28.3.16

H Κύπρος εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα


"ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

 Την άμεση έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του προέδρου της εταιρείας Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα, διέταξε ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης, εξερχόμενος του Ανωτάτου Κυπριακού Δικαστηρίου.  
 Ο Κ.Κληρίδης αναφερόμενος στην φημολογία ότι ο Λ.Μπόμπολας θέτει όρους προκειμένου να έρθει και να παραδοθεί στην Κύπρο την διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας:   «Ουδεμία συναλλαγή γίνεται με τον ύποπτο» 
 Η ανακριτική ομάδα της αστυνομίας συνεχίζει, με εντατικούς ρυθμούς, τις έρευνες για τις υποθέσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που διαχειριζόταν η εταιρεία του Λ.Μπόμπολα.   Επίσης, η αστυνομία θα προχωρήσει στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και εναντίον του Θεοφάνη Λώλου, διευθυντή της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN, ο οποίος ορίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών να επιβλέπει τα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. 
  Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης (ΕΕΣ) αντικαθιστά τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με μια απλουστευμένη δικαστική διαδικασία παράδοσης, με σκοπό την άσκηση δίωξης ή την εκτέλεση ποινής ή μέτρου στερητικού της ελευθερίας. Ένα ΕΕΣ που εκδίδεται από τις δικαστικές αρχές κράτους μέλους έχει ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης   Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης είναι αίτημα δικαστικής αρχής ενός κράτους μέλος της ΕΕ για τη σύλληψη προσώπου σε άλλο κράτος μέλος και για παράδοση του προσώπου αυτού στο πρώτο κράτος μέλος με σκοπό την άσκηση δίωξης ή την εκτέλεση ποινής ή μέτρου στερητικού της ελευθερίας.

 Ο μηχανισμός βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων. Προϋποθέτει την ύπαρξη απευθείας επαφών μεταξύ των δικαστικών αρχών.   Το ΕΕΣ διασφαλίζει ικανοποιητική εξισορρόπηση μεταξύ αποτελεσματικότητας και αυστηρών εγγυήσεων για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του συλληφθέντος. Τα κράτη μέλη και τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να σέβονται τα δικονομικά δικαιώματα των υπόπτων ή των κατηγορουμένων και τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συλληφθέντες βάσει ΕΕΣ μπορούν, για παράδειγμα, να έχουν δικηγόρο, και διερμηνέα εάν απαιτείται, κατά τα οριζόμενα στη νομοθεσία της χώρας στην οποία συλλαμβάνονται  
 Το ΕΕΣ βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τη λεγόμενη απόφαση-πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. 

Επίσης, για τη λειτουργία του συστήματος του ΕΕΣ τα κράτη μέλη ανέπτυξαν κατευθυντήριες γραμμές με τη μορφή του «ευρωπαϊκού εγχειριδίου για το πως εκδίδεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης». 
pronews.gr