20.3.16

Τι πραγματικά κέρδισε η Τουρκία από την συμφωνία με την ΕΕ; Μήπως τον έλεγχο περιοχών του Αιγαίου;


Τι πραγματικά πήρε η Τουρκία από την συμφωνία με την ΕΕ; Αυτό στο οποίο από την αρχή στόχευε: “ελευθερία κινήσεων” στο Αιγαίο με καταπάτηση κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων . Η νατοϊκή και ευρωπαϊκή κάλυψη όσων θα πράξει η Τουρκία στο Αιγαίο είναι το μεγαλύτερο “δώρο” που πήρε η Άγκυρα. Μεγαλύτερης αξίας και από τα 3 συν 3 δις που φαίνεται ότι θα βάλει στα ταμεία της.

Η “επιχείρηση” εναντίον των δουλεμπόρων που διακινούν τους πρόσφυγες,αναμένεται να είναι …χαοτική και  οι Τούρκοι θα κάνουν ότι μπορούν για να εκμεταλλευθούν αυτό το χάος.
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: η Άγκυρα κατόρθωσε από την “πίσω πόρτα” να περάσει το “αίτημα” για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Οι οποίες όπως θα προκύψει από την πραγματικότητα δεν θα είναι και τόσο …κοινές. Η Τουρκία δεν δαπάνησε τυχαία δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων για να “χτίσει” Ακτοφυλακή η οποία διαθέτει σύγχρονα μέσα και υλικό. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα με πολιτικές ηγεσίες που ακολούθησαν πιστά τις εντολές των δανειστών της διαλύοντας ΕΔ και Λιμενικό,έχει να αντιπαρατάξει το φιλότιμο και την εφευρετικότητα του ανθρώπινου δυναμικού που έχει κυριολεκτικά εξουθενωθεί από την προσπάθεια να διαχειριστεί το προσφυγικό.
Η Ελλάδα δεν αφέθηκε τυχαία τελείως αβοήθητη και στο προσφυγικό. Οι Ευρωπαίοι ψεύδονται ασύστολα όταν αναφέρονται σε βοήθεια προς την Ελλάδα. Και στο θέμα των προσφύγων. Δεν έχουν δώσει καμία βοήθεια και το μόνο που πράττουν είναι να ζητάνε: φτιάξτε hot spots,φυλάξτε τα σύνορά σας κλπ. Εκτός από μερικές δεκάδες μηχανημάτων δακτυλοσκόπησης που έδωσαν κάποια στιγμή δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να στηρίξουν την Ελλάδα. Αντιθέτως . Όπως την έπνιξαν οικονομικά ,έτσι την εξουθενώνουν και στο ζήτημα του προσφυγικού.
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ. Τουλάχιστον σ΄ ότι έχει να κάνει με το προσφυγικό. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ΄χει αυταπάτες και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην υπεράσπιση όσων η Τουρκία με δόλιο τρόπο θα προσπαθήσει να κερδίσει.
Militaire.gr