30.4.16

Νίκη μεταρρυθμιστών στο Ιράν

Ο συνασπισμός των μεταρρυθμιστών/μετριοπαθών συμμάχων του προέδρου Χασάν Ροχανί κέρδισε τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που έγιναν χθες στο Ιράν έναντι των συντηρητικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης όλων των τάσεων.
Το ψηφοδέλτιο “Ελπίδα” των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών κερδίζει τουλάχιστον 33 από τις 68 έδρες που κρίνονταν στις συνολικά 290 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα μερικά και ανεπίσημα αποτελέσματα που δίνουν στη δημοσιότητα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, οι μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς εξασφάλισαν τουλάχιστον 33 έδρες έναντι των 21 που πήραν οι συντηρητικοί.
Ο ιστότοπος πληροφόρησης Tasnim, ο οποίος πρόσκειται και αυτός στους συντηρητικούς, δίνει στον συνασπισμό των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών 35 έδρες.
Για να διαπιστωθεί ότι οι σύμμαχοι του προέδρου Ροχανί εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των 146 εδρών στο κοινοβούλιο θα πρέπει ακόμη να αναμένουμε τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα, όπως και τη θέση που θα πάρουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές –στο σύνολό τους περίπου 30 βουλευτές που εκλέχθηκαν σε αυτόν τον γύρο όπως και στον πρώτο της 26ης Φεβρουαρίου.
Ήδη από τον πρώτο γύρο 221 βουλευτές είχαν εκλεγεί, εκ των οποίων 103 συντηρητικοί και 95 μεταρρυθμιστές/μετριοπαθείς, όπως και 14 ανεξάρτητοι, η πολιτική τάση των οποίων δεν είναι γνωστή.
Στον δεύτερο αυτόν γύρο εξελέγησαν επίσης 3 γυναίκες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 13 που είχαν εκλεγεί στον πρώτο. Οπότε στη νέα εθνοσυνέλευση του Ιράν θα υπάρχουν 16 γυναίκες, οι 15 από τις οποίες είναι μεταρρυθμίστριες, έναντι των 9 συντηρητικών που μετείχαν στην προηγούμενη, η οποία κυριαρχείτο σε μεγάλο βαθμό από τους συντηρητικούς που είχαν περισσότερους από 200 βουλευτές.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, militaire.gr/