6.6.16

Μήνυμα Βίτσα προς ΗΠΑ για την αμυντική βιομηχανία και το τέλος των ευρωπαϊκών εξοπλισμών


Για ακόμη μία φορά ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ για ακόμη πιο στενή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.Και των εξοπλισμών θα προσθέταμε εμείς.Η Ελλάδα έζησε κυρίως την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ.Σημίτη την περιπέτεια των “ευρωπαϊκών εξοπλισμών”. Των γερμανικών ειδικότερα.Όσο καλοπροαίρετα κι αν προσπαθήσει κάποιος να δει όλες τις πανάκριβες αγορές που έγιναν από τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους με αντάλλαγμα τον “ανεμόμυλο” της εισόδου στην ΟΝΕ,δύσκολα θα βρει έστω και μία που δεν προκάλεσε περισσότερα προβλήματα απ΄αυτά που υποτίθεται θα έλυνε.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας,μίλησε το πρωί στο συνέδριο «1st Ηellenic–Αmerican Rotary Wing Industry Day», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Το συνέδριο διεξάγεται το διάστημα 6-8 Ιουνίου 2016, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στην Αθήνα.
Ο ΑΝΥΕΘΑ στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:
Διανύουμε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Ελλάδα αγωνίζεται τα τελευταία 6 χρόνια, όχι απλά για να μειώσει τα ελλείμματά της, αλλά για να ανακτήσει εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη στις αγορές, εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό και πιστωτικό σύστημα, εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να μετατρέψει αυτή την κρίση σε ευκαιρία για πραγματική και αναγκαία αλλαγή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η κρίση μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να ξεκινήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό κλίμα που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Ελληνο – Αμερικανικές σχέσεις έχουν γίνει πιο ουσιαστικές και ενισχυμένες. Στο πλαίσιο της Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών. Έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη προοπτικών και προσδοκιών για ουσιαστική και διαρκή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Απώτερος στόχος είναι η Ελλάδα ν’ αποτελέσει – σε επίπεδο βιομηχανίας – ένα κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίσως ακόμη πιο πέρα.
•…έχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον. Έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε το
•Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θέλουμε μια νέα σχέση μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων της άμυνας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό να είναι η συνεργασία.
Η σημαντική γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση της Ελλάδας, είναι γνωστή. Πολύ γνωστές επίσης είναι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες της Μεσογείου.
Η πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η επικείμενη συμφωνία με την Ιορδανία, δημιουργούν πρόσθετες προϋποθέσεις σταθερότητας και απασχόλησης στην περιοχή.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ένας σημαντικός πόλος σταθερότητας και της από κοινού ανάπτυξης στην περιοχή. Ας επωφεληθούμε από αυτό, κοινωνικά και οικονομικά.
Militaire.gr