26.6.16

Νέος «σεισμός» στην «γερμανική» Ευρώπη;- Στις κάλπες σήμερα οι Ισπανοί για να την αποτελειώσουν (βίντεο)


H ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ PODEMOS ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

της Μαρίνας Νικολάκη
Οι Ισπανοί  πολίτες με δεδομένο πλέον τον «σεισμό» που προκάλεσε το Brexit και όντας οργισμένοι από την πολιτική «άδειες τσέπες» που έχουν ακολουθήσει έως σήμερα τα παραδοσιακά κόμματα, προσέρχονται ξανά στις κάλπες, μετά από έξι μήνες, για τις βουλευτικές εκλογές. Την ώρα που το οικοδόμημα της «γερμανικής» ευρώπης έχασε πανηγυρικά ένα σημαντικό κομμάτι του και που οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ντόμινο αποχωρήσεων από την ΕΕ, οι Ισπανοί φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να δώσουν τη χαριστική βολή και να την αποτελειώσουν.
 
Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ισπανία καλούνται σήμερα να αποφασίσουν αν επιθυμούν την παραμονή στην εξουσία της δεξιάς ή θέλουν μια αλλαγή, την οποία ενσαρκώνει κυρίως ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidos Podemos.Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.
 
H συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία όχι μόνο βρισκόταν στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων ενόψει των σημερινών εκλογών της προσεχούς Κυριακής στην Ισπανία αλλά μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
 
 Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Unidos Podemos να συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως να μπορεί να εκλέξει περισσότερους βουλευτές. Εάν το Unidos Podemos λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο, ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε να αποκλείει το ενδεχόμενο, τουλάχιστον εφόσον αυτή η κυβέρνηση είχε επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας (παρακάτω η συνεχής ενημέρωση).
 
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Unidos Podemos είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που έχει δυναμική και γι αυτό ξεπέρασε τους σοσιαλιστές και βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ανοδικές τάσεις.
 
Οπως μάλιστα εκτιμά η El Pais μαζί με τους σοσιαλιστές(PSOE), είναι δυνατόν να έχουν απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο και να μπορούν να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ξεπερνώντας το Λαικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.
 
Ωστόσο τυχόν συνεργασία του PSOE με τους Unidos-Podemos απαιτεί επίπονες διαπραγματεύσεις όπως έδειξε και η εμπειρία από τις προηγούμενες  για σχηματισμό κυβέρνησης που κόλλησε μεταξύ άλλων και στις μεγάλες διαφορές στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
 
Στο θέμα αυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές, καθώς το PSOE προτείνει μια νέα πολιτική συμφωνία Μαδρίτης-Βαρκελώνης, με περισσότερες εξουσίες, αλλά εντός Ισπανίας ενώ οι Podemos δείχνουν διάθεση να συζητήσουν το θέμα με τους Καταλανούς.
 
Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, επικεφαλής της-Izquierda Unida-, κληρονόμο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία, δίνει στη συμμαχία ποσοστό στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα από την εταιρεία Metroscopia, που δείχνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορεί και να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της.
 
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όχι μόνο υπερνικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη δύναμη, αλλά αποδυναμώνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες που αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου».
 
Αλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου MyWord, δείχνει ότι η πλειονότητα των Ισπανών, θα προτιμούσε μετά την 26η Ιουνίου μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Unidos Podemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.
 
Η δημοσκόπηση με προσωπικές συνεντεύξεις 1.500 πολιτών διενεργήθηκε 13-16 Ιουνίου και δείχνει ότι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (PP), με 28,9% των ψήφων, ποσοστό ανάλογο με αυτό που πέτυχε στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 118-123 έδρες.
 
Αντίστοιχα οι Unidos Podemos φαίνεται να λαμβάνουν το 24,8% των ψήφων και 87-90 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 20,4% και 75-80 έδρες (κατά 10-15 λιγότερες από αυτές του Δεκεμβρίου).
 
Οι Πολίτες (Ciudadanos) διατηρούν την τέταρτη θέση με 14,4% και 38 ή 39 έδρες, έναντι 40 σήμερα.
 
Την Παρασκευή, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους, με τις οποίες πάντοτε θέλουν να επιδείξουν ότι έχουν ρεύμα, παλμό κι αποφασιστικότητα. Ό,τι χαρακτήρισε την τωρινή προεκλογική εκστρατεία, φάνηκε επίσης και την ύστατη στιγμή στις εκδηλώσεις αυτές. Όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους.
 
«Είναι πραγματικά σημαντικό να μεταφέρω ένα μήνυμα θεσμικής και οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά το Brexit. «Δεν είναι η στιγμή να τροφοδοτήσουμε ή να αυξήσουμε την αβεβαιότητα».
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.
 
Οσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit στην εκλογική συμπεριφορά των Ισπανών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι αμελητέες αν και ο Ραχόι προσδοκά οφέλη από την αβεβαιότητα που γεννά η βρετανική έξοδος. Ωστόσο το πραγματικό ζήτημα είναι η ίδια η ΕΕ και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει αξιόπιστη και  ελκυστική για τους πολίτες.
 
«Χρησιμοποιούν το Brexit ως όπλο για να μας χτυπήσουν στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.ν«Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή θα πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο ηγέτης των Podemos που εμφανίζεται να προσεγγίζει την σοσιαλδημοκρατία.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Podemos απέσυραν τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα-σύμβολα της Ενωμενης Αριστεράς, διακριτικά από το πολιτικό προσκήνιο και τις συγκεντρώσεις.
 
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
 
Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.
 
Και υποκλοπές στο προεκλογικό μενού
 
Αίσθηση προκάλεσαν στη προεκλογική περίοδο οι αποκαλύψεις, μέσω υποκλοπών, ότι ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ραχόι έψαχνε το παρελθόν των πολιτικών απο την Καταλονία με σκοπό να τους προκαλέσει βλάβη στις εκλογές. Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην Ισπανία και έρχεται να προστεθεί στο βουνό σκανδάλων που ταλανίζει το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού.
 
Η εφημερίδα Politico αποκάλυψε τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ με τον επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς της Καταλονίας.
 
Ο υπουργός ενδιαφερόταν για το αν υπάρχουν ατασθαλίες κατά συγκεκριμένων πολιτικών της Καταλονίας, προφανώς αντιπάλων του Λαϊκού Κόμματος, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς.
 
Οι συνομιλίες είχαν γίνει πριν από δύο περίπου χρόνια στο γραφείο του υπουργού.
 
Ο επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς, Ντανιέλ ντε Αλφόνσο, περιγράφεται από τα ισπανικά ΜΜΕ ως άτομο ικανό στις δημόσιες σχέσεις και ακόμα πιο ικανό στο να διατηρεί φιλίες με πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
 
Πώς οι Ισπανοί έφτασαν σε δεύτερες εκλογές μέσα σε 6 μήνες
 
Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
 
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.
 
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
 
Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.
 
Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.
 
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.
 
Μερικοί ψηφοφόροι μπορεί απογοητευμένοι από τις έριδες μεταξύ των κομμάτων να μην πάνε να ψηφίσουν σήμερα, ενώ ήδη για ορισμένους έχουν αρχίσει οι διακοπές.
 
Αν και πολλοί θα προτιμούσαν τις ακτές, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στην Ισπανία αυτοί που απέχουν από τις εκλογές πρόσκεινται ως επί το πλείστον στην αριστερά, σε μια στιγμή μάλιστα που ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία είχε πάρει τη μορφή μιας αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στους συντηρητικούς και το Podemos, παραμερίζοντας ντε φάκτο τους Σοσιαλιστές.
 
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) είναι πιθανό να περάσει από την τρίτη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές στη δεύτερη, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.
 
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι υποστηρικτές του Podemos υποστήριζαν χθες το βράδυ το "#Breyxit", αναφερόμενοι στο δεύτερο επώνυμο του Μαριάνο Ραχόι που είναι Μπρέι.
 
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Unidos Podemos μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας για τη έκβαση των εκλογών στην Ισπανία.
 
Το εντυπωσιακό κλείσιμο της προεκλογικής καμπάνιας των Unidos Podemos χθες στην Μαδρίτη. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Unidos Podemos μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας για τη έκβαση των εκλογών στην Ισπανία. Να σημειωθεί ότι η συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά και στην Ισπανία.
pronews