3.3.16

Σοκ στην Τουρκία: Eπτά χλμ από το Χατάι οι ρωσικές δυνάμεις - Ο συριακός Στρατός μπήκε στην Ιντλίμπ (φωτό, vid)


ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ CRUISE ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΡΩΣΙΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 

του Βασίλη Καπούλα
Από στεριά, αέρα και θάλασσα ο συριακός Στρατός, η Ρωσική Αεροπορία και η κορβέτα "Zelyony Doll" εκτοξεύοντας πυραύλους cruise συντρίβουν τους ισλαμιστές στην Συρία με την Τουρκία να βλέπει πλέον εφιάλτες. Ρωσικές δυνάμεις και συριακός Στρατός απέχουν μόλις επτά χλμ από το Hatay, "επιτηρούν" την τουρκική πόλη Yayladagi ενώ μπήκαν και στην Ιντλίμπ!
 
Συγκεκριμένα στην Λαττάκεια, οι ειδικές δυνάμεις της 103ης Ταξιαρχίας του συριακού Στρατού μαζί με τις δυνάμεις SSNP και ρωσικές ειδικές δυνάμεις πλησιάζουν το τελευταίο συνοριακό πέρασμα που συνδέει τα βουνά Jabal Al-Turkmen με το Hatay της Τουρκίας.  
 
Ο τουρκικός Στρατός ανήμπορος να αντιδράσει σοβαρά βάλλει με το πυροβολικό κατά θέσεων του συριακού Στρατού ώστε να βοηθήσει τους ισλαμιστές του FSA και Jabhat Al-Nusra.
 
Τα πράγματα για την Τουρκία χειροτερεύουν και άλλο, καθώς ο συριακός Στρατός μπήκε στην Ιντλίμπ αφού κατέλαβε το χωριό ‘Ayn Al-Bayda και πλέον απέχει μόλις 15 χλμ από την Jisr Al-Shughour.
 
Σύμφωνα με πολεμικό ανταποκριτή στην Δαμασκό, η ρωσική κορβέτα "Zelyony Doll" κλάσης "Buyan-M" από τη Μεσόγειο έριξε πυραύλους cruise πλήττοντας θέσεις των ισλαμιστών της Jabhat al-Nusra και Jaysh Al-Fateh στο χωριό Al-Mansoura κοντά στην Al-Gaab βορειοδυτική Χάμα σύνορα με Ιντλίμπ.
 
Η κορβέτα "Zelyony Dol" κλάσης "Buyan-Μ" από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας έχει εκτόπισμα 949 τόνους, μήκος 74 μέτρα, πλάτος 11 μέτρα.
 
Τα πλοία της κλάσης είναι ικανά να αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι και 25 κόμβους ενώ η αυτονομία τους τους επιτρέπει να εκτελούν αποστολές σε εμβέλειες μέχρι και 2.500 ναυτικά μίλια από τις βάσεις τους.  
 
Έχει σταθερό οπλισμό ένα πυροβόλο A-190 διαμετρήματος 100 mm, σύστημα αεράμυνας τύπου "Bending" και φέρει πυραύλους κρουζ τύπου calibr.
 
Ταυτόχρονα, η Ρωσική Αεροπορία εξαπέλυσε είκοσι επιδρομές κατά θέσεων των ισλαμιστών της Jabhat Al-Nusra, Harakat Ahrar Al-Sham, Jund Al-Aqsa στην δυτική πλευρά της Ιντλίμπ χτυπώντας την Jisr Al-Shughour και τα γειτονικά χωριά Kabani, Al-Sirmaniyah, και Zayzoun σκοτώνοντας δεκάδες ισλαμιστές.
 
Η Ιντλίμπ δεν καλύπτεται από την εκεχειρία και μετά την συμφωνία παύσης η ρωσική και συριακή Αεροπορία έχουν επικεντρωθεί σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ισλαμιστών. 
 
Οι ισλαμιστές υποχωρούν από αρκετά φυλάκια στην Ιντλίμπ παραδίνοντας τις θέσεις τους στους συμμάχους τους από Harakat Ahrar Al-Sham και FSA.
 
Καθώς ο συριακός Στρατός πλησιάζει την στρατηγικής σημασίας πόλη Jisr Al-Shughour, η Ρωσική Αεροπορία θα εντατικοποιήσει τις επιδρομές στο συγκεκριμένο προπύργιο των ισλαμιστών, ώστε να εξασθενίσουν οι αμυντικές τους γραμμές.
 
Παράλληλα, η Ρωσική Αεροπορία σφυροκόπησε την νότια Χάμα και συγκεκριμένα το χωριό Harbinafsah πραγματοποιώντας 25 επιδρομές κατά θέσεων των ισλαμιστών της Jabhat al-Nusra, Ahrar al-Sham και FSA.
 
O συριακός Στρατός ετοιμάζεται να ξεκινήσει μεγάλη επίθεση για να επανακαταλάβει τα χωριά Habinafsah και Musa al-Hulah ώστε να μπορέσει να επιτεθεί στην βόρεια Χομς αργότερα.
 
Οι ισλαμιστές ελέχγουν ακόμα τριάντα χωριά και πόλεις μέσα στη Χομς.
 
Στο ανατολικό Χαλέπι το ISIS προσπάθησε να μεταφέρει μαχητές τους από την Al-Bab Plateau προς άγνωστη τοποθεσία.
 
H Ρωσική Αεροπορία τους περίμενε και καθώς το κομβόι περνούσε τα χωριά ‘Ayn Al-Jahish, Abu Taltal, Touman, Al-Shamawiyah, Sheikh Dun και Al-Bayrat τους βομβάρδισε ανηλεώς σκοτώνοντας δεκάδες ισλαμιστές και καταστρέφοντας δέκα τεθωρακισμένα οχήματα.
 
Στην Deir Ezzor, η συριακή Αεροπορία σκότωσε τον “Mudallah Al-Rabi’aa” (AKA “Abu Ahmad”) αξιωματούχο του ISIS στην πόλη Mohassa ενώ έπληξε θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη και στα χωριά Al-Husseiniyah και Hatla.
 
Συνολικά στο Χαλέπι σκοτώθηκαν 400 ισλαμιστές και 87 στρατιώτες του συριακού Στρατού.
 
Νεκρός είναι και ο διοικητής της AhrarSham, Ali Duray'i. Έπεσε νεκρός στο Jabal Akrad στην Λαττάκεια.
pronews