21.6.16

Το ΝΑΤΟ τρέμει τα ρωσικά υποβρύχια και επιχειρεί να τα "ξετρυπώσει" με... ασκήσεις (βίντεο)


Η ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε ανθυποβρυχιακή άσκηση στην Νορβηγία με την συμμετοχή πλοίων επιφανείς, υποβρυχίων και αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου. Η Συμμαχία και οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για ισχυρά πυρηνοκίνητα και μη υποβρύχια της Ρωσίας και επιχειρούν με ασκήσεις να τα... ξετρυπώσουν.

Όπως αναφέρει η Συμμαχία οι ασκήσεις στην θάλασσα της Νορβηγίας θα επικεντρωθούν στον «εντοπισμό και την άμυνα κόντρα σε υποβρύχια» και θα διαρκέσουν δέκα μέρες.
Θα συμμετάσχουν 3.000 πεζοναύτες από χώρες μέλη της συμμαχίας, πολεμικά πλοία και υποβρύχια από Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία και Γαλλία, δύο βρετανικές φρεγάτες, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, ένα ερευνητικό γερμανικό, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα υποβρύχια.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψη του στη Νορβηγία επισήμανε τη σημαντικότητα των ασκήσεων και πρόσθεσε πως η Συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο «στη θάλασσα, επί της θάλασσας και κάτω από τη θάλασσα».
Κάτω από τη θάλασσα ωστόσο και ειδικά στη Βαλτική η Ρωσία φαίνεται να κυριαρχεί με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Yasen και Borey, που θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα υποβρύχια παγκοσμίως με πυραύλους Bulava, όπως επίσης και τα diesel-ηλεκτρικά υποβρύχια Kolpino που διαθέτουν συστοιχίες πυραύλων, τορπίλες, νάρκες και βλήματα και σημαντικά βελτιωμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Η κόντρα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσία δείχνει να κλιμακώνεται σε πολλά πεδία. Τα δύο βασικότερα είναι η Βαλτική και η Συρία στα οποία η Συμμαχία επιχειρεί να προτάξει δυνάμεις απέναντι στη ρωσική πολεμική μηχανή. Γεγονός ωστόσο που προκαλεί μεγάλη και παγκόσμια ανησυχία, καθώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερες οι πιθανότητες μία σύγκρουσης.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Συμμαχία ολοκληρώνει τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην Πολωνία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η επιχείρηση «Ανακόντα» στην οποία συμμετείχαν στρατεύματα με πάνω από 30.000 άντρες.
Την ίδια στιγμή στις 13 Ιουνίου το ΝΑΤΟ ενέκρινε την αποστολή τεσσάρων μεραρχιών στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ «αυτό θα στείλει καθαρό μήνυμα πως η Συμμαχία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σύμμαχο της».
pronews