τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία δεν διαψεύστηκε ποτέ.
Σύμφωνα με αυτή την δήλωση «Δυστυχώς οι δυο λαοί (σ.σ.: Ελληνες και Τούρκοι) διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές».

(Η δήλωση, έγινε μια μόλις βδομάδα πριν την ενθρόνισή του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στις 2 Νοεμβρίου του 1991 και δημοσιεύτηκε από τις εφημερίδες Αυριανή και Ελεύθερη ώρα – 30 Οκτωβρίου 1991).
Ποια Πατριαρχεία δηλώνουν, τελικά, παρόντα στην Πανορθόδοξη: Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Ρουμανίας και εκπρόσωποι των αυτοκέφαλων Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίας και Τσεχίας

pronews