28.6.16

«Η Ευρώπη πρέπει να βρει το δρόμο της ενωμένη…»

Γράφει ο Γιώργος Δρακούλης

            Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση δοκιμάζει τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλονίζοντας τα θεμέλια και δημιουργώντας μια υπαρξιακή κρίση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η απόφαση των Βρετανών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Από τη μια η οικονομική κρίση και η επικέντρωση στα οικονομικά μεγέθη και όχι στους λαούς και από την άλλη το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, έπληξαν την Ευρώπη και προκάλεσαν εσωστρέφεια και προβληματισμό στους ευρωπαϊκούς λαούς. Κατά συνέπεια, αντί για την ενίσχυση των «κεντρομόλων» τάσεων δημιουργούνται «κεντρόφυγες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η πορεία της.

Παρά τα ισχυρά πλήγματα, όμως που έχει δεχθεί η Ευρώπη και που «τραυμάτισαν» την ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της και το σκοπό της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μπροστά σε δύο επιλογές ή θα προχωρήσει ενωμένη μπροστά με περισσότερη Ευρώπη στοχεύοντας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή θα διαλύεται.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθούν και που διακυβεύει το μέλλον της Ένωσης, να λάβουν τα μηνύματα που στέλνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, να ενεργήσουν υπεύθυνα με κοινό σχεδιασμό, να πείσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες για τη χρησιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να την εμπιστευτούν ξανά και να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη χρειάζεται μια γενναία και ουσιαστική αυτοκριτική και ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρο τον Ευρωπαίο πολίτη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για να μην ζήσει η γενιά μας και οι επόμενες γενιές σε μια διαλυμένη Ευρώπη που θα κυριαρχούν οι συγκρούσεις και οι ακραίες ιδεολογίες.
Η Ευρώπη που γέννησε αρχές, αξίες και ιδέες μπορεί να γίνει το πεδίο ζύμωσης πολιτικών, οικονομικών, επιστημονικών, πολιτισμικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αρκεί να κατανοήσει ότι η δύναμή της είναι η συνοχή της και όλοι οι λαοί της.
Το Brexit πρέπει να γίνει η αφορμή για το οριστικό exit της κρίσης από την Ευρώπη. Αυτές οι δύσκολες συγκυρίες πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο αλλαγής της Ευρώπης, για μια Ευρώπη με κοινό όραμα, κοινή πορεία, κοινή στρατηγική, για μια Ευρώπη με παρόν και με μέλλον, για την Ευρώπη των λαών!



Γιώργος Δρακούλης