6.3.16

Σημερινές καταστάσεις.


Του συνεργάτη μας  Δημήτρη Κωνσταντάρα


Ρωχάμης uber alles

MOTO
Kάθισε απέναντι από τον Πέτρο Κωστόπουλο χαμογελαστός, ήρεμος και άνετος και  είπε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα

 Δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου ρατσιστής, σεξιστής ούτε πολέμιος του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να πει ελεύθερα τη γνώμη του, όσο πιο δημόσια είναι δυνατόν να γίνει. Αλλά το να κάνουμε «μάθημα» από τηλεοράσεως - σε όσους μας παρακολουθούν - για την ψυχοσύνθεση , την παραβατική δράση, τη φιλοσοφία και τις μεθόδους διάπραξης ληστειών και διαρρήξεων  είναι κάτι που ξεφεύγει από την προσωπική μου λογική, την κοινωνική μου παιδεία και την αντίληψή μου για το τι «υπηρετεί» η τηλεόραση και τι επιδράσεις μπορεί να έχει μια – ενδιαφέρουσα κατά τ ΄άλλα-  παρουσίαση / ελεύθερη συνέντευξη ενός ανθρώπου όπως του «διαβόητου»  Βαγγέλη Ρωχάμη.


Ο πολύπειρος δημοσιογράφος/ εκδότης Πέτρος Κωστόπουλος , στην εβδομαδιαία εκπομπή του  «Βράδυ» , επέλεξε τη νύχτα της Τετάρτης να παρουσιάσει έναν άνθρωπο του οποίου το όνομα, επί δυο δεκαετίες είχε γίνει συνώνυμο της παραβατικότητας/εγκληματικότητας έστω κι αν αυτός έμεινε 22 χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000. Αν «τσεκάρετε» το όνομά του στην ηλεκτρονική «εγκυκλοπαίδεια»(  https://el.wikipedia.org) θα διαπιστώσετε ότι στα στοιχεία ταυτότητάς του αναφέρεται :  «Ο Βαγγέλης Ρωχάμης (1951-) είναι Έλληνας εγκληματίας». Θα διαβάσετε επίσης ότι : « Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ήταν ληστείες, ναρκωτικά, βιασμοί, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Η ενοχή του αποδείχθηκε μόνο για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.»  Αλλά και ότι : «Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού».
Κι αν δεν σας αρέσει που κατακρίνω την «φόρα παρτίδα», προβολή του από την τηλεόραση, σημειώστε ότι σύμφωνα με διάφορα Μ.Μ.Ε. , «  κάθισε απέναντι από τον Πέτρο Κωστόπουλο χαμογελαστός, ήρεμος και άνετος, είπε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα και μίλησε για την παραβατική δράση του που έγραψε ιστορία».
Ήταν φανερό ότι ο κ. Κωστόπουλος προσκάλεσε και παρουσίασε το Βαγγέλη Ρωχάμη αποκλειστικά για λόγους τηλεθέασης . Αλλά, συμπερασματικά, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι έκανε λάθος, άσχετα από το αν θεωρείται ότι ο Ρωχάμης «πλήρωσε στη φυλακή γι αυτά που έκανε» και ότι «  Μέρος της  κοινωνίας τον είχε αποδεχτεί ως …. ήρωα της καθημερινότητας .
Αν δεν είδατε την εκπομπή, ο Βαγγέλης Ρωχάμης μίλησε ανοιχτά για την παραβατική δράση του, σημειώνοντας πως αν γύριζε τον χρόνο πίσω , "Θα ξαναέκανα τις ληστείες με άλλο κόλπο ή μπορεί να έκανα και χειρότερα. Αν ήμουν πολιτικός, θα μπορούσα να κλέψω περισσότερα. Σαν κακοποιός κορόιδο ήμουν". Μίλησε με αρκετή ειλικρίνεια και αρκετή «ντρομπροσύνη, «αρετές» που τον είχαν κάνει μέχρι και δημοφιλή αλλά θεωρείτε πραγματικά ότι πρόκειται για έναν «ήρωα της καθημερινότητας» και την εκπομπή ότι μπορεί «να διδάξει κάτι τους νέους της σημερινής εποχής;».
Μα αποκάλυψε ότι έχει κάνει ληστείες και διαρρήξεις που δεν μπόρεσαν να τα αποδείξουν λέγοντας χαμογελαστός ότι πλέον, "Έχουν παραγραφεί όλα». Είπε πολλά και διάφορα … «εκπαιδευτικά». Ότι η μεγαλύτερη ληστεία ήταν 60.000.000 δραχμές, ότι τα έτρωγε ή τα έδινε σε γνωστούς και  φίλους, ότι μπορούσε να οργανώνει πάντοτε τη φυλακή και όλοι μαζί να μπορούν να διεκδικούν πράγματα για να γίνεται πιο ανθρώπινη η ζωή τους. Και ότι το 1981, είχαν καταλάβει τη φυλακή του Κορυδαλλού χωρίς βία, αναίμακτα. «Απλά τους πιάσαμε κορόιδα, τους πήραμε τα κλειδιά από τα χέρια" είπε.

Μακάρι νάκανε τα «νούμερα» που επεδίωκε ο κ. Κωστόπουλος. Το ζήτημα είναι…. Άξιζε τον κόπο;