10.2.16

Απελευθερωμένα το Nebbol και η Zahra: Η Τουρκία έχασε τα χαρτιά της στη Βόρεια Συρία


Samer R. Zoughaib, Réseau International

Απελευθερώνοντας τις περιοχές του Nebbol και της Zahra και σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Χαλέπι, ο Συριακός Αραβικός Στρατός και οι σύμμαχοι του, προέβησαν σε στρατιωτικό κατόρθωμα που θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες.
Σε διάστημα λιγότερο από 72 ώρες, ο Συριακός Αραβικός στρατός και οι σύμμαχοι του, σάρωσαν τις τρομοκρατικές ομάδες που είχαν εγκατασταθεί στο βόρειο τμήμα του Χαλεπίου από το 2012, και γκρέμισαν τα όνειρα των περιφερειακών χορηγών τους, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας .

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν τα συριακά στρατεύματα ξεκίνησαν μια αιφνιδιαστική επίθεση από την τοποθεσία Bachkoy, στα βόρεια του Χαλεπίου. Αυτή η περιοχή είχε γνωρίσει σκληρές μάχες το τελευταίο καιρό, όταν οι τρομοκρατικές ομάδες, με επικεφαλής το "Μέτωπο Αλ Νούσρα", το συριακό υποκατάστημα της "Αλ Κάιντα", προσπάθησαν να ανακτήσουν το Bachkoy, που είχε επανακατακτηθεί πέρυσι από το συριακό αραβικό στρατό. Αντί να πάρει ανάπαυση και να ενισχύσει τη θέση του μετά την απώθηση όλων των επιθέσεων των τρομοκρατών, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (ΣΣΣ) εξαπέλυσε επίθεση προς τα βόρεια-δυτικά, με κατεύθυνση την πόλη του Hardtein κάτω από ένα φράγμα πυροβολικού και την προετοιμασία που πραγματοποίησε η συριακή και η ρωσική αεροπορία. Δεκάδες στοχευμένες επιδρομές στόχεψαν τις θέσεις των τρομοκρατών, που αποτελούνται από βαθιές τάφρους και οδοφράγματα εμπλουτισμένα με αναχώματα. 
Ενώπιον της δύναμης της επίθεσης, οι γραμμές των τρομοκρατών κατέρρευσαν, παρά τις ενισχύσεις που αποστάλθηκαν από όλη την επαρχία του Χαλεπίου.
Μετά τη ανακατάληψη του Hardtein, μέρος από τους επιτιθέμενους μετατοπίστηκε προς την πόλη της Ratian, που βρίσκεται πιο δυτικά, και ένα άλλο μέρος συνέχισε την προέλαση του, προς τα βόρεια, καταλαμβάνοντας δύο άλλα χωριά, πριν να φτάσει στα ανατολικά του Maaraset el-Khan.  
Την ίδια στιγμή, άλλες μονάδες άνοιγαν άλλα μέτωπα στην ίδια περιοχή, έτσι ώστε οι ομάδες των εξτρεμιστών, διάσπαρτες πλέον, δεν ήξεραν τι ακριβώς ήταν ο κύριος στόχος του ΣΣΣ και των συμμάχων του. Μετά από μερικούς ελιγμούς αντιπερισπασμού που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΣΣ, οι λαϊκές επιτροπές που υπερασπίζονται το Nebbol και τη Zahraa εδώ και τριάμισι χρόνια, διεξήγαν μια έξοδο προς τα δυτικά του Khan el-Maaraset. Παγιδευμένοι, οι εξτρεμιστές της Αλ-Nosra, της Ansareddine, και άλλες ομάδες υποταγμένες στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, κατάρρευσαν και τράπηκαν σε φυγή προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα μέρος κατευθύνθηκε προς τα νότια, ένα άλλο προς τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στα βόρεια. 
Την Τετάρτη στην αυγή, οι λαϊκές επιτροπές και ο Συριακός Αραβικός στρατός διασταυρωθήκαν, σπάζοντας τη μεγαλύτερη πολιορκία των τρομοκρατών από την αρχή του πολέμου το 2011.

Μάθημα ηρωισμού

Το Nebbol και η Zahra, που είναι το σπίτι περίπου 60.000 αμάχων κατοίκων, υπερασπίζονται από 5.000 άνδρες, ως επί το πλείστον εθελοντές από την περιοχή. Αντιστάθηκαν σε πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις και δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας, δίνοντας σε όλους ένα πραγματικό μάθημα ηρωισμού και εξαγριώνοντας τους Τούρκους ηγέτες, οι οποίοι ήθελαν να συντρίψουν με κάθε κόστος αυτή τη νησίδα που συμβολίζει την αντίσταση και τη νομιμότητα του συριακού κράτους.
Χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις ημέρες για να σαρώσουν τρία χρόνια στρατιωτικών προετοιμασιών, που εποπτεύονταν άμεσα από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι εξτρεμιστές εκλάμβαναν επίσης όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα, φάρμακα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Τουρκία. 
Αυτό το κατόρθωμα αποδεικνύει ότι ο ΣΣΣ, μετά από πέντε χρόνια πολέμου σε περισσότερο από 500 μέτωπα και βαριές απώλειες, διατηρεί ανέπαφη την αγωνιστικότητα του και τα κίνητρα του. Δείχνει επίσης ότι οι μηχανισμοί συντονισμού μεταξύ του ΣΣΣ, της Χεζμπολάχ, των Ιρανών εκπαιδευτών και του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, λειτουργούν θαυμάσια. 
Σε αντίθεση με τις τρομοκρατικές ομάδες που δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν μια κοινή δομή συντονισμού, παρότι έχουν τους ίδιους χορηγούς και περιφερειακούς φορείς.

Οι γεωπολιτικές συνέπειες της μάχης του Βορρά του Χαλεπίου είναι τεράστιες. 
Η απελευθέρωση των Nebbol και Zahraa επιτρέπει την ανακατανομή των 5.000 υπερασπιστών των δύο πόλεων σε επιθετικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο ΣΣΣ έκοψε στα δυο την περιοχή που ξεκινά από τα βόρεια του Χαλεπίου μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία. 
Πιο σημαντικό ακόμη, οι τρομοκρατικές ομάδες, που καταλάμβαναν από το 2012 τις γειτονιές της πόλης, δεν μπορούν πλέον να λάβουν ενισχύσεις ή προμήθειες από τη Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Συρίας. Δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από την παράδοση ή τον αργό θάνατο, επειδή ο ΣΣΣ δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει έφοδο στις γειτονιές που ελέγχουν, για να αποφευχθούν καταστροφές και περιττές απώλειες.

Το όνειρο της Τουρκίας να προσαρτήσει το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, στην ζώνη επιρροής της, έχει εξατμιστεί σε τρεις ημέρες.  
Με την ανακατάληψη από το ΣΣΣ του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας της Λατάκειας, στα δυτικά, η Τουρκία βλέπει τα χαρτιά που έχει συσσωρεύσει στη Συρία κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, να εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο. 

Σήμερα η Άγκυρα δεν είναι παρά μόνο ένας αβοήθητος παίκτης, ο οποίος βλέπει την επιρροή του να λιώσει μπροστά στα μάτια μας, χωρίς να είναι σε θέση να αναλάβει οτιδήποτε για να σταματήσει αυτή την αναπόφευκτη πτώση.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 9.2.2016



http://reseauinternational.net/nebbol-et-zahra-libres-la-turquie-perd-ses-cartes-dans-le-nord-syrien/