17.3.16

Ψυχρολουσία Ρ.Τ.Ερντογάν από ΗΠΑ - State Department: "Δεν είναι ευπρόσδεκτος στον Λευκό Οίκο"


"ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ" 

Σοκ επιφύλασσαν οι ΗΠΑ στον Ρ.Τ.Ερντογάν αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην οποία θα πάρει μέρος στην Διεθνή Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια καθώς από ανώτατες πηγές  χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητος και αποκλείστηκε κάθε πιθανότητα συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.
 
Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στις ΗΠΑ ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης Alan Makovsky "εάν έρθει ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην Ουάσιγκτον θα είναι στην λίστα των ανεπιθύμητων"
 
Το κλίμα είναι βαρύτατο για τον Τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ καθώς το State Department εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "οι εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι ενοχλητικές".
 
Ο Alan Makovsky είπε μάλιστα χαρακτηριστικά  "Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις, εάν συναντιόταν με τον πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν θα του έθετε το θέμα για ην ελευθερία του Τύπου; Από την μια οι ΗΠΑ χρειάζονται την στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία από την άλλη όμως η σχέση με τον Τούρκο ηγέτη είναι προβληματική"
 
"Έχει αλλάξει προς το χειρότερο μετά την εξέγερση στο Gezi Park. Η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται πλέον σε πολύ άσχημο σημείο"
 
Ο Alan Makovsky κφράζει την αμερικανική κυβέρνηση,καθώς είναι αναλυτής και στο Center for American Progress (CAP) και βρίσκεται σε απευθείας συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.
 
Κατά βάσην οι Αμερικανοί ενοχλούνται με τον Ρ.Τ.Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια διότι επιδιώκει να μετατρέψει την Τουρκία σε αυτοκρατορία και όπως έλεγε ο Ρώσος αναλυτής Νικολάι Σταρίσκοφ "οι Αγγλοσάξωνες Αμερικάνοι θέλουν πάντα οι σύμμαχοί τους να είναι πιο αδύναμοι από τους ίδιους", το οποίο είναι λογικό βέβαια για κάθε μεγάλη δύναμη που θέλει να έχει συμμάχους.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι βέβαια ήταν το κλείσιμο της εφημερίδας Ζαμάν που τελούσε μέσω του αυτοεξόρριστου στις ΗΠΑ   Φετουλάχ Γκιουλέν και κύριου πολιτικού αντιπάλου του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος ασκούσε και ασκεί σκληρή κριτική στον Τούρκο  πρόεδρο και το ΑΚΡ.
 
Έτσι οι  τουρκικές Αρχές στις 4 Μαρτίου ανέλαβαν τον έλεγχο της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, εντείνοντας τις διώξεις εναντίον του ιεροκήρυκα  Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί για προδοσία.
 
Οπως μετέδωσε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ορίστηκαν διαχειριστές στην εφημερίδα Zaman έπειτα από αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, "διαχειρισστές" βέβαια διορισμένοι  από το τουρκικό καθεστώς του Ενρτογάν. .
 
«Απειλούμαστε τώρα με κατάσχεση μέσω του διορισμού διαχειριστών», ανέφερε η Today’s Zaman σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις επιχειρηματιών από τον χώρο του επίπλου, με την κατηγορία της χρηματοδότησης του «τρομοκρατικού δικτύου γκιουλενιστών».
 
«Πρόκειται για το τέλος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία», είπε ο αρχισυντάκτης της Today’s Zaman Σεβγκί Ακαρτσεσμέ. «Πάντα δέχονταν πιέσεις τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ποτέ τόσο απροκάλυπτα. Το να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο μιας εφημερίδας είναι αντισυνταγματικό, ιδίως χωρίς λόγο. Πρόκειται για αναστολή ισχύος του Συντάγματος».
 
Τον Οκτώβριο, τα δικαστήρια είχαν θέσει υπό επιμέλεια τέσσερα ακόμη μέσα ενημέρωσης που σχετίζονταν με τον Γκιουλέν, μετατρέποντάς τα σε φερέφωνα της κυβέρνησης. Ομως η περίπτωση της Zaman είναι άλλης κλίμακας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, με ημερήσια κυκλοφορία 650.000 φύλων.
 
Ο τηλεοπτικός σταθμός «Τσιχάν», που ανήκει στον όμιλο της Zaman, έδειξε εικόνες διαδηλωτών που έσπευσαν με σημαίες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, η οποία θα συνεχίσει να εκδίδεται υπό διοίκηση που θα ορίσει το δικαστήριο.
 
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπάθησε, μέσω της παρουσίας του στα μέσα ενημέρωσης και της διείσδυσης οπαδών του στον κρατικό μηχανισμό, να οργανώσει την ανατροπή του τον Δεκέμβριο του 2013.
 
Η αλήθεια ομως είναι ότι ο Γκιουλέν ο οποίος ζει σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ "έστρωσε" τον δρόμο προς την εξουσία για τον Ρ.Τ.Ερντογάν όταν αυτός αποτελούσε το αμερικανικό πείραμα για την δημιουργία μετριοπαθούς ισλαμικής δημοκρατίας στην Τουρκία.
 
Το "πείραμα" ξέφυγε από τον έλεγχό τους, αυτονομήθηκε και λίγο απέχει από την μετατροπή του σε ένα  σύγχρονο Φρανκεστάιν, όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά με τα αμερικανικά πειράματα.
 
Τώρα θέλει να είναι ανεξάρτητος και να κάνει την Τουρκία υπερ του δέοντος μεγάλη. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να επιτρέψουν οι Αμερικανοί, ήδη προσπαθούν να προσεταιρσθούν τους Κούρδους και φαίνεται ότι και αυτοί και οι Ρώσοι (ο καθένας για τους λόγους του) επιθυμούν την δημιουργία ενός μεγάλου Κουρδιστάν.
 
Ένα Κουρδιστάν που θα αναλάβει τον ρόλο του επιτηρητή στην Μ.Ανατολή. Καμια από τις δύο υπερδυνάμεις δεν εμπιστεύεται πια την Άγκυρα. Η ανακήρυξη της Ομοσπονδίας της Β.Συρίας δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαία, από το ΥPG
PRONEWS