5.6.16

Θέλουν να ενσωματώσουν τα Κατεχόμενα


Η επανέναρξη των συζητήσεων στο Κυπριακό θα γίνεται εφεξής υπό την πίεση άτυπων πλην ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Κυρίως, όμως, υπό την πίεση της εφαρμογής του Οικονομικού Πρωτοκόλλου Τουρκίας-ψευδοκράτους 2016-2018, που αποτελεί το όχημα για ενσωμάτωση των κατεχομένων.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί επιχειρούν να καθορίσουν ένα σκηνικό πιέσεων, που συνδυάζουν την προώθηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος και ταυτόχρονης συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είναι προφανές πως στο πεδίο των συνομιλιών, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και σημαντικές διαφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να προωθεί παράλληλους σχεδιασμούς.


Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, το περιουσιακό θεωρείται, σε αυτή τη φάση, το κλειδί, για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. 

Συνομιλίες με βήματα ενσωμάτωσης κατεχομένων

​Είναι προφανές πως στο πεδίο των συνομιλιών, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και σημαντικές διαφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να προωθεί παράλληλους σχεδιασμούς
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, εάν δεν υπερπηδηθούν οι δυσκολίες και οι διαφωνίες δεν μπορούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες προς τα εμπρός. Εδώ, σχεδόν και ένα χρόνο, υπάρχει στο ζήτημα τούτο στασιμότητα σε ό,τι αφορά στις βασικές του πτυχές αν και υπήρξαν βήματα στα επιμέρους (κατηγοριοποίηση κ.λπ.).

Παράλληλα, δυσκολίες παραμένουν και σε μια σειρά ζητήματα, όπως στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης, στο οποίο υποτίθεται ότι καταγράφηκαν πολλές συγκλίσεις. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στο θέμα της προεδρίας υπάρχει η γνωστή διαφωνία στο ζήτημα της εκ περιτροπής, ενώ διαπιστώνεται και απόσταση θέσεων σε ό,τι αφορά στον τρόπο εκλογής.

Υπάρχουν, βέβαια, συναντιλήψεις, όπως στο θέμα του πληθυσμού, αν και ο κατοχικός ηγέτης φάνηκε να υπαναχωρεί σε κάποια φάση. Στο ζήτημα αυτό γίνεται λόγος για «κλείδωμα» των πληθυσμών, 802.000 Ελληνοκύπριοι και 220.000 Τουρκοκύπριοι (μαζί με τους εποίκους). Πληροφορίες αναφέρουν πως η τ/κ πλευρά ζητά και 30.000 απόδημους.

Πέραν από τις λεπτομέρειες των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων εκείνο το οποίο είναι αρκούντως ανησυχητικό είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τουρκίας-ψευδοκράτους, 2016-2018, το οποίο έχει πρόσφατα υπογραφεί.

Η ανακοίνωση της υπογραφής έγινε τρεις μέρες μετά την επίσκεψή του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, την περασμένη Τετάρτη, στα κατεχόμενα. 

Με βάση τις βασικές πρόνοιες του πρωτοκόλλου, υπάρχει μια πρόδηλη στρατηγική επιδίωξη από τουρκικής πλευράς για ενσωμάτωση των κατεχομένων. 

​Με βάση τις βασικές πρόνοιες του πρωτοκόλλου, υπάρχει μια πρόδηλη στρατηγική επιδίωξη από τουρκικής πλευράς για ενσωμάτωση των κατεχομένων. Βασικά συστατικά του Πρωτοκόλλου είναι η εναρμόνιση των κατεχομένων με τις δομές της δημόσιας υπηρεσίας της Τουρκίας (τρόπος λειτουργίας) αλλά και του νομικού συστήματος (αυτό έπραττε η Βρετανία με τις αποικίες της). Την ίδια ώρα, ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η εξάρτηση καθίσταται πλήρης από τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και τα σχέδια για μεταφορά ηλεκτρισμού.

Ο τουρκικός σχεδιασμός προβλέπει εφαρμογή των βασικών προνοιών ως το τέλος του 2017. 

Σημειώνεται ότι το καθεστώς Ερντογάν έδωσε προς το κατοχικό καθεστώς χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του 2016 για να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό(!), διαφορετικά να αρχίσει η διαδικασία για μαζικές «πολιτογραφήσεις» εποίκων.



Οι αποφάσεις από τον Ερντογάν

Ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη, (1η Ιουνίου), τα κατεχόμενα, έχει ξεκαθαρίσει πως αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναλάβει και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα ζητήματα όπως το Κυπριακό θα τυγχάνουν προσωπικής διαχείρισης.

Για να ενισχυθεί η θέση αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις με στόχο, όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», «να υπάρξει πλήρης εξάλειψη της επιρροής του τέως Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου». Έτσι, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, θα τοποθετηθεί Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, θα διοριστεί πρέσβης στην Ιαπωνία. Η μετάθεση Σινιρλίλογλου καθυστερεί, καθώς ο Ερντογάν θέλει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αποκατασταθούν πρώτα οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Πηγή: philenews.com
Eπιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

zougla