30.3.16

Χωρίς νόμο για άσυλο δεν φεύγουν πρόσφυγες από Ελλάδα προειδοποιεί η Ε.Ε.


Οι αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αρχίσουν να εξετάζονται από τη στιγμή που η Ελλάδα θέσει σε ισχύ το νέο της νομικό πλαίσιο για το άσυλο.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα η οποία δεν διέψευσε δημοσίευμα της Bild που αναφέρει πως η Ε.Ε.  δεν αποστέλλει σε πρώτη φάση εξειδικευμένους σε θέματα ασύλου δικαστές για τα ελληνικά hotspots

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αυτό συνιστά «υποτροπή στην προσφυγική κρίση. Η αιτία είναι, σύμφωνα με ένα e-mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASΟ), το γεγονός πως η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, «επιθυμεί όμως να το πράξει άμεσα».
Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα Τετάρτη, με την κ. Αντρέεβα να σημειώνει ότι περιμένει την ψήφισή του μέσα στις «επόμενες μέρες».
Η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι εταίροι έχουν ήδη δεσμευθεί για την αποστολή 34 ειδικών δικαστών ασύλου στην Ελλάδα, δηλώνοντας όμως άγνοια για το πόσους δικαστές σχεδιάζει να στείλει η ίδια η Αθήνα στα hotspots.
Το δημοσίευμα της «Bild» υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει μόλις οκτώ δικαστές για το άσυλο».


Πηγή: http://www.cnn.gr