4.6.16

Σ.Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ ζήτησαν να μην πλήττουμε θέσεις της al-Nusra» - F/A-18F Super Hornet εναντίον Su-35 στο συριακό ουρανό (φωτό, vid)


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ «ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ» 

του Βασίλη Καπούλα
"Κεραυνούς" εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία να μην πλήττει θέσεις της al-Nusra με τη δικαιολογία ότι βρίσκονται δίπλα "μετριοπαθείς ισλαμιστές". Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από τις επιδρομές F/A-18F Super Hornet στη Συρία ενώ όπως μεταδίδεται από τη Δαμασκό συνέχεια βρίσκονταν δίπλα τους ρωσικά Su-35.
 
Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ να στείλει την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S.Truman συνδέεται με την άφιξη σε λίγες ημέρες του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ".
 
Η επιχείρηση αυτή "καταδεικνύει την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού: κάθε στιγμή και σε κάθε περιοχή", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία δεν δίνεται καμία διευκρίνιση για τους στόχους που χτυπήθηκαν.
 
"Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Μόσχα να μην διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της al-Nusra υπό το φόβο ότι μπορούν να χτυπηθούν οι "μετριοπαθείς ισλαμιστές" ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
 
"Οι ΗΠΑ μας είπαν να μην πλήττουμε στόχους της al-Nusra επειδή υπάρχουν και "ομάδες της αντιπολίτευσης" σε αυτά τα εδάφη". Οι ομάδες αυτές της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί από τις τρομοκρατικές θέσεις. Η Ρωσία έστειλε πρώτα τελεσίγραφο για την "μετριοπαθή αντιπολίτευση" να φύγει από τα εδάφη που κατέχει η al-Nusra και συμφωνήσαμε να τους δώσουμε χρόνο να αποσυρθούν".
 
"Συγκεκριμένα και πιο αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης του ISIS και της al-Nusra πρέπει να παρθούν και πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για να επιλυθεί η συριακή κρίση".
 
"Είναι σημαντικό να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους οικισμούς που έχουν αποκλειστεί από τη μία ή την άλλη πλευρά, για να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και για την πρόληψη της παραβίασης της, καθώς και για να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία ... αλλά, όσο σημαντικοί είναι αυτοί οι στόχοι, εξίσου σημαντικό είναι πως η τρομοκρατία είναι κοινή μας απειλή, και δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι, εν τω μεταξύ, η αλ-Νούσρα έχει προσπαθήσει να συγχωνευθεί με άλλες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.
 
Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η πολιτική διαδικασία στη Συρία υποσκάπτεται από ριζοσπαστικές ομάδες της αντιπολίτευσης που αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να θέσουν προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να παραμεριστούν αυτές οι απαιτήσεις και να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
 
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε μια στενή και εντατική διαδικασία διαλόγου σχετικά με τη Συρία, που περιλαμβάνει τακτικές τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του Σ.Λαβρόφ και του Αμερικανού ομολόγου του, Τ.Κέρι, ενώ έχει συσταθεί και ένα κανάλι τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκια και την βάση των ΗΠΑ στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμμάν, καθώς και ένα κοινό αμερικανο-ρωσικό κέντρο στη Γενεύη.
 
Όπως σας ενημερώσαμε χτες, 200 τρομοκράτες της al-nusra πέρασαν παράνομα από τα τουρκικά σύνορα και επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του συριακού Στρατού.
 
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε και συγκεκριμένο βίντεο στη δημοσιότητα.
 
Στο χωριό Binnish στην Ιντλίμπ βρίσκονται 1.000 τρομοκράτες της al-Nusra μαζί με βαρύ εξοπλισμό.
 
 
 
 
 
 
 
 
PRONEWS