25.5.16

Ισχυρός σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη! - Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι! (βίντεο)


ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΡΩΓΜΕΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜOΣ 

της Χριστίνας Κοκκίνη
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Ανατολικής Κρήτης και έγινε αισθητή στον Νομό Λασιθίου ενώ το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης εξέδωσε εντός πέντε λεπτών προειδοποίηση για τσουνάμι ως όφειλε με βάση τις  διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας προς την UNESCO, προς 17 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στις Βρυξέλλες 

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Ηράκλειο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Ο σεισμός που σημειώθηκε με μέγεθος άνω των 5 Ρίχτερ, είναι ο τρίτος μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Έγινε αισθητός καθώς ήταν σε μικρό εστιακό βάθος, όπως και οι δύο προηγούμενες δονήσεις που έγιναν σε κοντινές περιοχές.
Νωρίτερα τα ξημερώματα υπήρξαν δύο ακόμη δονήσεις με μέγεθος 2,7 και 3,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 10 και 16 χιλιόμετρα.
Στην αυλή του σχολείου βρίσκονται αυτή την ώρα οι μαθητές της παλιάς Ακαδημίας, επί της Λεωφόρου Α. Παπανδρέου στο Ηράκλειο, καθώς η ισχυρή σεισμική δόνηση που χτύπησε την Κρήτη, προκάλεσε ρωγμές στο κτίριο.
 
Επικράτησε εύλογος πανικός λόγω του σεισμού, ενώ μετά την εμφάνιση των ρωγμών η διευθύντρια αποφάσισε να εκκενωθεί το σχολικό συγκρότημα για την ασφάλεια των παιδιών. 
 
Στο σημείο σπεύδει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εγκέλαδος προκάλεσε διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο, με πολλούς κατοίκους της πόλης να βγαίνουν από τα σπίτια τους τρομαγμένοι και να τρέχουν σε πλατείες. Αναστάτωση και σε σχολεία της ανατολικής Κρήτης, την ώρα που υποψήφιοι έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις
 
Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αρχικά εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν στα 5,6 ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 119 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, 39 χλμ. νοτιοανατολικά από το χωριό Μακρύ Γιαλός και 67 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, κοντά στα σημεία όπου σημειώθηκαν ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις, τα ξημερώματα. 
 
Σε δεύτερη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,2 ρίχτερ.
 
Προβλήματα παρατηρούνται και στις επικοινωνίες. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και αναμένονται νέες εκτιμήσεις τις επόμενες ώρες.
 
«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
 
«Το μέγεθος του σεισμού είναι 5,6. Πρέπει να σας πω ότι μέσα στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας προς την UNESCO, προς 17 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στις Βρυξέλλες εντός 5 λεπτών το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι εξέδωσε προληπτική προειδοποίηση, αφορά τοπικό επίπεδο αλλά έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε.
 
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Η ανησυχίες εντείνονται καθώς λίγο αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 11:46 το πρωί της Τετάρτης (25/05/2016) στην Κρήτη λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε το νησί.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής Άγιος Νικόλαος, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα δύο χιλιόμετρα. Προφανώς πρόκειται για μετασεισμό. Ακόμα οι γνώμες διίστανται για το εάν ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος.
 
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας», για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε νότια της Κρήτης και αναστάτωσε το νησί.  
 
Ο κ. Λέκκας παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για επιφανειακό σεισμό και ότι θα μελετηθεί η μετασεισμική ακολουθία. 

pronews