16.3.16

Μ. Γιαννάκου: «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται και σε λάθη της κυβέρνησης γιατί άφηνε τους πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα» (aud)


«Είναι προφανές ότι πρόκειται για φραστικό ατόπημα και όσο πιο μεγάλος θόρυβος γίνεται τόσο πιο μεγάλης εκμετάλλευσης θα τύχει από τους γείτονες», δήλωσε η κα Μαριέττα Γιαννάκου, αναφερόμενη στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον κ. Μουζάλα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη.

Η κα Γιαννάκου πρόσθεσε ότι: «Η ΝΔ ήταν πάντα τοποθετημένη επί του θέματος και μάλιστα», όπως είπε, «έκανε μεγάλο βήμα, όταν ήταν κυβέρνηση, με τον γεωγραφικό προσδιορισμό». Στην ερώτηση γιατί η ΝΔ με την ανακοίνωσή της ανεβάζει το θέμα, απάντησε ότι: «Δεν συμμετείχε σε αυτή την απόφαση και εάν συμμετείχε θα το έλεγε».
Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι: «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται και σε λάθη της κυβέρνησης γιατί άφηνε τους πρόσφυγες που έρχονταν μαζικά να περνούν τα σύνορα από τη ΦΥΡΟΜ, θεωρώντας έτσι ότι αυτός θα ήταν ο εύκολος τρόπος για να αποτελέσει η Ελλάδα μια δίοδο, με τη λογική ότι κανείς δεν θέλει να μείνει εδώ». «Η κυβέρνηση έπρεπε», τόνισε η κα Γιαννάκου, «να αντιληφθεί τι γίνεται όταν είδε ότι μόνο 7 από τις 28 χώρες της ΕΕ δέχονται την κατανομή ενός αριθμού προσφύγων, ενώ την κατηγόρησε ότι άργησε πάρα πολύ να κάνει τα hot spots και άφησε την κατάσταση να φθάσει εκεί που έφθασε».
Η κ. Γιαννάκου πρόσθεσε ότι: «Κατανοεί γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να φτιάξει εγκατάσταση προσφύγων στα σύνορα», αλλά, όπως είπε, «δεν μπορεί να μην υπάρχει καθόλου παρουσία του κράτους και να έχουν γίνει αξιόπιστοι διάφοροι πλαστογράφοι που ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες».
Σχετικά με τις ΜΚΟ και την παρουσία τους η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι: «Υπάρχουν ΜΚΟ αγνώστου χρηματοδότησης, αλλά επειδή υπάρχει κυβερνητικό και κρατικό κενό, είναι φυσικό να έχουμε τέτοια φαινόμενα». Τόνισε επίσης σχετικά με τη χρηματοδότηση ότι: «Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή να θέσουν κάποιους κανόνες πιο ελαστικούς γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα, όντας στην ουσία σε χρεωκοπία, να επωμισθεί τέτοιο βάρος».
Η κα Μαρίεττα Γιαννάκου αναφερόμενη στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι: «Υπάρχουν ανησυχίες και ορθώς ο κ. Σημίτης επισημαίνει, με την παρέμβαση του, ότι πρέπει να αποτραπούν αποφάσεις που θα δώσουν δικαίωμα στην Τουρκία να προβάλει απαιτήσεις εις βάρος της χώρας μας». Η ίδια πρόσθεσε ότι: «Εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή την ολότητα της Ευρώπης και την Κυπριακή δημοκρατία δεν μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια». Η κα Γιαννάκου κατέληξε λέγοντας ότι: «Δεν μπορεί η Τουρκία να ανοίγει κεφάλαια και να στρώνει το δρόμο προς την Ευρώπη χωρίς στην ουσία να την αναγνωρίζει».
ert