19.6.16

Τουρκία: Τώρα θέλει να ναυπηγήσει μεγάλου εκτοπίσματος αεροπλανοφόρο!


Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ:
"ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΝΑΥΠΗΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ" !

του Πάνου Σπαγόπουλου
Μετά την  απόφαση να προχωρήσει στην ναυπήγηση - η οποία έχει ήδη ξεκινήσει - ενός σκάφους αμφίβιων επιχειρήσεων και ικανού να μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη F-35 τώρα ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την κατασκευή ενός "κανονικού", μεγάλου εκτοπίσματος, αεροπλανοφόρου και μάλιστα, ίσως όχι μόνο ενός!

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση του τουρκικού Ναυτικού ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να μην προβούμε στη δημιουργία μγάλων αεροπλανοφόρων» και πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κράτος είναι αποφασισμένα να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα».
Επιπλέον ο Ερντογάν τόνισε την σημασία της ανάπτυξης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας σημειώνοντας ότι η εξωτερική εξάρτηση της Τουρκίας σε οπλικά συστήματα ήταν περίπου 80% το 2002, αλλά έχει πέσει στο 40% σήμερα. «Δεν γίνεται να υστερούμε στα θέματα αμυντικής βιομηχανίας από τις αλλες μεγάλες χώρες λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής μας θέσης», σημείωσε.
Οι πληροφορίες μιλάνε για αεροπλανοφόρο εκτοπίσματος 60-70.000 τόνων. το οποίο θα κινείται στην Μεσόγειο κτίζοντας ένα δόγμα θαλάσσιας κυρίαρχίας στην Μεσόγειο ανάλογο με του αμερικανικού Ναυτικού το οποίο έχει πάντα ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο (εκτοπίσματος 90.000 τόνων) στην περιοχή.
Στην φωτό, μία καλλιτεχνική απεικόνιση του μελλοντικού τουρκικού αεροπλανοφόρου, όπως διέρρευσε ως σχέδιο από τα τουρκικά ναυπηγεία. Διακρίνονται δύο νησίδες, μάλιστα. θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς και υποστήριξης μέχρι 64 μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών και έγκαιρης προειδοποίησης.

pronews