9.3.16

Ο Ντάισελμπλουμ, ο… λαγός, ο Σόιμπλε και το… καρότο

Του Τάκη Χατζή
Χθεσινή, απρόσμενη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος, προκάλεσε ευφορία στην Αθήνα. Λογικά ! Δυο μέρες πριν δεν γνωρίζαμε καλά- καλά αν και πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο και ξαφνικά, μας άνοιξαν το παράθυρο και για το χρέος! 
Πριν αλέκτωρ λαλήσει, άρχισαν όμως να έρχονται στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, όπως πχ ο διάλογος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί με τον Ντάισελμπλουμ, μόλις τελείωσε η συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup.  «Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο Γάλλος επίτροπος και ο Ολλανδός υπουργός απάντησε: «Το έκανα επίτηδες»!

Στη συνέχεια ήρθε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δηλώσει ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ίδιος δεν έχει κανένα επιχείρημα προς τους βουλευτές της χώρας του ή προς το λαό του ώστε να υποστηρίξει γιατί να πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητείται οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.
Το ενδεχόμενο ελάφρυνσης ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροιτο απέρριπταν κατηγορηματικά- χωρίς υπερβολή, ούτε να το ακούσουν δεν ήθελαν. Αντιθέτως το ΔΝΤ είχε θέσει δημοσίως και κατ επανάληψη το θέμα. Η Αθήνα, είχε σύμμαχο σε αυτό, τον… χειρότερο εχθρό της στα δημοσιονομικά. 
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Ντάισελμπλουμ άνοιξε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είπε προς τους υπουργούς Οικονομικών πως πρέπει να είναι έτοιμοι για να αρχίσει αυτή η συζήτηση τον Απρίλιο! Στη συνέντευξη τύπου, φυσικά δεν αναφέρθηκε στο χρόνο, αλλά δεν έδωσε και την εντύπωση ότι μιλάει για το… απώτερο μέλλον. 
Τι μπορεί να συνέβη και ο προεδρεύων Ολλανδός του Eurogroup, εμφανίστηκε να υιοθετεί την πολιτική του ΔΝΤ; Την απάντηση, την ψάχνουν πλέον και στην Αθήνα, όπου η ικανοποίηση αντικαταστάθηκε από τον προβληματισμό. 
Έμπειρα πολιτικά στελέχη, με εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, λένε ότι στην πραγματικότητα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Το πρώτο, ο Ντάισελμπλουμ να άλλαξε θέση και να εξέφρασε την άποψή του, παρά και κόντρα στη βούληση του Σόιμπλε. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ο Ολλανδός πολιτικός να θέλησε να ικανοποιήσει και την Αθήνα και το ΔΝΤ, ώστε οι διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία. Στην περίπτωση αυτή- λένε, ο Ντάισελμπλουμ ενδέχεται να είναι «λαγός» (ενδεχομένως και του Σόιμπλε) και αντί να χαιρόμαστε για το… καρότο, καλύτερα είναι να ψάξουμε για το… μαστίγιο.  
http://newpost.gr/