22.3.16

Ειδομένη – Πειραιάς- Βρυξέλλες : Η τραγωδία παίρνει διαστάσεις πολέμου.


Του συνεργάτη μας  Δημήτρη Κωνσταντάρα

Μέσα στον απόηχο της απίστευτης, πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, που ένας Θεός ξέρει για πόσο θα κρατήσει, δεν ξέρω πόσοι από εσάς παίρνετε ακόμη στα σοβαρά όλα αυτά που κατά καιρούς λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας.
Αλλά και τι απ΄ όλα αυτά θα «προχωρήσει» μετά την αιφνιδιαστική νέα κατάσταση που δεν αποκλείεται να τα αλλάξει όλα.
 Πάντως το απόγευμα της Δευτέρας ,  διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο – χωρίς να ξέρει βέβαια τι θα γινόταν στις Βρυξέλλες- με κάθε σοβαρότητα ότι ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη θα έχει διαλυθεί μέσα στον επόμενο μήνα χωρίς την χρήση βίας. ( Αυτό κρατείστε το στη μνήμη σας γιατί θα σας χρειαστεί).


Ήταν η συζήτηση μιας  επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας που γινόταν και απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός  παραδέχθηκε ότι η νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, ενώ δεσμεύτηκε πως εντός του επόμενου μήνα οι ντροπιαστικές εικόνες της Ειδομένης θα αποτελούν παρελθόν. Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής απέφυγε να επαναλάβει τα περί «Νταχάου» για την Ειδομένη και μίλησε για «άτυπο κέντρο που φιλοξενεί 12.000 ανθρώπους».

 Και μετά, μίλησε ο νεοδημοκράτης βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος που υποστηρίζοντας υποστήριξε ότι η Ειδομένη και οι καταυλισμοί στον Πειραιά «αποτελούν σύμβολα της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης», έθεσε – προφανώς χωρίς να το έχει σχεδιάσει- το θέμα σε άλλη , πιο ρεαλιστική βάση: Πρόσθεσε και τον Πειραιά.
Για τον οποίο, ΑΝ τον επισκεφθεί, ο κ. Κουρουμπλής, με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια θα πει ότι  έχει πλέον μετατραπεί σε μια μικρότερη –προς το παρόν- Ειδομένη όπου καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.
Και αυτό είναι το δράμα. Να λέμε ότι «φτιάχνουμε το ένα» την ώρα που «χαλάμε» ένα άλλο. Και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Διότι ο Πειραιάς – μην αμφιβάλλετε, το είδα με τα μάτια μου- έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, κάτι σαν  φαβέλα/παραγκούπολη  της Βραζιλίας χωρίς παράγκες –προς το παρόν- με μιαν ασφυκτική  κατάσταση παρά τις προσπάθειες  των οργανώσεων που βρίσκονται εκεί.
 Όχι του Κράτους. Των οργανώσεων παρακαλώ. Σύμφωνα με μια προχτεσινή  καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα,  οι μετανάστες/πρόσφυγες στο λιμάνι έφταναν στις 5247 ! Η Ειδομένη πριν από λίγες μέρες δηλαδή.

Μας διαβεβαιώνουν ότι γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι ώστε να μεταφερθούν σε δομές με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ σε περίπου ένα μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα λόγω της εξόδου του Πάσχα. Από ποιους; Από το Κράτος; Από την Αστυνομία; Από το Λιμενικό; Ή από τις …Οργανώσεις;  Όλα αυτά βέβαια, με τα μάτια και τα αυτιά και το μυαλό γυρισμένα στην τραγωδία των Βρυξελλών που μπορεί να τ’ αλλάξει ΟΛΑ. Στην κυριολεξία ΟΛΑ. Η Ευρώπη ζει «ιστορικές» στιγμές. Και σήμερα – αύριο-μεθαύριο δεν αποκλείεται καθόλου να έχουμε και την «επόμενη πράξη» της τραγωδίας.