6.6.16

Διορία 48 ωρών από το Euroworking Group για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα


Διορία 48 ωρών δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από το EuroWorking Group προκειμένου να διευθετήσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των 7,5 δις ευρώ. Η δίωρη τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6. 

 Οι θεσμοί ενημέρωσαν τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων εκ μέρους της Ελλάδας.


Διαπιστώθηκε πως η κυβέρνηση είναι εκτός συμφωνηθέντων στο ζήτημα της υπογραφής του μνημονίου για το Ελληνικό (εκκρεμότητα που αναμένεται να κλείσει άμεσα), στο θέμα της μεταφοράς του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές, καθώς και στην αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκείμενου να διευκολύνεται η λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων.
Το EuroWorking Group έδωσε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη στην κυβέρνηση για να διευθετήσει τις εκκρεμότητες και θα αναμένει την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών προκειμένου να αποφασίσει την Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση για το εάν η Ελλάδα τήρησε τα συμπεφωνημένα.
Εάν και εφόσον όλα εξελιχτούν ομαλά και η κυβέρνηση πάρει το πράσινο φως την Πέμπτη από το EuroWorking Group, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως ακόμη και την Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί το ΔΣ του ESEM για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.
«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Πηγή: http://www.cnn.gr