22.3.16

Επιθετικά UAVs με διαδικασίες “εξπρές” παίρνει η Τουρκία με στόχο την ελληνική αεράμυνα

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) αναρτήθηκε  στις 18 Μαρτίου  πρόσκληση για παροχή πληροφοριών (RFI), για επιθετικά UAV δηλαδή για UAV με δυνατότητα μεταφοράς πυρομαχικών-εκρηκτικών για καταστροφή στόχων.

H προθεσμία για παραλαβή των σχετικών φακέλων λήγει την 31η Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για κατάθεση των πληροφοριών, λήγει την 15 Απριλίου  2016.
Οι τουρκικές ΕΔ διαθέτουν ήδη περίπου 100 UCAV HARPY 1ης γενιάς (Iσραηλινής Κατασκευής) τα οποία απογειώνονται από ράμπα εκτόξευσης και έχουν σαν σκοπό την καταστολή της αντίπαλης αεράμυνας (ραντάρ-συστοιχίες πυραύλων κ.λπ.) μέσω εγκλωβισμού της συχνότητας λειτουργίας των ραντάρ.
To τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται δοκιμές μεταφοράς πυραύλων από το τακτικό UAV BAYRAKTAR που διαθέτουν ήδη οι ΤΕΔ.
Εκτιμάται ότι η Τουρκία θέλει πληροφορίες σχετικά με επιθετικά UAV μικρού μεγέθους, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν από 1 άνδρα, είναι πλήρως τηλεχειριζόμενα και μεταφέρουν, πέραν του εξοπλισμού παρατήρησης, 1-2 kg εκρηκτικής ύλης.
Tέτοιου τύπου UAV κατασκευάζει το Ισραήλ που θεωρείται ηγέτης στην υπόψη αγορά, όπως το ΟRBITER 1K της AERONAYTICS και το ROTEM L ή GREEN DRAGON της κρατικής IAI.
Militaire