29.2.16

Μάχες στην Ειδομένη μεταξύ προσφύγων-λάθρο και σκοπιανής αστυνομίας - Εριξαν τον φράχτη - Χειροβομβίδες τους ρίχνουν οι Σκοπιανοί (βίντεο) (upd)



Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή.
 Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες  διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στα Σκόπια είναι πολύ αργοί.
 Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το απόγευμα.
 Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληφορορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.
Προηγούμενη ενημέρωση:
Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα "απάντησαν" οι αστυνομικοί των Σκοπίων στον πετροπόλεμο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.
Μεγάλη ομάδα προσφύγων- λαθρομεταναστών, πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας, κατέλαβαν νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.
Τα πνεύματα "άναψαν" και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος "απάντησαν" με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη. 
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη, πληροφορήθηκαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν για λίγη μόνο ώρα.
Οι πληροφορίες περί ανοίγματος των συνόρων αποδείχθηκαν τελικά φήμες, ωστόσο, αποδείχθηκαν ικανές για να προκαλέσουν πανικό στα σύνορα. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο καταυλισμό μάζεψαν τα πράγματά τους και αφού πέρασαν τον φράχτη που έχει στήσει ο ΟΣΕ προκειμένου να μην γίνεται κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, άρχισαν να μετακινούνται προς την σιδερένια πύλη που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί. 
Οι μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τον φράχτη των Σκοπιανών, όμως οι αστυνομικοί που τους είχαν περικυκλώσει προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν. Οργισμένα πλήθη συνέχισαν να φωνάζουν και να σπρώχνουν τον φράχτη, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα επικρατεί ένταση στην περιοχή. 
  βίντεο:



pronews