5.6.16

Τίτλοι τέλους για τον Ερντογάν; Κάποιοι στη Τουρκία το πιστεύουν


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο γνωστός καθηγητής Γιαλτσίν Κιουτσούκ πιστεύει ότι η Ευρώπη θέλει να απαλλαγεί από τον  Ερντογάν και το κόμμα του.  Η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής Βουλής  με την οποία αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η συμμετοχή των αμερικανών στρατιωτών στις δυνάμεις του ΡΚΚ που μάχονται στη Συρία σηματοδοτούν το επερχόμενο τέλος.
Ο κ. Κιουτσούκ ανέπτυξε τις απόψεις του αυτές σε συζήτηση που είχε  με τους δημοσιογράφους Yigit Akalin, Sedat Akcelik και Serkan Gunel.

Ο Ερντογάν εδώ και καιρό γύρισε την πλάτη του στην Ευρώπη. Αρνήθηκε να εφαρμόσει τον έλεγχο των γεννήσεων. Άλλαξε την φιλοευρωπαϊκή  στάση του.  Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι η  γερμανική απάντηση σε αυτή του τη στάση.
Από την άλλη οι ΗΠΑ στέλνουν τους στρατιώτες τους στη Συρία φορώντας τα σήματα των ανδρών του ΡΚΚ.  Επιπλέον με τη δίκη του επιχειρηματία Ζαρράμπ στη Νέα Υόρκη δικάζουν τον Ερντογάν και το Κόμμα του.
Μπορεί η απόφαση της γερμανικής Βουλής να μην έχει καμία πρακτική συνέπεια, ανοίγει όμως το δρόμο για διεκδικήσεις αποζημιώσεων για τις  απώλειες ζωής και περιουσίας των Αρμενίων.
Τα ψέματα και η απόκρυψη της αλήθειας είναι ένα προσφιλέστατο άθλημα στο οποίο επιδίδονται συστηματικά οι Τούρκοι . Υπάρχουν βέβαια και ελάχιστες νηφάλιες φωνές που τολμούν να προτείνουν συμφιλίωση με το παρελθόν για να ατενίσουν το μέλλον με ειρήνη και ηρεμία. Όμως , δεν εισακούονται και συνεχίζεται η ίδια τακτική.
Τα σωματεία των Αλεβήδων , με ανακοίνωση τους αποστομώνουν τον υπουργό δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος τόλμησε να ψελλίσει ότι οι Τούρκοι σε αντίθεση με τους Γερμανούς δεν καίνε ανθρώπους. Του υπενθύμισαν την πυρπόληση του ξενοδοχείου Μαντιμάκ στη Σεβάστεια, όπου έκαψαν ζωντανούς 33 διανοούμενους που μετείχαν σε συνέδριο  Αλεβήδων. Στον κατάλογο της ντροπής πρόσθεσαν την πυρπόληση χωριών στο Λίτζε, στο Τσόρουμ  ακόμα και το Πογκρόμ της 6-7ης Σεπτεμβρίου εναντίον των Ελλήνων της Πόλης.
Ο μεγάλος Πέρσης φιλόσοφος Τζελαλεττίν Ρουμί λέει ότι όποιος εξαχρειώνεται βρίσκει και το δάσκαλο και τον μπελά του. … Ίσως  να πλησιάζει η ώρα της τιμωρίας.