26.3.16

Ήξεραν για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και δεν έκαναν τίποτα;


Η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών αρχών στην αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών έρχεται στο προσκήνιο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και των αποκαλύψεων για "κενά ασφαλείας" στην "οχύρωση" της Γηραιάς Ηπείρου.


Αίσθηση μάλιστα προκαλεί και η πληροφορία που μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την οποία, ο βομβιστής του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Ιμπραήμ ελ Μπακράουι βρισκόταν στις λίστες των υπόπτων του FBI από τον Νοέμβριο του 2015.
Ενώ στην ίδια λίστα είχε μπει μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και ο αδελφός του, Κχαλίντ, ο οποίος είναι ο δράστης της επίθεσης στο μετρό των Βρυξελλών.
Την ώρα που στο Βέλγιο συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, με την αντιτρομοκρατική να διεξάγει επιχειρήσεις υπό άκρα μυστικότητα σε όλη την πόλη, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για την στόχευση του τρομοκρατικού δικτύου ακόμα και για χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις την ώρα που οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, που αποδεικνύουν άρρηκτη σχέση των επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, με αυτές της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, παράλληλα με την επίθεση που απετράπη την Πέμπτη το βράδυ στη Γαλλία.

Κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις αυτές επισκιάζονται και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποκαλύπτει τα κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε.
Η έκθεση αποκαλύπτει όχι μόνο προβλήματα στην διαχείριση πληροφοριών αλλά και απροθυμία συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων υπηρεσιών όπως η Frontex, η Europol, η Interpol αλλά και η επικαιροποίηση των στοιχείων σε ό,τι αφορά τους Eυρωπαίους πολίτες που εισέρχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια επιστρέφουν από τη Συρία και απειλούν. Γίνεται λόγος για 800 - 1.000 άτομα με κορμό τους αλβανικής καταγωγής μουσουλμάνους και τους μουσουλμάνους της Βοσνίας που στην πλειοψηφία τους εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στις χώρες τους μετά τη διαφαινόμενη υποχώρηση του χαλιφάτου σε στρατιωτικό επίπεδο.
Το ζητούμενο επομένως -σύμφωνα με το δημοσίευμα- είναι ο αριθμός εκείνων που θα αποτελέσει δυνητική απειλή για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι έχουν σημάνει ήδη συναγερμό σε πολλές κυβερνήσεις βαλκανικών χωρών, με φόντο και τη σύλληψη την περασμένη Τρίτη και λίγες μόνο ώρες μετά τα γεγονότα στις Βρυξέλλες τριών Κοσοβάρων οι οποίοι κινούνταν με αυτοκίνητο στο δρόμο Μονάχου - Σάλτσμπουργκ.
Το κουβάρι των εξελίξεων ξετυλίγεται αναπόφευκτα και σε ελληνικό έδαφος. Μόλις χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ επικαλούμενος αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι στο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, όπου είχε διαμείνει τον Ιανουάριο του 2015 ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπτελχαμίντ Αμπαούντ, είχαν βρεθεί σχεδιαγράμματα αλλά και χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, το οποίο αιματοκυλίστηκε την περασμένη Τρίτη.
Σύμφωνα με ανώτατες αστυνομικές πηγές, η Ελλάδα έστειλε όλο το υλικό στις γαλλικές αρχές όπως της ζητήθηκε ενώ δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται η εύρεση usb στο διαμέρισμα ενώ σημειώνεται ότι οι βελγικές αρχές είναι υπεύθυνες για τις οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά χαρακτηρίζει την Ελλάδα πολύ ασφαλή χώρα "διότι δεν έχει ιστορία αποικιοκρατική ή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων" λέγοντας πως ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενεργοποιημένοι πυρήνες του ISIS.
Αναγνωρίζει ότι μπορεί να πέρασαν "τέτοια άτομα από τη χώρα μας" αλλά εκτιμά ότι "οι μουσουλμανικές κοινότητες στην ελληνική επικράτεια αποτελούνται από φιλήσυχους ανθρώπους που καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες".
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ σχεδιάζει την εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών θα επιβλέπει ο Κλάδος Ασφάλειας του Αρχηγείου ενώ το κόστος του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας.
Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν από την περασμένη Τρίτη έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα καθώς -σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου- αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών και των ελέγχων σε επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που βρίσκονται στην Αθήνα.
Παράλληλα, η ηγεσία της αστυνομίας έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να αυξήσουν τους ελέγχους σε υπόπτους, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμιο και σταθμούς του μετρό.



Πηγή: http://www.cnn.gr