23.3.16

Ισραηλινή συνδρομή στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας σε έξι χώρες της Ανατολικής Αφρικής

 

Του Χρήστου Μηνάγια
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του προέδρου της Κένυας Uhuru Kenyatta με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Binyamin Netanyahu στην Ιερουσαλήμ την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ήταν η συνεργασία για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ανατολική Αφρική.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του DEBKAfiles, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν στενή συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα των πληροφοριών.


ισραηλινη συνδρομη
Επίσης, ο Κενυάτης πρόεδρος πρότεινε την επέκταση της συνεργασίας αυτής και τη δημιουργία μιας νέας ευρύτερης συμμαχίας, η οποία θα αποτελείται από το Ισραήλ και έξη χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Ο σκοπός της συμμαχίας αυτής θα εστιάζεται στην έναρξη μιας συνδυασμένης εκστρατείας προκειμένου οι εν λόγω αφρικανικές χώρες να απαλλαγούν από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», την Αλ Κάιντα και τους βραχίονες τους όπως η Αλ Σαμπαάμπ της Σομαλίας.
Συνακόλουθα, ο Uhuru Kenyatta γνωστοποίησε στον Netanyahu ότι, η Αιθιοπία, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ρουάντα και το Νότιο Σουδάν τον εξουσιοδότησαν να ζητήσει την βοήθεια του Ισραήλ προκειμένου αυτό να αναλάβει την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων τους και την εκπαίδευση τους, αφενός στα οπλικά συστήματα και στον προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αφετέρου σε θέματα πληροφοριών και αντιτρομοκρατικού αγώνα.
Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα παράσχει το Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι έξη κυβερνήσεις της Ανατολικής Αφρικής θα προσφέρουν στις ισραηλινές επιχειρήσεις προνομιακή μεταχείριση στις αναπτυσσόμενες αγορές τους.
Από την άλλη πλευρά, οι εν λόγω αφρικανικές χώρες δεν ενέδωσαν στην επιδίωξη της Κίνας να καλύψει το κενό ασφαλείας σε θέματα αντιτρομοκρατικού αγώνα που υπάρχει στις χώρες τους, λόγω της δυσπιστίας τους για τις πραγματικές προθέσεις του Πεκίνου δεδομένου ότι αυτές διακρίνονται για τα επεκτατικά τους οικονομικά και στρατιωτικά ερείσματα.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο στρατηγικό Κέρας της Αφρικής, τη Σομαλία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Σομαλίας αιτήθηκε από την Άγκυρα την αποστολή μιας τουρκικής στρατιωτικής αποστολής, η οποία θα εκπαιδεύσει τον εθνικό στρατό για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπαάμπ, η οποία το 2013 πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στην τουρκική πρεσβεία στο Μογκαντίσου. Στο ίδιο πλαίσιο, η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση σε ό,τι έχει να κάνει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των συνόρων, την προστασία κρισίμων εγκαταστάσεων και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.
medintelligence