30.6.16

Οι αφανείς ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων… το Χημείο Στρατού!


Σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και επιχειρησιακά προκύπτουν για τον Στρατό Ξηράς από τις δραστηριότητες του Χημείου Στρατού που συμπλήρωσε 92 χρόνια λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο με την ανάληψη του ελέγχου των υδραυλικών υγρών των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού από το τμήμα καυσίμων-λιπαντικών του Χημείου Στρατού επιτυγχάνεται δύο χρόνια τώρα εξοικονόμηση ποσού της τάξεως των 150.000 ευρώ σε ετήσια βάση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ιπτάμενων μέσων της.

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι το 2015 ο έλεγχος γινόταν σε εργαστήρια του εξωτερικού, με σημαντική καθυστέρηση στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων και ανάλογη οικονομική επιβάρυνση του ΓΕΣ, ενώ την τελευταία διετία τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα.
Σημειώνεται, ότι το Χημείο Στρατού είναι η πρώτη μονάδα, τόσο στον Στρατό Ξηράς όσο και στους λοιπούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, που έλαβε διαπίστευση, σύμφωνα με τον ελληνικό οργανισμό τυποποίησης, ΕΝ ISO 17025 από ειδική ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης.
Το Χημείο Στρατού είναι το πλέον εξειδικευμένο χημικό εργαστήριο του ελληνικού στρατού. Διαθέτει ικανό αριθμό εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς και έμπειρο επιστημονικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, ώστε να διενεργεί εργαστηριακούς ελέγχους στο σύνολο σχεδόν των έτοιμων ειδών αλλά και των πρώτων υλών.
Συγκεκριμένα, αποστολή του Χημείου Στρατού είναι:
Ο φυσικοχημικός έλεγχος των υλικών και εφοδίων του στρατού για διαπίστωση ή εξακρίβωση:
>Ότι πληρούν τις προδιαγραφές ή τους όρους ποιότητας που περιλαμβάνονται σε διαγωνισμούς και στις συμβάσεις προμήθειάς τους,
>Της ποιοτικής κατάστασης των αποθεμάτων,κατόπιν εντολών του ΓΕΣ, ή κατόπιν αιτήσεως των μονάδων,
>Στοιχείων αναγκαίων για τη σύνταξη προδιαγραφών ή κατακύρωση διαγωνισμών προμήθειας,
>Η σύνταξη μελετών και η διεξαγωγή ερευνώνπαραπάνω κατηγορίες ειδών για βελτίωση της ποιότητάς τους, των προδιαγραφών και των μεθόδων ελέγχου και
>Η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων επί παρατηρούμενων εκτροπών, που αφορούν στην ποιότητα των εξεταζομένων ειδών και η επισήμανση των αδυναμιών.
Την παρούσα περίοδο διεξάγει φυσικοχημικές αναλύσεις σε είδη ένδυσης, υφάσματα διαφόρων τύπων, υλικά στρατωνισμού (κρεβάτια, στρώματα, υπνόσακοι, ατομικά αδιάβροχα, σκηνικό υλικό κ.λπ.), είδη εξάρτυσης, είδη υπόδησης, τρόφιμα φυτικής προέλευσης, λοιπά τρόφιμα, χαρτί, είδη εστιάσεως (μαχαίρια, πιρούνια, αγγεία εστιάσεως), πρώτες ύλες χρωμάτων, μέταλλα, δέρματα, πλαστικά, ελαστικά, καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη και JP-8), αντιπηκτικό υγρό, ορυκτέλαια κάθε είδους και γενικά παράγωγα πετρελαίων.
Επιπλέον το Χημείο Στρατού:
>Πραγματοποιεί ελέγχους για λογαριασμό των άλλων κλάδων των Ενόλων Δυνάμεων και λοιπών κρατικών φορέων.
>Συμμετέχει σε ερευνητικές δραστηριότητες με τους παρακάτω φορείς:
-ΕΜΠ
-ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και
-ΕΚΠΑ.
Tο Χημείο Στρατού συγκροτήθηκε το 1924 με τον τίτλο «Χημείον Πυριτίδων και Εκρηκτικών Υλών». Mετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναδιοργανώθηκε και λειτούργησε ως χημική υπηρεσία της 651ης Αποθήκης Βάσεως Υλικού Πολέμου μέχρι τις 31-07-1961. Από 1-08-1961 έγινε ανεξάρτητη μονάδα υλικού πολέμου με τον τίτλο Γενικό Χημείο Στρατού. Με διαταγή του ΓΕΣ μετονομάσθηκε από 02-09-1961 σε Χημείο Στρατού (τίτλος τον οποίο φέρει μέχρι σήμερα) και εδρεύει στο στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ» στον Πειραιά.

defence-point