26.4.16

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι γυναίκα. Αυτό, ΔΕΝ αλλάζει




Του συνεργάτη μας,  Δημήτρη Κωνσταντάρα


Τρέφω μεγάλη εκτίμηση και συμπάθεια στην αποκαλούμενη και «Σιδηρά Κυρία της Ελληνικής Δικαιοσύνης »  Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, σήμερα πρόεδρο του Αρείου Πάγου η οποία προ περίπου δυο - δυόμισυ ετών μου είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη για το περιοδική CRASH ,όταν ήταν απλή Αρεοπαγίτης , Αρεοπαγίτης και είχε γίνει  Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σπάζοντας  μια μακρά  παράδοση  ως  η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού.
Με τίτλους αναφέρω μερικά βασικά που μού είχε πει :

Στην Ελληνική Δικαιοσύνη, Ροβεσπιέροι δεν υπάρχουν.- Οι Δικαστές  δεν διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική. Δικαιοσύνη αποδίδουν
Οι πολιτικοί δεν  έθιξαν τις  αποδοχές τους. Μόνο τις δικές μας.- Η Κυβέρνηση στοχοποίησε την Δικαιοσύνη.
Επιδιώκει με την φτωχοποίησή τους να περιορίσει την ανεξαρτησία και το φρόνημα των Δικαστών.- Γίνονται συχνά απόπειρες επέμβασης στο έργο του Δικαστή.
Είπε μεγάλες αλήθειες. Πολλοί από διάφορες πλευρές, δυσαρεστήθηκαν. Τους άρεσε – δεν τους άρεσε , η κυρία Θάνου ήταν αυτή που εξελέγη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μετά, ορίστηκε – έστω και για λίγες μέρες- υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Είχε βέβαια «προλάβει» , να στείλει με την ιδιότητα της Προέδρου του Αρείου Πάγου επιστολή σε ομολόγους της των χωρών της Ε.Ε. ενημερώνοντας   για τις θέσεις του ελληνικού λαού και την κατάσταση στην Ελλάδα. Επακολούθησε επικριτική – σε σημείο υβριστικό- ανάρτηση του καθηγητή Τσακυράκη εναντίον της για την επιστολή και στη συνέχεια, μήνυση της κ. Θάνουγια εξύβριση και δυσφήμιση κατά του  κ. Τσακυράκη.
  Από εκεί και πέρα, έχει ξεσπάσει θύελλα εναντίον της από μια πλευρά νομικών και πολιτικών κύκλων. Όσοι «δεν την πάνε», δεν την ήθελαν ποτέ να γίνει Πρόεδρος είτε γιατί ήταν γυναίκα, είτε για όποιον άλλο λόγο, της επιτίθενται ανηλεώς.
Η κ. Θάνου, απάντησε στις 18 Απριλίου με μιαν ανακοίνωση που ξεκινά με τον παρακάτω «δυνατό» τρόπο,  αποφασισμένη  να αμυνθεί και να κάνει τη δουλειά της όσο πιο καλά μπορεί : «Με αφορμή τις συνεχιζόμενες βολές κατά του θεσμού του Προέδρου του Αρείου Πάγου, από ορισμένα πρόσωπα, τα οποία παραπληροφορούν τους ΄Ελληνες πολίτες, προσπαθώντας να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους προς τον θεσμό και προς το πρόσωπό μου, επειδή, προφανώς, «ενοχλούνται», διότι, με την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων μου, εμποδίζω μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα».
Δεν μπορώ να «μπω» στη νομική ουσία της υπόθεσης αλλά διαβάζοντας την ανακοίνωση διαπίστωσα ότι η Πρόεδρος απαντά λεπτομερώς και διεξοδικά σε όλα τα  «θερμά» σημεία τυπικών, υπηρεσιακών ή ουσιαστικών κατηγοριών με τρόπο ειλικρινή και νομικά τεκμηριωμένο, δείχνοντας όμως και ένα διαφορετικό πρόσωπο, πολύ πιο ανθρώπινο και προσεγγίσιμο απ΄ ότι θα περίμενε κανείς από άνθρωπο του αξιώματός της.

Ας τελειώνει αυτή η ιστορία. Το έχουμε όλοι καταλάβει: Κάποιοι δεν τη «γουστάρουν» γιατί είναι γυναίκα. Τι να κάνουμε; Αυτό ΔΕΝ αλλάζει.