28.6.16

Η πολιτική της Γαλλίας στο προσφυγικό και η ελληνική εξωτερική πολιτική


Της Χαράς Μυλωνά - Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που καταφθάνει στα εδάφη της από χώρες όπου βιώνουν αιματηρούς πολέμους.

Η Γαλλία ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη ελκύει στα εδάφη της μεγάλο αριθμό μεταναστών που αγγίζει τα 4.200.000.



Οι άνθρωποι αυτοί ζουν παραγκωνισμένοι καθώς η χώρα αδυνατεί να αφομιώσει τόσο μεγάλο πληθυσμό γι’ αυτό και κάνει μεγάλες προσπάθειες να περιορίσει τον αριθμό τους. Παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στο Καλαί το καλοκαίρι καθώς χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στην περιοχή για να περάσουν στην Αγγλία. Τα άτομα αυτά είναι διαφορετικής κουλτούρας χωρίς συνήθως μεγάλη μόρφωση γι’ αυτό και δυσκολεύονται στο να βρουν εργασία με αποτέλεσμα να μένει μεγάλο ποσοστό άνεργο στο περιθώριο.

Λόγω της μεγάλης ροής μεταναστών στη χώρα, η κοινωνία αδυνατεί να ενσωματώσει τόσο μεγάλο πληθυσμό. Παρατηρούμε ότι ένας στους δέκα είναι μουσουλμάνος και σύμφωνα με στατιστικές οι Γάλλοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που αυτοχαρακτηρίζονται ως ρατσιστές1.Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των μεταναστών βρίσκεται παραγκωνισμένη και απόμακρη από την γαλλική κοινωνία δημιουργώντας γκέτο. Παράλληλα στη χώρα ανθίζει στη πολιτική σκηνή το ξενοφοβικό μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Έτσι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εργαστούν εύκολα και παραμένουν στην ανέχεια. Επίσης η εύρεση εργασίας γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν δεν ακολουθούν τη δυτική νοοτροπία όπως για παράδειγμα το να φορά μια μουσουλμάνα μαντίλα. Στη χώρα αυτή τη στιγμή ένας στους δύο Άραβες δεν βρίσκει δουλειά επομένως το πρόβλημα είναι όχι μόνο η ανεργία αλλά και ο ρατσισμός απέναντι στον μετανάστη. 9

Τα προάστια του Παρισιού έχουν γίνει <<χαμένη γη>> 2με τα γκέτο μεταναστών να αποτελούν απειλή για το ευρύ κοινό. Οι άνθρωποι πουν ζουν εκεί είναι αποκομμένοι από τη γαλλική κοινωνία και έτσι ακολουθούν τους δικούς τους νόμους με την παρανομία και εγκληματικότητα να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η ανεργία και η φτώχεια είναι η καθημερινότητα τους.

Η Γαλλία επιδιώκει άμεσα την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το έδαφος της προωθώντας ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση προκειμένου να επιτευχθεί ανάσχεση αυτών των ροών. Αναγκαία φαντάζει η φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. και σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν. Αυτό θα βοηθήσει τον επαναπατρισμό των προσφύγων στις χώρες προέλευσης τους και επίσης θα έχει κατοχυρώσει ένα ύψιστο επίπεδο ασφάλειας στα εδάφη της. Ο έλεγχος των στοιχείων των μεταναστών για αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων είναι σημαντικός τόσο όσο και η δημιουργία κέντρων υποδοχής.

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες για αφομοίωση των μεταναστών και προσφύγων στην γαλλική κοινωνία καθώς οι κοινωνικές διακρίσεις και ο ρατσισμός ολοένα και αυξάνονται. Η χώρα μέσω του νόμου απαγορεύσεως της μαντίλας προσπαθεί να εντάξει τους μουσουλμάνους. Το άρθρο 9 του νέου κανονισμού των σχολείων σχετίζεται με την έννοια <<λαϊσιτέ>> δηλαδή τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους. Οι Γάλλοι αποβλέπουν στη δημιουργία ενός κοινού μοντέλου γύρω από την κουλτούρα τους που στόχο έχει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες μια ταυτότητα. Επιδιώκουν την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους καθώς θέλουν να αποφύγουν τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών. Θέλουν την ισότητα μέσα στην κοινωνία. Η δημιουργία του κινήματος <>1 προσπαθεί να φέρει κοντά Γάλλους, μετανάστες και πολιτικούς. Με αυτό το κίνημα γίνεται προσπάθεια στήριξης μεταναστών που είναι χωρίς χαρτιά ή που δεν αναγνωρίζονται από την γαλλική πολιτεία.

Από τα μέλη της Ε.Ε. προτείνεται η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, η αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας απέναντι στα κράτη που μαστίζονται από τις πολεμικές συρράξεις , εφαρμογή ποσοστόσεων διαμοιρασμού των προσφύγων στα κράτη μέλη της και η διευκόλυνση της επιστροφής τους στις πατρίδες τους7.

Τα κράτη της Ε.Ε. θέτουν ως στόχο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας προς τις χώρες που πλήττονται από κρίση και πολέμους και την προώθηση επενδύσεων. Επίσης η Ε.Ε. ανοίγει την ευρωπαϊκή αγορά στις χώρες αυτές και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. .Το 2014-2020 το 75% της στήριξης από την Ε.Ε. θα πηγαίνει σε χώρες όχι μόνο φτωχές αλλά και σε αυτές που έχουν πληγεί από συρράξεις3.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. οι χώρες που τους χορηγείται αναπτυξιακή βοήθεια λόγω συρράξεων είναι η Συρία και οι γειτονικές της χώρες στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσάντ, το Μάλι, το Σουδάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η περιοχή του Σαχέλ στο Κέρας της Αφρικής και το Νότιο Σουδάν. Επιπρόσθετα παρείχε στήριξη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως στην ανατολική Ουκρανία.

Η εφαρμογή της ποσοστώσης δηλαδή της κατανομής των μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. βασίζεται στα εξής κριτήρια: 1) το μέγεθος του πληθυσμού, στάθμιση 40% 2) το συνολικό ΑΕΠ, στάθμιση 40% 3) Μέσος αριθμός των αιτούντων χορήγησης ασύλου κατά τα 5 προηγούμενα χρόνια ανά εκατομμύριο κατοίκων με ανώτατο όριο το 30% του πληθυσμού και του ΑΕΠ, στάθμιση 10% 4) το ποσοστό της ανεργίας έως 30% πληθυσμού και ΑΕΠ, στάθμιση 10%4.

Η Ε.Ε. προωθεί το σύστημα της οικειοθελούς μετανάστευσης για τους παράτυπους μετανάστες παράλληλα με την επανένταξη τους. Οι μετανάστες βοηθούνται έτσι να βρουν την θέση τους μέσα στην χώρα τους για να μην ξαναφύγουν. Η Ε.Ε. παρέχει χρηματοδότηση σε προγράμματα οικειοθελούς επιστροφής. Βέβαια πρέπει η επιστροφή να γίνεται με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το όργανο που είναι αρμόδιο στα πλαίσια της Ε.Ε. είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γαλλία συμφωνεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών για την κατανομή 160.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της Ενωσης για τα επόμενα έτη. Επίσης επιθυμούν τόσο η Γαλλία όσο και η Ε.Ε. την ενίσχυση μηχανισμών υποδοχής, καταγραφής και εφαρμογή της επιστροφής αυτών που δεν πληρούν κριτήρια. Επομένως παρατηρούμε μια πολιτική σύμπλευση μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο κομμάτι του διαμοιρασμού προσφύγων έχουν δηλώσει αντίθεση τα εξής κράτη: η Ισπανία, η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία κλπ 5.

Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής επηρεάζεται άμεσα από το μεταναστευτικό πρόβλημα καθώς θα πρέπει να δεχτεί και να περιθάλψει στα εδάφη της μεγάλο αριθμό προσφύγων όπως απορρέει από τις πολιτικές Γαλλίας και Ε.Ε. σε μια περίοδο όπου μαστίζεται από την οικονομική κρίση και με ένα λαό που δοκιμάζεται συνεχώς και δεν βλέπει θετικά τις μεταναστευτικές ροές εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ως μέλος της Ε.Ε. οφείλει να συμμετάσχει στο κομμάτι της επίλυσης του μεταναστευτικού αλλά επίσης και λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Το σύστημα διαμοιρασμού των προσφύγων και μεταναστών δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα διότι ως μέλος της Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν της την ιδιότητα.

Η Ελλάδα ως νέα χώρα υποδοχής μεταναστών έχει να αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες καθώς χρειάζονται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης να δαπανηθούν αρκετά χρήματα για υποδομές και έργα έτσι ώστε να μπορέσει να υποδεχθεί στα εδάφη της τις μεταναστευτικές ροές σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχουν χρήματα και επιπλέον ο λαός βλέπει με αρνητικό μάτι τις αφίξεις αυτών των ανθρώπων αυξάνοντας το εθνικιστικό αίσθημα10. Η Ελλάδα θα δαπανήσει 600εκατ. ευρώ το 2016 για τις ανάγκες της διαχείρισης των μεταναστών ενώ παράλληλα η αρωγή από την Ε.Ε. είναι αβέβαιη.11Ωστόσο έχουν προγραμματιστεί κονδύλια για την επταετία 2014-2020 της τάξεως των 474εκατ. ευρώ( στοιχεία Υπουργείου Εξωτερικών)6.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των μεταναστευτικών ροών. Δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει την γνώμη στην Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Ως μέλος της πρέπει να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις που την βαρύνουν. Άλλωστε και η ίδια χαιρετίζει τον διαμοιρασμό προσφύγων και αυτό γιατί δεν θέλει να μένει παραγκωνισμένη από την Ένωση. Η συνθήκη του Δουβλίνου και η εφαρμογή ποσοστόσεων μεταξύ των κρατών μελών δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών για την ελληνική κυβέρνηση.

Η χώρα μας είναι δύσκολο να συνεννοηθεί με τους διαφωνούντες όπως Τσεχία και Ουγγαρία καθώς είναι αρκετοί αυτοί που ρίχνουν ευθύνες στην Ελλάδα για την διαχείριση των μεταναστών. Αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. λίγοι είναι αυτοί που μας συμμερίζονται. Η χώρα μας αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση οικονομικά και παράλληλα βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση που δεν διαχειρίζεται εύκολα. Οι προκλήσεις είναι πολλές γι ‘αυτό και χρειάζεται συνετή πολιτική για να φύγει η χώρα από αυτή τη δυσμενή κατάσταση.



onalert