8.2.16

Επεισόδιο στα Ίμια Δεκαπενταύγουστο …με όπλα Έλληνες-Τούρκοι


Η ψύχραιμη αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης και η απόρριψη της πρότασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου για αποστολή φρεγάτας που θα κλιμάκωνε την κρίση, αφού από το επίπεδο των δυνάμεων Λιμενικού – Ακτοφυλακής Ελλάδας και Τουρκίας θα περνούσαμε σε αυτό των ενόπλων δυνάμεων, απέτρεψε τα χειρότερα σε κρίση που ξέσπασε στις βραχονησίδες Ίμια τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο και κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.


Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Καθημερινή» (βλ. «Και νέο θρίλερ στα Ίμια μεταξύ Ελλήνων-Τούρκων» / http://www.kathimerini.gr/) και ο συνάδελφος Σωτήρης Σιδέρης: «…άνδρες του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας αποβιβάστηκαν ένοπλοι (!) στη βραχονησίδα, το πρωί της 14ης Αυγούστου. Και ήταν τότε που εκτυλίχθηκε ένα εξάωρο πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ με άγνωστες έως τώρα λεπτομέρειες και προεκτάσεις. Γιατί είναι η πρώτη φορά που συνέβη τέτοιο επεισόδιο, με Έλληνες και Τούρκους λιμενικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι και μάλιστα ένοπλοι πάνω σε ελληνικό νησί. Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αντίθετα την ενισχύει, όπως δείχνουν τα γεγονότα».

Ο συνάδελφος σημειώνει ότι μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, τον Νοέμβριο του 2015, και η συμφωνία για τη συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο. Σημασία έχει επίσης, ότι για μια ακόμη φορά το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ στην Ελλάδα επικρατούσε πολιτική αναταραχή, δίνοντας έτσι ξεκάθαρα – κατά την υποκειμενική μας άποψη – ότι το περιστατικό μόνο τυχαίο δεν ήταν και η απέναντι πλευρά του Αιγαίου «ψαχνόταν» για επεισόδιο που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε νέα τετελεσμένα…
Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού, το πρωί της 14ης Αυγούστου: «Σήμερα περίπου στις 9 π.μ., 27 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό, στην περιοχή των Ιμίων. Τα μέλη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος διαχειρίστηκαν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα τόσο το ανθρωπιστικό έργο της διάσωσης όσο και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή».
Η κατάσταση όμως, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, ήταν πολύ πιο πολύπλοκη: «Τα ελληνικά ραντάρ καταγράφουν κινήσεις γύρω από τα Ιμια, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το γραφείο του Λιμενικού στην Κάλυμνο δέχεται τηλεφώνημα από πρόσφυγες που ήδη βρίσκονταν στη βραχονησίδα, οι οποίοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους παραλάβουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη».
Το προηγούμενο της κρίσης του 1996 έδινε ξεχωριστή βαρύτητα στο περιστατικό, ενώ στην περιοχή είχαν φθάσει σχεδόν ταυτόχρονα Έλληνες και Τούρκοι λιμενικοί, που μετά από «αψιμαχίες» στη θάλασσα με επικίνδυνους ελιγμούς με τα σκάφη τους, κατόρθωσαν αμφότεροι να αποβιβαστούν ένοπλοι. Με αποτέλεσμα να υπάρξουν και μικροσυμπλοκές, που ευτυχώς δεν κλιμακώθηκαν, παρότι υπήρξε «φυσική επαφή»…
Από το σημείο εκείνο παρενέβη η πολιτική ηγεσία καθώς είχε σημάνει συναγερμός στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, με ταυτόχρονη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, που απέρριψε την πρόταση Καμμένου να σταλεί στην περιοχή φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Το επεισόδιο διήρκεσε συνολικά έξι ώρες, ενώ αποχωρώντας, οι Τούρκοι πήραν παρά τη θέλησή τους μερικούς Σύρους, για να καταγράψουν ότι διενήργησαν στη συγκεκριμένη περιοχή αποστολή έρευνας και διάσωσης! Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν…
Η αποκάλυψη της «Καθημερινής» θέτει σε άλλη διάσταση τη γερμανική πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς είναι μάλλον αδύνατο να μην υπήρξε ενημέρωση από ελληνικής πλευράς και «το ερώτημα ‘πώς θα γίνονται οι κοινές περιπολίες στα Ίμια’ ήταν κυρίαρχο».
Πλέον, καταλήγει ο συνάδελφος Σωτήρης Σιδέρης το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, «σε πολλά νησιά του Αιγαίου υπάρχουν εκατοντάδες κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό που απασχολεί Έλληνες διπλωμάτες είναι πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί αν η Τουρκία, για δικούς της λόγους, επιχειρήσει ένα παρόμοιο με τα Ίμια επεισόδιο».

defence-point