11.3.16

Ο Νίκολιτς διαβεβαίωσε τον Πούτιν- Η Σερβία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Μετά από τους αδικαιολόγητους βομβαρδισμούς και καταστροφές  που υπέστη η Σερβία από τη συμμορία του ΝΑΤΟ, αυτό έλειπε, να γίνει και αυτή μέλος του. ΑΛΕΞ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την Πέμπτη συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ήταν η πρώτη ρωσο-σερβική σύνοδος κορυφής, μετά που η Σερβία- την οποία η Ρωσία θεωρεί ως βασικό σύμμαχο στα Βαλκάνια- έχει κάνει μια σειρά από βήματα με κατεύθυνση προς το ΝΑΤΟ, προκαλώντας έτσι τη δυσαρέσκεια της Μόσχας. 


 
Ο Νίκολιτς προσπάθησε να πείσει τη ρωσική ηγεσία ότι το Βελιγράδι παραμένει αξιόπιστος εταίρος της.  
Το πώς τα κατάφερε,  το δείχνουν τα αποτελέσματα της επικείμενης επίσκεψης στη Σερβία, σύντομα, του  πρωθυπουργού της Ρωσίας,  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, γράφει η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.
Επίσκεψη του Τόμισλαβ Νίκολιτς, η οποία αρχικά είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα (την Τετάρτη έλαβε το βραβείο  του Ταμείου της Ενότητας των Ορθόδοξων Λαών) απέκτησε  μεγάλη πολιτική σημασία, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο το σερβικό κοινοβούλιο επικύρωσε, και ο πρόεδρος υπέγραψε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η οποία φέρνει την αλληλεπίδραση με το ΝΑΤΟ σε ένα νέο επίπεδο  παρέχοντας στα μέλη του ΝΑΤΟ την ελεύθερη κυκλοφορία, την πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις και τη διπλωματική ασυλία.
Ως εκ τούτου, η Μόσχα περίμενε σαφείς διευκρινίσεις  από τον Τόμισλαβ Νίκολιτς σχετικά με την αλληλεπίδραση της Σερβίας με τη Συμμαχία γιατί έχει δικές της εγκαταστάσεις και προσωπικό στη Νις.
Από τη στιγμή που πάτησε στη γη της Μόσχας, ο Πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε μέσω του πρακτορείου Σπούτνικ ότι το Βελιγράδι δεν προτίθεται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Αλλά για τη Μόσχα, η δήλωση αυτή δεν είναι καθόλου σαφής. Την παραμονή της άφιξης του, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς γνώριζε τι ακριβώς  ήθελαν οι ρωσικές αρχές  με σαφήνεια  για τις διασφαλίσεις που ήθελαν να λάβουν.
Στη σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ξεκίνησε με ευγνωμοσύνη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν «για την ανδρεία του, που δείχνει η  Ρωσική Ομοσπονδία καθώς και  άλλες χώρες στον αγώνα ενάντια στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος),  για το βέτο, επίσης,  σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα, η οποία ήταν «μια προσπάθεια να επιβάλει τη θέση ότι όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν είναι από τους Σέρβους»  και  «για τη θέση που κράτησε η Ρωσία στην UNESCO για τα μνημεία του Κοσσυφοπεδίου».
Ο Ρώσος πρόεδρος, επίσης, σημείωσε τις «πολύ καλές σχέσεις" μεταξύ των δύο χωρών και στη συνέχεια υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ «θα επισκεφθεί σύντομα το Βελιγράδι, για να ακούσει τις απόψεις και του πρωθυπουργού της Σερβίας.
 
--