23.3.16

Το “παζάρι” του Νταβούτογλου για την Κύπρο! Τι ζητούσε από τους Ευρωπαίους


Ο αρχισυντάκτης του «Φιλελεύθερου», Κώστας Βενιζέλος, σε ρεπορτάζ του αποκαλύπτει ότι  ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επαναλάμβανε συνεχώς ότι «πρέπει να πάρουν κάτι και οι Τουρκοκύπριοι»,  κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυπριακή κυβέρνηση, για το «ξεπάγωμα» των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία.

Η επιμονή του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν αφορούσε βασικά στους Τουρκοκύπριους, αλλά να εξασφαλίσει κι άλλα πλεονεκτήματα η Άγκυρα στην Κύπρο, τονίζεται. Όταν λοιπόν ετέθη ενώπιον του Νταβούτογλου η ανάγκη υλοποίησης του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στο «ξεπάγωμα» των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων, έθεσε το γνωστό αίτημα για νομιμοποίηση του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Η απάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν πως η λειτουργία του αεροδρομίου αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να συζητηθεί. Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε το θέμα της Αμμοχώστου και αυτό διαβιβάσθηκε προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε πως το ζήτημα τούτο άπτεται του εδαφικού και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα. Τονίζεται ότι είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εξασφαλίσει ανταλλάγματα, πέραν από το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων και στο Κυπριακό. Και αυτά για να ανοίξει, ως υποχρεούται, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα ανησυχούν για το ενδεχόμενο να γίνονται συζητήσεις χωρίς να έχουν γνώση.
Παρά το γεγονός ότι ο λεγόμενος «πρέσβης» στα κατεχόμενα έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τίποτε δεν συζητήθηκε μεταξύ του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Προέδρου Αναστασιάδη, αυτό δεν είναι καθησυχαστικό. Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν πως εάν ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα τελειώνουν όλα για τους ίδιους και«θα παραμείνουν στην απομόνωση».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων, αλλά και το Κυπριακό, θυμήθηκε τις συζητήσεις που είχε με τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2004. Ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία είχε κάνει πρόταση στον τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ενώ βρισκόταν στο Νταβός με στόχο να λυθεί το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι ο Ανάν ανταποκρίθηκε λέγοντας: «Είχα καταβάλει προσπάθειες για τρεις φορές, αλλά απέτυχα και δεν θέλω να κάνω περαιτέρω βήματα».Όταν έδωσα απάντηση στον κ. Ανάν ότι την επόμενη φορά οι Τούρκοι θα είναι ένα βήμα μπροστά από τους Έλληνες, ο ΓΓ συμφώνησε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία και έτσι έχουμε κάνει βήματα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Επεξηγώντας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν ειλικρινείς και έτσι όταν ήρθε ο καιρός για να βάλουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία, απέφυγαν να το πράξουν, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα. «Το 65% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε ʽΝΑΙʼ, ενώ το 75% των Ελληνοκυπρίων ψήφισε ʽΟΧΙʼ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Τι έγινε; Καμιά από τις υποσχέσεις δεν έχει τηρηθεί και παρόλα αυτά η ε/κ πλευρά εντάχτηκε μονομερώς στην ΕΕ. Έκαναν τη νότια Κύπρο ένα μέρος της ΕΕ, αλλά όχι τη βόρεια Κύπρο. Πάντοτε λέω ότι αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Εμείς είμαστε ειλικρινείς, αλλά όχι αυτοί», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Η ίδια η ΕΕ απέτυχε να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο και από εκείνη την ημέρα εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας. Όταν κοιτάζουμε το παρελθόν, βλέπουμε ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και δεν θα το πράττει στο μέλλον. Εμείς το γνωρίζουμε», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, καταλήγει το ρεπορτάζ.
Militaire