22.6.16

Ερχεται φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μετά από χρόνια - Παραδόξως "καλά λόγια" πλέον και από τον Μ.Ντράγκι


Την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση «πολύ σύντομα» θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Σύμφωνα με το Reuters  αυτή η απόφαση είναι πιθανό να ληφθεί ακόμη και αύριο, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει και άλλους όρους για να μπει στην αγορά αξιογράφων. 
 
Η ανάκτηση της πρόσβασης στη φθηνή χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, μετά από ένα χρόνο, θα ήταν, σχολιάζει το Reuters, «ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της».
 
Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Καθοριστικής σημασίας θα είναι -όπως υποστήριξε- η νέα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.
 
"Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν", είπε.
 
"Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν", επισήμανε.
 
Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.

pronews