4.6.16

Κινήσεις για το αύριο στην σκακιέρα της κεντροδεξιάς


Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε ταβέρνα των νοτίων προαστίων βρέθηκε μια ενδιαφέρουσα μικρή ομάδα βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ.που δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της σημερινής ηγετικής ομάδας που αυτή τη στιγμή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελέγχει τις βασικές δομές και τα όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.





Όλη η συζήτηση περιστράφηκε στην πορεία της Ν.Δ.από εδώ και στο εξής και στις επόμενες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη, εάν θα αντέξει και πόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εάν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει διάρκεια, εάν και πότε θα επιστρέψει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τι πραγματικά σκοπεύει να κάνει ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που επιμένει ότι δικαιώνεται πολιτικά.
Η «γαλάζια» σύναξη, μια από τις αρκετές με ετερόκλητη σύνθεση των τελευταίων ημερών, είχε ενδιαφέρον, καθώς έγινε στη σκιά της απόφασης για αποχώρηση της Ν.Δ.από την Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη διάταξη σχετικά με τις off shore και τους πολιτικούς.
Είχε προηγηθεί η μεγάλη σύναξη των «καραμανλικών» στην εκδήλωση για το βιβλίο του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, όπου παρέστησε σύσσωμη η ισχυρή «καραμανλική» ομάδα, ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (μαζί με τον κ. Σιούφα τους αποκαλούσαν χρόνια πολλά, «οι Διόσκουροι») και ο κ. Καραμανλής, καθώς το πόνημα αναφερόταν την εποχή που ο Καρδιτσιώτης πολιτικός ήταν υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2004 - 2007.
Και στο περιθώριο της εκδήλωσης και στα πολλά «πηγαδάκια», αλλά και στη σύναξη των νοτίων προαστίων, θέμα συζήτησης ήταν η πορεία της νέας ηγετικής ομάδας υπό τον κ. Μητσοτάκη και οι αιχμές ήταν πολλές και η κριτική φαρμακερή, αλλά όχι έντονη. Ειδικά στην εκδήλωση για το βιβλίο του κ. Σιούφα, όλοι υμνούσαν την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή και άκουγες και αρκετά θετικά σχόλια για μερικές δράσεις της σημερινής κυβέρνησης!
Η αναταραχή που ξέσπασε στον χώρο της Κεντροδεξιάς μετά την αποχώρηση της Ν.Δ.από τη συζήτηση στη Βουλή τροφοδότησε μια μεγάλη εσωστρεφή συζήτηση που κινείται σε πολλά επίπεδα και ξεκινά από την κεντρική στρατηγική της σημερινής ηγεσίας έως το ρόλο διαφόρων προσώπων και τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί.
Παράλληλα, αρκετοί παραδέχθηκαν, όπως οι Νικήτας Κακλαμάνη, Γιάννης Τραγάκηςκαι Γεράσιμος Γιακουμάτος ότι ήταν λάθος απόφαση, ενώ άλλοι όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης κράτησαν αποστάσεις (είπε πως ίσως δεν ήταν σωστή η απόφαση) και άλλοι, όπως ο Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας ήταν υπέρμαχοι της αποχώρησης. Απλά, η υπόθεση αυτή ανέδειξε την τριχοτόμηση της Κ.Ο.της Ν.Δ.στο συγκεκριμένο θέμα που η ηγεσία θέλει να ξεπεράσει.
Στο παρασκήνιο, πολλοί από τους μη έχοντες ρόλο στο νέο ηγετικό σχήμα και θεωρώντας πως δεν διαθέτουν ερείσματα στη νέα ομάδα εξουσίας, αρχίζουν το γνώριμο, κατά ορισμένους κύκλους, παιχνίδι της εσωστρέφειας.
Μπορεί η ενότητα της κεντροδεξιάς στη χώρα μας να μην παίζεται, αλλά στην «γαλάζια» σκακιέρα οι διάφοροι «στρατηγοί» έχουν αρχίσει και κάνουν τις δικές τους κινήσεις με στόχο να τοποθετηθούν σε μια καλύτερη εσωκομματική θέση.
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά που ενισχύουν την άποψη ότι η Ν.Δ. εισέρχεται σε μια άλλη φάση, όπου οι διάφορες εσωκομματικές φυλές, «καραμανλικοί», «σαμαρικοί», «μητσοτακικοί», κ.α. αναδιατάσσονται και επαναπροσδιορίζουν την στρατηγική τους.
Την ίδια στιγμή είναι σαφές από τις τοποθετήσεις των βαρόνων (Νίκος ΔένδιαςΜάκης ΒορίδηςΜιλτιάδης ΒαρβιτσιώτηςΌλγα Κεφαλογιάννη, κ.α.) και των κεντρικών στελεχών (Βασίλης Κικίλιας, κ.α.), ότι ο καθένας έχει τη δική του στρατηγική και το βασικό μέλημά του είναι η ενίσχυσή του σε αυτό το ιδιότυπο εσωκομματικό παιχνίδι ισχύος.
Όλα όσα διαδραματίζονται στην κεντροδεξιά, διεξάγονται ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου που έχει εκπαιδευθεί από ορισμένες ηγεσίες του αλλά και από μια μερίδα του Τύπου να αναζητεί συνωμοσίες, διαπλοκές, συναλλαγές και αποκλεισμούς εις βάρος της παράταξής του.
Γι’ αυτό και τα όσα γίνονται, λέγονται και κυοφορούνται λαμβάνουν και μυθιστορηματικές διαστάσεις, αν και πολλοί διερωτώνται μήπως τελικά δεν συμβαίνει αυτό και πραγματικά υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει γεγονότα.
Ακόμα και η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Θράκη: Το επόμενο βήμα», τουΕυριπίδη Στυλιανίδη πριν από 10 μέρες, όπου ήταν παρόντες οι κκ. Παυλόπουλος και Καραμανλής, πλήθος καραμανλικών και αρκετοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και σεναρίων για τα μελλούμενα.
Το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα κάνει από εδώ και πέρα ο κ. Μητσοτάκης σε επίπεδο στρατηγικής, από τη στιγμή που η χώρα δεν οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Θα αλλάξει και άλλο τους εσωκομματικούς συσχετισμούς; Θα αναλάβει δράση ο κ. Καραμανλής που είναι σε μια ιδιότυπη φάση πολιτικού αναχωρητισμού; Γιατί αυτή η μεγάλη παρασκηνιακή και όχι μόνο κινητικότητα των καραμανλικών, μέσω δημόσιων εκδηλώσεων αλλά και αναφορών σε διάφορα υποστηρικτικά sites για τον κ. Καραμανλή;
Τι γίνεται με τον κ. Σαμαρά; Έχει σχέδια για ολική επαναφορά ο Μεσσήνιος, ο στενός συνεργάτης του οποίου, ο Δημήτρης Σταμάτης προέβλεψε εκλογές την Άνοιξη του 2017; Τι συμβαίνει με τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ.και τι στόχο έχουν ο Γιώργος Καρατζαφέρηςμε το σύμμαχό του Τάκη Μπαλτάκο και ο Φαήλος Κρανιδιώτης; Υπάρχει σχέδιο ή σκέψη για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με κεντροδεξιό πρόσημο υπό τις ευλογίες οικονομικών παραγόντων; Τι ρόλο θέλουν να παίξουν νεοϊδρυθέντα think tank (συμμετέχουν και πολλοί καραμανλικοί) όπως αυτό που πρωταγωνιστεί ο πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ.και πρώην υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς;
Αυτή ακριβώς η ασάφεια είναι που προκαλεί εκνευρισμό, ενώ σαφώς υπάρχουν πληγές από την προ μηνών εσωκομματική αναμέτρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας άσκησε κριτική προ ημερών και έριξε και τα βέλη του προς τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει επιστρέψει πολιτικά μετά από μια περίοδο σιωπής και δεν δείχνει διάθεση να μείνει σιωπηλός και παροπλισμένος. Το αντίθετο, ενώ ήδη λέγεται ότι διαφώνησε πλήρως με την απόφαση της ηγεσίας της Ν.Δ.να αποχωρήσει προ ημερών από τη Βουλή, ενώ έχει ανοίξει επαφή και με πρόσωπα που συγκρούστηκε στο παρελθόν, όπως τον πρώην γραμματέα του κόμματος,Ανδρέα Παπαμιμίκο.
«Πολύ φασαρία για το τίποτα» λένε οι καραμανλικοί και αποφεύγουν να μπουν στη συζήτηση, αν και ορισμένοι στην ηγετική ομάδα διερωτώνται γιατί κάποιοι «καραμανλικοί» επιμένουν να...«παίζουν πολιτικά», όπως λένε με τον κ. Τσίπρα και την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου.
Αυτό το αρνείται τμήμα της «καραμανλικής» ομάδας που διαμηνύει ότι δεν έχουν διάθεση να δημιουργήσουν πρόβλημα στη νέα ηγεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σιωπήσουν όταν βλέπουν κάτι στραβό και διαμηνύουν: «Άλλο η διαφωνία για τη στρατηγική και τακτικές κινήσεις και άλλο η ρήξη. Εμείς είμαστε παραταξιακοί» λένε από την καραμανλική ομάδα, διαψεύδοντας, για μια ακόμη φορά, τα περί επαφών με τον κ. Τσίπρα.
Για να αποκατασταθεί η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τους «καραμανλικούς», που είδαν να εκλέγονται και στελέχη τους στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία, όπως π.χ.ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, έχει διαδραματίσει ειδικό ρόλο η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα.
Με δεδομένο ότι η ΝΔ παραμένει στη βάση της ένα βαθιά καραμανλικό κόμμα ­ ό,τι και αν σημαίνει ο χαρακτηρισμός, κατανοεί κανείς την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή ηγεσία για να κυριαρχήσει πολιτικά και να αποφύγει διχασμούς.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε συνομιλητές του ότι δεν βλέπει να υπάρχει θέμα, θεωρεί ότι δεν απειλείται και εκτιμά ότι όταν ένα κόμμα εξουσίας όπως η Ν.Δ. είναι πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και άρα είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή, όταν γίνουν οι εκλογές, προ των πυλών της εξουσίας, δεν υπάρχουν διαφωνούντες και όλοι συσπειρώνονται γύρω από την ηγεσία.
Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει μόνο πολιτική ουσία για διαφωνίες, αλλά υφίσταται και η προσωπική αντιπαλότητα που ορίζει τις σχέσεις πολλών. Έμπειρος παράγοντας της κεντροδεξιάς με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή έλεγε στο «Βήμα» ότι μια σύγκρουση σε αυτή τη φάση θα μοιάζει εντυπωσιακά αυτοκαταστροφική και διερωτάται: «Ποιος έχει συμφέρον να επιδιώξει ρήξη και με ποιο όφελος;».
Αυτό ενδεχομένως μπορεί να είναι και το ερώτημα της σημερινής ηγεσίας που στέκεται στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερτερεί σημαντικά του κ. Τσίπρα, η Ν.Δ. είναι με διαφορά μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νυν πρόεδρος του κόμματος δεν απειλείται από κανέναν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επόμενη περίοδος θα δείξει ποιος έκανε τις κατάλληλες κινήσεις στην κεντροδεξιά εσωκομματική σκακιέρα...

tovima