7.6.16

«Καταρρέει» ο τουρκικός τουρισμός ελέω Ρωσίας και βομβιστικών επιθέσεων: Απώλειες έως 15 δισ. δολ. μόνο για φέτος


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΙΩΘΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΗΣ

Τα 15 δισ. δολάρια θα φτάσουν οι απώλειες των τουριστικών εσόδων στην Τουρκία μόνο για το 2016, και η πτώση στις τουριστικές αφίξεις της χρονιάς θα ξεπεράσει το 30% σε σχέση με το 2015, εξαιτίας κρίσης με τη Ρωσία, του πολέμου με του Κούρδους και τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις σε όλη την τουρκική επικράτεια.

Το παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών στο Τουρισμό (TYD), Murat Ersoy, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου την 1η Ιουνίου.
Ήδη, τον Απρίλιο, καταγράφεται μείωση των τουριστικών αφίξεων στη χώρα από το εξωτερικό της τάξης του 28%, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 1,75 εκατ., σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Μάιο του 1999. Κατά το πρώτο 4μηνο, οι αφίξεις στη χώρα από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 16,5%, και διαμορφώθηκαν σε 5,82 εκατ.
Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2016 εμφάνισαν μείωση 16,5%, στα 4,07 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας (TÜİK).Τα τουριστικά έσοδα το 2015 ανήλθαν σε 31,5 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Βασικό εμπόδιο του κλάδου είναι το γεγονός ότι πολλοί ξένοι τουρ οπερέιτορ εστιάζουν σε εναλλακτικές αγορές, δημιουργώντας νέους ανταγωνιστές στην Τουρκία, είπε ο κ. Ersoy.
Τα έσοδα από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορ στην περιοχή προήλθαν από την Τουρκία και την Αίγυπτο, όμως η ανησυχία για το ζήτημα της ασφάλειας σε αυτές τις αγορές έχει αρχίσει να στρέφει το ενδιαφέρον για εναλλακτικές αγορές.
Οι εταιρίες αυτές κινδυνεύουν να χάσουν το 60% των εσόδων τους και γι αυτό άρχισαν να προωθούν νέες χώρες, εξηγεί. Αυτό, όπως είπε, θα οδηγήσει στη δημιουργία μόνιμων νέων ανταγωνιστών για την Τουρκία.
Οι απώλειες είναι μεγάλες αλλά εάν συνπολογισθούν και με τις επιχειρηματικές ζημιές των τουρκικών εταιρειών από τις ρωσικές κυρώσεις τότε από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει να φάινεται στην Τουρκία η έναρξη μιας διαδικασίας πτωχοποίησης.
http://www.pronews.gr/