6.6.16

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά αναχαίτισαν την προέλαση των τουρκικών και ισλαμικών δυνάμεων στο Χαλέπι (βίντεο)


ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο συριακός Στρατός μετά την αναχαίτιση, χάρη στην υποστήριξη από τα ρωσικά βομβαρδιστικά της μεγάλης δύναμης ισλαμιστών και Τούρκων που είχαν κατάφερει να διεισδύσουν στο βόρειο και νοτιοδυτικό Χαλέπι, σήμερα προχώρησε σε μαζική αντεπίθεση.
 
Χθες τελικά το καταρριφθέν μαχητικό ανήκε στην συριακή Αεροπορία. Επρόκειτο για Su-24 που βομβάρδιζε μαζί με τα ρωσικά μαχητικά Su-34. H τύχη των πιλότων προς το παρόν αγνοείται. Οι ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι τους έχουν αιχμαλωτίσει.
 
Το συριακό Επιτελείο κατόπιν συμβουλών από το ρωσικό και το ιρανικό Επιτελείο, τηρεί αμυντική στάση στο Χαλέπι, μέχρις ότου ανακαταλάβει την Ράκκα και απεγκλωβίσει την Ντέιρ Εζόρ.
 
Ο συριακός Στρατός δεν διαθέτει επαρκή επάνδρωση για να πολεμάει παντού με την ίδια αποτελεσματικότητα. 
 
Η ρωσική Αεροπορία «σφυροκόπησε» θέσεις της Αλ Νούσρα και της Τζάις-Αλ-Ισλάμ στο νότιο Χαλέπι και συγκεκριμένα στις πόλεις Khan Touman, Al-Zorba, Tal Al-‘Eiss και Khan Al-‘Assal. 
 
Ετσι ο συριακός Στρατός κατέλαβε σήμερα τις πόλεις Abu Allaj και  Bur Ambaj που βρίσκονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Salamiyah-Raqqa μετά από επιχείρηση των επίλεκτων Desert Hawks και του 555ου Συντάγματος της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας ανοίγοντας διάπλατα τον δρομο προς την λεγόμενη «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Χαλιφάτου, την Ράκκα από την οποία πλέον απέχουν μόλις 40 χιλιόμετρα!
 
Οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν από δυτικά μαζί με Ιρανούς aλεξιπτωτιστές και ομάδες Ρώσων Spetsnaz οι οποίοι διεξάγουν σωρεία επιθετικών αναγνωρίσεων πριν την επίθεση των συριακών δυνάμεων.
 
Οι Ρώσοι Spetsnaz έχουν ήδη εξοντώσει δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη των ισλαμιστών του ISIS προκαλώντας πρόβλημα στον συντονισμό και την οργάνωση των τρομοκρατών, ενώ «στερεύουν» τα εμπειροπόλεμα στελέχη που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν με αξιώσεις στο πεδίο της μάχης.
 
Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και Σύροι Πεζοναύτες, Ιρακινοί Σιίτες παραστρατιωτικοί όπως και δυανάμεις Χριστιανών από την Παλαιστίνη, οι λεγόμενες Galilee Forces.
 
Click to see the full-size map
 
Στη Συρία έχουν αναπτυχθεί πλέον πολύ ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ελληνορθοδόξων, Σιιτών μουσουλμάνων και Αλεβιτών-Αλαουϊτών από τους κοινούς αγώνες εναντίο των εξτρεμιστών Σουνιτών (Τακφιριστών,Σαλαφιστών, Ουαχαμπιστών) μουσουλμάνων του ISIS.
 
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο συριακός Στρατός και συγκεκριμένα η 60η Ταξιαρχία της 11ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και η 67η Ταξιαρχία της 18ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας προήλασαν περαιτέρω στον αυτοκινητόδρομο της Deir Ezzor.  
 
Απελευθέρωσαν τις Al-Kaziyah Farms στην βορειοανατολική Palmyra μετά από σύντομη προέλαση από τα υψίπεδα Grain Silos. 
 
Ανακαταλήφθηκαν και τα χωριά Huweisis και Tal Sawwan στην βορειοανατολική Homs. 
 
Έτσι διέκοψε την πίεση ποπυ ασκούσαν στις κυβενρητικές δυνάμεις που βρίσκονται στις Al-Qarassi και Khalsah.
 
Σημειώνεται ότι η Jabhat Al-Nusra,η Harakat Ahrar Al-Sham, και η Faylaq Al-Sham ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση στην περιοχή με 2.000 άνδρες κοντά στο Khan Touman.
 
Η Χεζμπολάχ μαζί με την 43η Ταξιαρχία της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, πραγματοποιώντας έναν πετυχημένο ελιγμό ενέδρας κοντά στα λιβανέζικα σύνορα εξόντωσαν πάνω από 200 μαχητές της Jabhat Al-Nusra στην Jaroud Faleeta. 
 
Λόγω του ορεινού της περιοχής οι ισλαμιστές δεν μπόρεσαν να διαφύγουν και εξοντώθηκαν μέχρι ενός.
 
Κακά είναι τα νέα όμως και για το ISIS του Ιράκ καθώς ο ιρακινός Στρατός κατέλαβε το νότιο αστικό συγκρότημα της Φαλούτζα και ετοιμάζεται για την γενική επίθεση που θα τον ωθήσει στο κέντρο της πόλης.
 
Όλα δείχνουν ταχεία κατάρρευση του ISIS. Μόλις αυτό γίνει τότε η Δαμασκός θα στραφεί εξόλοκλήρου κατά των δυνάμεων της Αλ Νούσρα και της Τζάις-Αλ-Ισλάμ
pronews