7.2.16

Τί αντιπρότεινε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό - Σφίγγουν τον κλοιό οι αγρότες - Μπλακ άουτ σε εθνικές και τελωνεία

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει δρόμους.Η πολιτεία οφείλει να τους ανοίξει ακόμα και αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσει "βαρύτερα" οχήματα...
Juan
Εξεγείρονται οι κοινωνικές ομάδες εναντίον των απαιτήσεων της τρόικας αφού μετά τους αγρότες οι οποίοι σκληραίνουν την στάση τους αποκλείοντας οδούς και τελωνεία, ετοιμάζονται και οι γιατροί για κινητοποιήσεις ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει το "plan b" στους δανειστές.
 
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει το πρώτο δείγμα των αντιπροτάσεών της στους δανειστές όσο αφορά το ασφαλιστικό.
 
Το plan B που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις συντάξεων αλλά και... γενναίες εκπτώσεις σε βασικές επιλογές του ασφαλιστικού σχεδίου. Παράλληλα, επιδιώκει να υπάρχει μία έστω μικρότερη αύξηση των εισφορών, της τάξεως της 1 μονάδας, αλλά και να καλυφθεί η «τρύπα» των 150-300 εκατ. ευρώ που δημιουργείται μέσα από κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές.
 
Επιπλέον, στο τραπέζι θα πέσει και πρόταση για αυστηρότερο πλαφόν στους δικαιούχους πολλών συντάξεων, στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κτλ.). Σήμερα, το αντίστοιχο πλαφόν διαμορφώνεται κοντά στις 3.600 ευρώ, ενώ ειδικοί δεν αποκλείουν να πέσει τελικά στις 2.000 ευρώ.
 
Αναμένονται υπαναχωρήσεις και σε ό,τι αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης.
 
Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού, η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν- περίπου 692.000- λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ και με τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 195 ευρώ.
 
Σχετικά με την εθνική σύνταξη, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή 384 ευρώ σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά για να καμφθούν οι αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσό να πέσει κοντά στα 350 ευρώ για όσους έχουν μεταξύ 15 και 20 χρόνια ασφάλισης. Αυτό που δεν συζητείται, για την ώρα, είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.
 
Τέλος, δεν αποκλείεται, υπαναχώρηση στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα νέα ποσοστά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινούν από το 0,7% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγουν το πολύ στο 1,8%, στα έτη ασφάλισης πάνω από 40.
 
Όλα αυτά υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες απ’ όλα τα μπλόκα θα συνεδριάσουν σήμερα στη Νίκαια προκειμένου να επανακοθορίσουν τη στάση τους. Παράλληλα επεξεργάζονται τις τελικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στη Βουλή όπου θα συνεδριάσει την Τρίτη η διακομματική επιτροπή –αίτημα που είχαν οι ίδιοι θέσει- προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα που τους απασχολούν.
 
Τα Τέμπη παραμένουν κλειστά, αν και σήμερα από τις 12:00-18:00 σκέφτονται να τα ανοίξουν για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Επ’ αόριστον μπλόκο της εθνικής Κορίνθου - Τρίπολης αποφάσισαν και οι συνάδελφοί τους στο ύψος της Νεστάνης. Αποκλεισμένες είναι επίσης στη Βόρεια Ελλάδα η εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας, τα Μάλγαρα, η Χαλκηδόνα, αλλά και η Εγνατία και οι παρακάμψεις από τη Θεσσαλονίκη ως τον Έβρο.
 
Κλειστό παραμένει για έκτη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνουν πλέον τα 25 χιλιόμετρα.
 
Tαυτόχρονα στα κάγκελα παραμένουν οι γιατροί για το καυτό θέμα του Ασφαλιστικού και βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Κώστα Γιαννακόπουλο, οι γιατροί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν ακόμη και σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν δεν αποσυρθεί η κυβερνητική πρόταση.
 
«Θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τα συμβούλια, αλλά θα προχωρήσουμε σε αποχή», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα βρούμε τρόπο να εξυπηρετηθούν οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, γιατί είμαστε και σε εποχή έξαρσης της γρίπης».

pronews