29.3.16

Επεισόδια στην Ειδομένη ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς

Ξεφτίλα του Ελληνικού κράτους! Τολμούν οι λάθρο να πετούν πέτρες στην Αστυνομία ανενόχλητοι, ενώ θα έπρεπε
ήδη να είχαν φάει το ξύλο της ζωής τους και να είχαν πεταχτεί έξω από την Ελλάδα
. juan

Πετροπόλεμος και ένταση ανάμεσα και αστυνομικούς και πρόσφυγες σημειώθηκε το μεσημέρι στην Ειδομένη όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με πάνω από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, να περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να ξηλώσουν τα αντίσκηνα, οι πρόσφυγες αντέδρασαν ενώ μια γυναίκα, ακτιβίστρια σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στο έδαφος και οι αστυνομικοί επιχείρησαν να την προσάγουν. Την έβαλαν μέσα σε ένα τζιπ της αστυνομίας και τότε οι πρόσφυγες αντέδρασαν έντονα, πέταξαν πέτρες εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και άρπαξαν οι ίδιοι τη γυναίκα μέσα από το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια τοποθέτησαν κάδους, θέλοντας να στήσουν οδοφράγματα ενώ μέχρι και αυτή την ώρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη.
Νωρίτερα έγινε μια ακόμα διαμαρτυρία στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, περίπου ένα χιλιόμετρο από το μεθοριακό σταθμό. Οι πρόσφυγες έστησαν ουσιαστικά μπλόκο σε αυτοκίνητα και φορτηγά που είχαν πινακίδες Σκοπίων. Ξάπλωσαν στην άσφαλτο, έστησαν αντίσκηνο και ακόμα και μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο σημείο φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα. Τελικά πείστηκαν να αποχωρήσουν.
Νωρίς το πρωί μικροένταση επικράτησε στον καταυλισμό στην Ειδομένη, στη σιδηροδρομική γραμμή, όπου πρόσφυγες αποχώρησαν από αυτή, ενώ στη συνέχεια την έκλεισαν και πάλι. Την ίδια ώρα ένας απέραντος καταυλισμός με σκηνές έχει στηθεί στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα στο λιμάνι βρίσκονται 5.750 άνθρωποι, ενώ το μεσημέρι κατέφτασαν με πλοίο ακόμα 125. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών στα Ελληνικά νησιά από την Τουρκία, καθώς τα τελευταία 24ωρα έφτασαν μόλις 192 άνθρωποι.
Εικόνες ντροπής στα Λάρισα
Αίσθηση και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες ντροπής, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε hotspot όπου φιλοξενούνται 1.600 πρόσφυγες. Δεκάδες παιδιά και μεγάλοι στοιβάζονται έξω από ένα πρόχειρο κατάλυμα, από μία τρύπα του οποίου «πετάγονται» τρόφιμα, ρούχα και άλλα αντικείμενα και μάλιστα έρχονται σχεδόν στα χέρια για να προλάβουν να πάρουν κάτι.
Σύμφωνα με μέλη της δημοτικής αρχής αλλά και εθελοντών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, δεν επρόκειτο για κάποια διαδικασία διανομής τροφίμων. Εκτιμούν ότι οι ιδιοι οι πρόσφυγες, πιθανόν κάποια παιδιά παραβίασαν το Σάββατο την σκηνή που λειτουργεί ως αποθήκη για να φυλάσσονται οι προμήθειες και ξεκίνησαν να τις πετάνε στους υπολοίπους. Μάλιστα οι υπεύθυνοι έδωσαν στον Τύπο και φωτογραφίες από τη διαδικασία διανομής συσσιτίου όπου φαίνεται ότι επικρατεί απόλυτη τάξη.
Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο hot spot, στη Χίο, δεκάδες πρόσφυγες υποδέχθηκαν με φωνές και συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα που έκανε επίσκεψη τη Δευτέρα. Στα συνθήματα τους οι πρόσφυγες ζητούσαν να ανοίξει το hot spot, αλλά και να μην επιστρέψουν στην Τουρκία.
http://www.politisonline.com/