27.4.16

Η Ελβετία ρεζίλεψε τον Ερντογάν όπως κάποτε τον Σαούντ…


Μαθήματα ευρωπαϊκής συμπεριφοράς παραδίδει η Ελβετία παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε αντίθεση με την ψοφοδεή συμπεριφορά του Βερολίνου και της Μέρκελ προσωπικά, η χώρα απέρριψε αίτημα της Τουρκίας για να αφαιρεθεί μια φωτογραφική ανάρτηση – έργο τέχνης φωτογράφου – που ασκεί κριτική τον Ερντογάν από δημόσια πλατεία μπροστά στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Υπεύθυνος για την ανάρτηση στο κέντρο της Γενεύης είναι ο Ντεμίρ Σονμέζ, φωτογράφος από το Κουρδιστάν και την Αρμενία που αποποιήθηκε την τουρκική υπηκοότητα το 2005. Η επίμαχη φωτογραφία δείχνει ένα πανό με το πρόσωπο ενός αγοριού που πέθανε αφότου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη το 2013, ενώ περιέχεται μήνυμα που ρίχνει ευθέως την ευθύνη στον Ερντογάν.
Η πόλη της Γενεύης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στηρίζει την πρωτοβουλία που περιέχει πλήθος φωτογραφιών από διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Ισραήλ, για τη μειονότητα των Γιαζίντι που καταπιέζεται, για υποστηρικτικές του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Η υπόθεση αυτή δεν είναι η πρώτη που η Ελβετία δείχνει την «ψυχή» της σε τέτοια θέματα. Όπως μας πληροφόρησαν, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί όταν εμπλεκόμενος ήταν ο ίδιος ο Σαουδάραβας μονάρχης Ιμπν Σαούντ, τον οποίο δεν υπολόγισε και δεν ‘άλλαξε γραμμή σε ζήτημα αρχής.
Ως αποτέλεσμα, η Σαουδική Αραβία αρνείται μέχρι και σήμερα να πουλήσει πετρέλαιο στην Ελβετία, η οποία απλά εξασφαλίζει όσα χρειάζεται από άλλους προμηθευτές. Δεν είναι καν μέλος του ΟΗΕ, οπότε δεν δεσμεύεται να ακολουθήσει τις αποφάσεις του Οργανισμού. Όπως όμως αποδεικνύεται στην περίπτωσή της, ο αυτοπεριορισμός και οι αρχές μια χώρας είναι ισχυρότερα στοιχεία από την πιο δεσμευτική διεθνή σύμβαση…

defence-point