3.6.16

Πολλή …Γαλατική Ευγένεια από τον Αρχιεπίσκοπο βλέπω.


Του συνεργάτη μας,  Δημήτρη Κωνσταντάρα

Διαβάζοντας στην ειδησεογραφία ότι « Σε νέο γύρο μπήκε η αντιπαράθεση της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη με αντικείμενο το μάθημα των θρησκευτικών και  Διαρκής Ιερά Σύνοδος  ασχολήθηκε με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Υπουργού για τα θρησκευτικά τονίζοντας πως εκφράζει τη λύπη της για τις απαξιωτικές δηλώσεις του», ένοιωσα λύπη και έκπληξη.  
Κι αυτό  για τον τρόπο που ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος  αντιμετωπίζει την πολυμέτωπη επίθεση που υφίσταται σύμπασα η Ελληνική Κοινωνία, η Ελλάδα, ο Λαός, η Ιστορία μας, ο Πολιτισμός μας, οι Αρχές μας ΚΑΙ η Εκκλησία.

Μπορεί  στην ανακοίνωση  να αναφέρεται  πως  η Δ.Ι.Σ. με έκπληξη «παρακολουθεί τον Υπουργό  να αναφέρεται  απαξιωτικά και προσβλητικά για το μάθημα των Θρησκευτικών, χαρακτηρίζοντάς το κατηχητικό ή ομολογιακό αλλά  και για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών» . Αλλά μέχρις εκεί.

Υπενθύμιζε βέβαια  ότι το ισχύον πρόγραμμα των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό,  τόνιζε ότι  με τέτοιες δηλώσεις παραπλανάται ο ελληνικός λαός» και εξέφραζε «  τη λύπη της γι’ αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Υπουργού».  Τίποτε άλλο.  Η ανακοίνωση έκανε-ευτυχώς-  μιαν  απλή μια νύξη για τις γελοιότητες Φίλη για τα Αρχαία. Αυτά. Φυσικά δεν θα περίμενα από την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο να σχολιάσει αφέλειες του τύπου «πριγκηπόπουλα» και «βασιλοπούλες»  που καταδέχτηκε , με «ασόβαρο» τρόπο να περιλάβει σε δηλώσεις  του  ο Φίλης, μη σεβόμενος το αξίωμά του, αυτογελοιοποιούμενος για μιαν ακόμη φορά.

Αλλά τόση …Γαλατική ευγένεια Μακαριότατε; Τέτοιο …τακτ πλέον; Που είναι ο Ιερώνυμος που ξέραμε;  Να θυμίσω τι ακριβώς μού έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος προ 3-4 ετών, σε συνέντευξη – ποταμό που μου είχε δώσει  για το CRASH; Μερικά μόνο:

1.      Το άριστο πολίτευμα είναι η Δημοκρατία, γι αυτό είναι και το πιο δύσκολο.
2.      Οι άρρωστοι άνθρωποι, αρρωσταίνουν και τους θεσμούς.
3.      Η κατάσταση σήμερα στην πατρίδα μας απαιτεί εγρήγορση
4.      Η Χριστιανική Πίστη δεν είναι θεωρία ούτε ιδεολογία. Είναι  Άσκηση αγάπης.
5.      Ήθελα να χτίσω ένα Κέντρο αστέγων υπερηλίκων αλλά δεν μου έδωσαν άδεια γιατί ήταν περιοχή μόνο για… επαύλεις.
6.      Με ενδιαφέρει η σωστή ενημέρωση και όχι η παραπληροφόρηση. Μελετάται προσεκτικά η απόκτηση από την Εκκλησία ενός Τηλεοπτικού Καναλιού. Η «ομηρεία»  είναι καταστροφική.
7.      Το μεγάλο μέρος της κρίσης , θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Ένα άλλο μέρος, θα το περιμένουμε από τους ξένους. Κάτω όμως από συγκεκριμένες προυποθέσεις.
8.      Είναι αναγκαίο, μετά τα όσα έχουν δημοσιευθεί για σκάνδαλα, μίζες , χρηματισμούς, να γίνει ένας εσωτερικός  Ελληνικός έλεγχος. Και τότε, το «τεφτέρι» θα μιλήσει για το ποιο είναι το πραγματικό και ποιο το πλασματικό χρέος.
9.      Κουραστήκαμε να ακούμε  για τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου,  της Ζίμενς, τις καταθέσεις και την εξαφάνιση των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Θα επαναληφθεί η ιστορία του Φακέλου της Κύπρου που ποτέ δεν είδαμε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση του απλού λαού.
Και τη φοβερή φράση:  « Αν σκεφτόμαστε σαν κακομοίρηδες δεν θα πάμε μπροστά. Αν  πούμε ότι «αυτό είμαστε και θα μείνουμε και θα αγωνιστούμε» , θα μας σεβαστούν ακόμα περισσότερο αλλιώς η Μεσόγειος θα γίνει Περσικός κόλπος.  Ναι, αυτά που πήραμε να τα δώσουμε, είμαστε έντιμοι, αλλά δεν θα μας πνίξετε».


Με όλο το σεβασμό και την αγάπη μου Μακαριότατε, ΑΥΤΟΣ ήταν ο Ιερώνυμος που ήξερα