7.6.16

Μιλούν ακόμη για κόκκινες γραμμές – χωρίς να… κοκκινίζουν!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Απίστευτο και όμως αληθινό: Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως έχουν «κόκκινες γραμμές».
Την ώρα που έχουν εγκαταλείψει όλες τις παλιές κόκκινες γραμμές τους, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως… όχι μόνο δεν τις εγκατέλειψαν, αλλά τα πήγαν τόσο καλά στη διαπραγμάτευση που και διατήρησαν τις παλιές και έχουν και νέες!
Είπε ο κ. Τσίπρας (4 Ιουνίου, «Εφημερίδα των Συντακτών»): «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει κόκκινες γραμμές και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις». Δηλαδή θα υπερασπιστούν την επόμενη κόκκινη γραμμή τους όπως ακριβώς έπραξαν και με τις προηγούμενες! Και ο νοών νοείτω!

Είπε επίσης ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της 2ας Ιουνίου: «Πετύχαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον κόφτη χρέους,χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές, στη βάση των οποίων ζητήσαμε εντολή από τον ελληνικό λαό, τον περασμένο Σεπτέμβρη». Και ποιες ήταν οι προεκλογικές του Σεπτεμβρίου «κόκκινες γραμμές» τους; Μα ακριβώς αυτές που εγκατέλειψαν: Ο δημοσιονομικό κόφτης, η αύξηση του ΦΠΑ, η παράδοση όλων των δανείων (κόκκινων και πράσινων) στα ξένα funds και η παράδοση όλης της κρατικής περιουσίας – και μάλιστα για έναν αιώνα!
Είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στις 22 Μαϊου στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο:  «Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να τηρούμε τις κόκκινες γραμμές και να κατανέμουμε δίκαια τα βάρη». Ήταν ακριβώς η ημέρα που είχε εγκαταλείψει όλες τις διακηρυγμένες κόκκινες γραμμές.
Είπε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», στις 4 Ιουνίου: «Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή. Δεν θα αποδεχθούμε επιδείνωση των εργασιακών επί των ημερών μας και εκείνο που επιδιώκουμε είναι να περιορίσουμε δραστικά την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων». Μίλησε μάλιστα και για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες πολιτικές νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το παλαιό νόμο για την μικρή ΔΕΗ. Οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών δεν έπαψαν ποτέ και δεν θα λείψουν και στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται, πέραν των άλλων, για έναν «πόλεμο» συμφερόντων. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκείνο στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι για το ύψος των χρημάτων που πρέπει να προκύψουν από αυτές. Δεν είναι στα σχέδια μας να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΔΕΣΦΑ)»!
Δηλαδή, όχι μόνο δεν εννοεί να παραδεχθεί πως έχει βγει ΦΕΚ για την πώληση όλων των ενεργειακών επιχειρήσεων, αλλά διακινδυνεύει να μιλά για καινούργιες κόκκινες γραμμές!
Είπε ο κ. Τσακαλώτος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους συναδέλφους του Κατρούγκαλο και Σταθάκη στις 12 Απριλίου: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου. Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις». Φυσικά, και το αφορολόγητο άλλαξε και οι συντάξεις μειώθηκαν με διάφορους τρόπους (ΕΚΑΣ, επικουρικές, αλλαγή υπολογισμού).
Μια ματιά στις παλιότερες δηλώσεις περί κόκκινων γραμμών θα σας πείσει για το τι μέλλει γενέσθαι:
-14 Σεπτεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ: «Εμείς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση προκειμένου να γίνει κοινωνικά βιώσιμο το χρέος/Άρα λοιπόν αυτό που με ρωτάτε είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό καθ΄ αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, κι αν θέλετε αυτά είναι και τα δικά μας όπλα στη διαπραγμάτευση, οι κόκκινες γραμμές μας». (Σήμερα, ο κ. Τσίπρας ομολογεί πως δεν μπορούσε να πετύχει κάτι παραπάνω για το χρέος, λόγω των γερμανικών εκλογών).
-15 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Ρόδο: «Λένε ότι αν αντισταθούμε στις παράλογες και απάνθρωπες πολιτικές θα μας πνίξουν οι αγορές. Λένε ότι αν έχουμε κόκκινες γραμμές θα μας τιμωρήσουν οι πιστωτές. Λένε ότι αν δεν κάνουμε ότι μας επιβάλουν, θα πέσει φωτιά να μας κάψει». (Σήμερα, ο κ. Τσίπρας ομολογεί ότι υποχρεώθηκε σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό).
-19 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Αντέννα, συνέντευξη στη Μ. Χούκλη: «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμά μας που έχουμε καταθέσει στην κρίση και το καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές και στη βάση αυτού του προγράμματος θα κινηθούμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας». (Σήμερα, ομολογεί πως δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αν και εξακολουθεί να… το ονειρεύεται).
-16 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Βαρουφάκης στους NYT. «Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά δεν θα είναι κόκκινες, αλλά απλώς μια μπλόφα». (Χωρίς σχόλια).
-17 Φεβρουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Όλες αυτές οι πράξεις αλληλεγγύης, οι ανάσες που δίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν πια χαράξει οριστικά και αμετάκλητα τις κόκκινες γραμμές μας. Και αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές όχι μόνον της Ελλάδας, είναι οι κόκκινες γραμμές όλης της δημοκρατικής Ευρώπης». (Χωρίς σχόλια).
-20 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος, ραδιόφωνο του Άλφα: «Δεν θα υποχωρήσουμε ρούπι από την ουσία των θέσεών μας. Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές». (Μάλιστα, μάλιστα…)
-21 Φεβρουαρίου 2015, συνέντευξη Λαφαζάνη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η κυβέρνησή μας έχει κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν θα κάνει πίσω. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα ισχύουν στο ακέραιο όσα αναφέραμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις».
-21 Φεβρουαρίου 2015, Στρατούλης στην «Εφ. Των Συντακτών»: «Οι κόκκινες γραμμές μας είναι απαράβατες».
-22 Φεβρουαρίου 2015, Λαφαζάνης, Real News: «Οι κόκκινες γραμμές μας δεν θα παραβιαστούν, γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζονται και κόκκινες».
-22 Φεβρουαρίου 2015, Λαφαζάνης, «Πρώτο Θέμα»: «Η κυβέρνηση κρατάει τις κόκκινες γραμμές».
(Σημειώστε ότι Λαφαζάνης και Στρατούλης υπήρξαν υπουργοί του Τσίπρα)
-22 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος, Σκάι, Χατζής: «Εγώ δεν θα μείνω στη θέση μου αν αυτά που λέω εγώ κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να γίνουν σεβαστά». (Όπως βλέπετε, παραμένει στη θέση του)
-20 Μαρτίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος, Παραπολιτικά fm: «Έχουμε μερικές κόκκινες γραμμές που είναι η ουσία της πολιτικής μας και σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι». (Ανυποχώρητοι, βεβαίως, βεβαίως…)
-29 Μαρτίου 2015. Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης» (και ησύχασαν όλοι…)
-30 Μαρτίου 2015.Αλ. Τσίπρας, Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, ενημέρωση του κοινοβουλίου:«Σ’ αυτή την διαπραγμάτευση εμείς δεν πηγαίνουμε χωρίς κόκκινες γραμμές. Σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πηγαίνουμε δίχως να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν όρια τα οποία δεν δικαιούμεθα να υπερβούμε, διότι έχουμε μία νωπή και συγκεκριμένη λαϊκή εντολή και μία ακόμα πιο σταθερή στήριξη του ελληνικού λαού, προκειμένου να φύγει η χώρα απ’ αυτήν την τρομακτική περιπέτεια που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Τα όρια της λαϊκής εντολής είναι «όχι άλλη υφεσιακή πολιτική», «όχι άλλα σκληρά μέτρα λιτότητας». Όχι σε περικοπές μισθών, συντάξεων, κανένα υφεσιακό μέτρο. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία αγορά εργασίας που έχει λεηλατηθεί, γιατί εμείς σκοπεύουμε το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως υπάρχει πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα δεχθούμε αύξηση σε ΦΠΑ και φάρμακα και τρόφιμα. Όχι στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αλλά κοινοπραξίες με συμμετοχή και έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Τα έσοδα στην ανάπτυξη και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μην καρτεράτε να λυγίσουμε, μην καρτεράτε να αποτύχουμε, διότι ακόμη και αν εμείς αποτύχουμε, δεν θα είστε εσείς οι οποίοι θα καταφέρετε να ξαναέλθετε στην επιφάνεια. Δυστυχώς θα έλθουν άλλες δυνάμεις. Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε αν θα στηρίξουν τη διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα είναι φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου. Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές»/ «Προφανώς, αυτό που θέλετε σήμερα από εμένα είναι με ξεκάθαρο τρόπο να επαναδιατυπώσω τις «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης στο πλαίσιο μίας εθνικής προσπάθειας. Οι «κόκκινες γραμμές» μας είναι σαφείς. Δεν πρόκειται εμείς να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν πρόκειται εμείς να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση κανενός υφεσιακού μέτρου. Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη. Είναι λέξη που λέγεται καθαρά και ξάστερα μέσα στο εθνικό Κοινοβούλιο και μπροστά στον ελληνικό λαό»/ «Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε, αυτές θέτουμε.Ξεκαθαρίζω ότι δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς, όσες πιέσεις και αν δεχθούμε. Αυτά ακριβώς ζήτησα σήμερα από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν, να στηρίξουν. Το ζητώ και τώρα, διότι αυτές δεν είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, της Ελλάδας σε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που όλοι πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα». (Προφανώς πρόκειται περί μνημείου… κόκκινων γραμμών)
-31 Μαρτίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντέννα: «Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε δίλημμα συντάξεις ή ΔΝΤ».
-6 Απριλίου 2015, Καμμένος, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Δεν πρόκειται ποτέ ο ΦΠΑ να ανέβει στα νησιά. Είναι απόφαση Τσίπρα και ημών. Το ίδιο λέει και ο Γ. Βαρουφάκης. Δεν ξέρω τι λέει ο Γ. Σακελλαρίδης. Η Κυβέρνηση έχει διάθεση για έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια όμως των εντολών που λάβαμε από το λαό. Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα. Στα εργασιακά ζητάνε ομαδικές απολύσεις. Οι θεσμοί δεν θέλουν να υπάρξουν συμφωνία. Τα αεροδρόμιο των Χανίων δεν μπορεί να πωληθεί για πέντε χρόνια. Βεβαίως και δεν θα πωληθεί ο ΟΛΠ όπως είναι  τους λέμε να πάρουν το τρένο και μια προβλήτα ακόμα. Δεν αποκλείουμε με επενδύσεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης. Είτε θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός ή θα πάμε σε ρήξη». (Εδώ σίγουρα δεν χρειάζονται σχόλια)
-6 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Βήμα fm: «Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές εκ μέρους της κυβέρνησης εξακολουθούν και υπάρχουν/ Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις / Στον τομέα των εργασιακών έχουμε μια άλλη προσέγγιση.  Πρόκειται για μέτρα που περιορίζουν τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.  Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε χιλιοστό στα ζητήματα αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
-7 Απριλίου 2015, Χρ. Σπίρτζης:«Θα θέσουμε κόκκινες γραμμές δεν θα τα χαρίσουμε όλα».
-8 Απριλίου 2015, Δ. Στρατούλης, Μέγκα. «Δεν είναι κόκκινες γραμμές, είναι σινικά τείχη».
-15 Απριλίου 2015. Κυβερνητικό Νον Πέιπερ. «Εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις για να αποδεχθεί η κυβέρνηση υφεσιακά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες άλλωστε έθεσε στο εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη».
-17 Απριλίου 2015. Π. Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της».
-18 Απριλίου 2015, Δ. Βίτσας: «Εμείς θα μείνουμε πιστοί στις κόκκινες γραμμές μας. Θα πάμε σε μια συμφωνία, σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν πρόκειται να υποταχθούμε ή να συμβιβαστούμε».
-23 Απριλίου 2015, κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ: «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ».
-27 Απριλίου 2015, Ν. Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Real Fm, Χατζηνικολάου: «Εμείς έχουμε τέσσερις κόκκινες γραμμές στις οποίες επιμένουμε».
-29 Απριλίου 2015, «υψηλόβαθμός κυβερνητικός αξιωματούχος»: «Δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά».
-30 Απριλίου 2015, κυβερνητικοί κύκλοι ενόψει του υπουργικού συμβουλίου:  Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στις 5.00 το απόγευμα στην Βουλή θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές». (Από επιβεβαιώσεις πάμε καλά!)
-30 Απριλίου 2015, Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει».
-30 Απριλίου 2015, «κυβερνητικοί κύκλοι»:  Η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς δεν έχει λαϊκή εντολή που θα φέρει συμφωνία που θα εκφεύγει των κόκκινων γραμμών της και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος.
-1 Μαΐου 2015, Π. Σκουρλέτης μετά τη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά: «Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν βαθιά κόκκινες».
-1 Μαΐου 2015, Δ. Στρατούλης μετά τη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά κόκκινες, είναι κατακόκκινες».
-2 Μαΐου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, συνέντευξη στην «Επένδυση»: «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει»/ «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκεται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».
-5 Μαΐου 2015, ανακοίνωση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης».
-7 Μαΐου 2015, απάντηση Σκουρλέτη σε ερώτημα δημοσιογράφου που δίνεται στη δημοσιότητα μέσω επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου του: «Οι κόκκινες γραμμές, παραμένουν βαθιά κόκκινες. Δεν έχουν τεθεί για να αλυσοδεθεί η κυβέρνηση, αλλά για να υπάρχουν και να εκφράζουν τις δεσμεύσεις μας απέναντι το λαό».
-9 Μαΐου 2015, Π. Σκουρλέτης, «Παρασκήνιο»: Επισημαίνει ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. Δηλαδή «όχι μειώσεις σε συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω του νόμου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση και βρίσκεται στα χέρια της ΟΚΕ. Και ταυτόχρονα κανένα μέτρο υφεσιακού χαρακτήρα, που θα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων».
-13 Μαΐου 2015. Κυβερνητικό non paper για τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου: «Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση»!
-13 Μαΐου 2015, Ν. Παππάς, Στο Κόκκινο: «Οι δικές μας διαπραγματευτικές κόκκινες γραμμές χαράσσονται με το νομοθετικό μας έργο».

-15 Μαΐου 2015, κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα με τους οποίους «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης προχωράει κανονικότατα»: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν όχι από εμμονή αλλά γιατί όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς προσχωρούν στην άποψη της κυβέρνησης ότι η ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα».
-19 Μαΐου 2015, «Πανευρωπαϊκό κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ για αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό»: «Τις κόκκινες γραμμές μας τις χάραξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 25 Γενάρη».
-22 Μαΐου 2015, Γ. Σακελαρίδης, Μέγκα (Καμπουράκης-Οικονομέας): «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τις κόκκινες γραμμές της, όχι εξαιτίας κάποιας εμμονής, αλλά επειδή έχει λάβει μια λαϊκή εντολή να διορθώσει προβλήματα, αποτυχίες των προηγούμενων προγραμμάτων.  Οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν. Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή για έναν ΦΠΑ, ο οποίος εντείνει τη λιτότητα με άδικο τρόπο».
-23 Μαΐου 2015, Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε και όρια, τα οποία η λαϊκή εντολή, η ανάγκη της χώρας να μπει στην ανάπτυξη και η κοινή λογική, μας υποχρεώνουν να μην τα υπερβούμε. Όχι για λόγους ιδεολογικής εμμονής, αλλά για λόγους επιβίωσης και προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας που μας εμπιστεύεται και την οποία εκπροσωπούμε. Και χάρη σε αυτές τις κόκκινες γραμμές, χάρη σε αυτή μας τη στάση έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε ήδη πολλά».
-23 Ιουνίου 2015, Π. Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ: «Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει».