5.6.16

Μετ’ εμποδίων δόση και φθηνό χρήμα


Κι όμως, ο Μάριο Ντράγκι δεν ενήργησε παράλογα την Πέμπτη αρνούμενος να παραχωρήσει τη φθηνή χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες. Παρά τη βροχή των τροπολογιών και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι κλείσαμε με τα προαπαιτούμενα, υπήρχαν κι άλλες τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που κρατούν ακόμη την αξιολόγηση ανοιχτή.
Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερταμείου, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να φοβούνται ότι θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στα δικαστήρια εξαιτίας διάφορων καταγγελιών που είναι βέβαιο ότι θα γίνουν εις βάρος τους.
Το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο έχει ευαίσθητες προεκτάσεις. Μέχρι χθες έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων και τρεις ξένοι, υπήκοοι κρατών-μελών της ευρωζώνης (Ιταλός, Ισπανός, Σλοβάκος), αντιμετώπιζαν κατηγορίες για απιστία, για την υπόθεση της πώλησης και επανεκμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου το 2013. Το γεγονός είχε ανεβάσει την ένταση στη διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, με αφορμή την κλήση τους σε απολογία από τον εισαγγελέα Διαφθοράς, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς παρατήρησε ότι στους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος «πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας».
Πάντως, λίγη ώρα μετά τη χθεσινή απολογία τους, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης τους άφησε ελεύθερους χωρίς περιοριστικούς όρους, διευκολύνοντας μία θετική απόφαση του EuroWorking Group για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τη Δευτέρα.
Οι άλλες δυο εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα αφορούν την επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού και της μεταβίβασης του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να πουληθεί κι αυτό.
Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα επιχειρήσει να διευθετήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση, ελπίζοντας σε αίσιο αποτέλεσμα του EuroWorking Group, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, ώστε να γίνει η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ στο διάστημα 15-20 Ιουνίου, μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις των Κοινοβουλίων της Ευρώπης. Αν το EuroWorking Group δεν δώσει ούτε τη Δευτέρα το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, τότε ο επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της 16ης Ιουνίου.
Το πράσινο φως του EuroWorking Group περιμένει, όμως, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκαταστήσει τη φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΤ είχε αρχικώς εγγράψει στην ατζέντα του Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης την επαναφορά του waiver, αλλά την αφαίρεσε στη συνέχεια, προφανώς μετά τη διαπίστωση των εμπλοκών με τα προαπαιτούμενα.
Ετσι, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν στην ακριβή χρηματοδότηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης (ELA) κατά πάσα πιθανότητα ώς την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 22 Ιουνίου.
Πολύ περισσότερο θα χρειαστεί να περιμένουν για την ένταξη στο σημαντικότερο γι' αυτές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς υπάρχει η άποψη ότι πρέπει πρώτα να βγει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ στο τέλος του χρόνου. Οπότε η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου. Η αισιόδοξη άποψη βλέπει ένταξη στο πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο.
Συνολικά, πάντως, από το waiver και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το όφελος για τις τράπεζες σε όρους κερδοφορίας είναι 450 εκατ. ευρώ. Σημαντικότερα είναι ίσως τα παράπλευρα οφέλη, η πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και κατ' επέκταση των τραπεζών και των επιχειρήσεων
tanea