14.2.16

Προς ολοκληρωτικό πόλεμο


H Τουρκία εμφανίστηκε να τορπιλίζει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, επιδιώκοντας να συμμετάσχει -σε πρωταγωνιστικό ρόλο- στις διαπραγματεύσεις. Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων μαχητών και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, μέσα σε συριακό έδαφος λες και θέλει να αποτρέψει την απελευθέρωση της βόρειας Συρίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.


Με τις εξελίξεις αυτές η συριακή κρίση παίρνει νέα διάσταση μια και παρά της συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για ειρηνική επίλυση, σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται δυναμικά χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία (ωστόσο, στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι δύο) που επιθυμούν να εισβάλουν στη Συρία.




Με τον βομβαρδισμό συριακών κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες με τη βοήθεια των ρωσικών βομβαρδισμών σημειώνουν επιτυχίες, η Τουρκία δείχνει ότι δεν θέλει επ’ ουδενί την επικράτηση του καθεστώτος Άσαντ.


Η ιστορία όμως περιπλέκεται καθώς -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- η Σαουδική Αραβία έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη αλλά και έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη Νότια Τουρκία. Βάση που χρησιμοποιείται και από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά που πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχαν εκφράσει ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, στην περίπτωση που συμφωνούν οι ΗΠΑ οι οποίες κλήθηκαν να ηγηθούν της επιχείρησης. Είναι γνωστό ότι οι χώρες αυτές του Κόλπου, όπως και οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ.



Δεύτερη μέρα βομβαρδισμών
Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε χθες η Τουρκία εναντίον κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος των βομβαρδισμών είναι μια αεροπορική βάση και άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι κουρδικές δυνάμεις από τους αντάρτες στη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού έχουν προκαλέσει από χθες βράδυ τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στις οποίες μετέχουν άραβες μαχητές και Κούρδοι της Συρίας με επικεφαλής την πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού), σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. "Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μεταξύ του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Μέναγ και της πόλης Ντέιρ Τζαμάλ", νοτιότερα.

"Δεκάδες οβίδες του τουρκικού πυροβολικού ερρίφθηκαν σε χωριά γύρω από τις περιοχές Αζάζ και Αφρίν, προκαλώντας υλικές ζημιές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Μουσταφά 'Αμπντι που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Ο 'Αμπντι πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Μέναγ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, την πόλη Μαλκίγια στο νότιο τμήμα της περιοχής Αζάζ και την πόλη Μαζράα στην περιοχή Αφρίν (δυτικά).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο πριν από μερικές ημέρες του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Μινίγ έπειτα από σκληρές μάχες με ισλαμιστικές και άλλες οργανώσεις ανταρτών. Η Τουρκία ζήτησε χθες από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες.

Η 'Αγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας "τρομοκρατικές" οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία. Μάχες μαίνονταν σήμερα μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Ταλ Ριφάατ, νοτιότερα, μεταξύ Αζάζ και Χαλεπίου.

Η πόλη Ταλ Ριφάατ, η οποία μαζί με τη Μαρέα και Αζάζ είναι το μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή του Χαλεπίου, αποτέλεσε στόχο 20 και πλέον ρωσικών αεροπορικών επιδρομών χθες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται άλλωστε μόλις 3 χλμ. από τη νότια πλευρά της πόλης.

Καταδικάζουν οι Σύριοι τους βομβαρδισμούς
Καταδίκασε η συριακή κυβέρνηση τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που θέτουν στο στόχαστρο από χθες τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα επανειλημμένα εγκλήματα και τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το υπουργείο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος».

Κούρδοι μαχητές στα συρο-τουρκικά σύνορα

Ειδικοί σε ζητήματα Μέσης Ανατολής προειδοποιούν για «ολέθριες επιπτώσεις», στην περίπτωση αποστολής τουρκικών και σαουδαραβικών στρατευμάτων να πολεμήσουν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών ανταρτών
Ειδικοί σε ζητήματα Μέσης Ανατολής προειδοποιούν για «ολέθριες επιπτώσεις», στην περίπτωση αποστολής τουρκικών και σαουδαραβικών στρατευμάτων να πολεμήσουν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών ανταρτών, την ώρα που ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις υποστηρίζουν την προσπάθεια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μενβιέντεφ, έχει προειδοποιήσει πως «ενδεχόμενη ανάμειξη ξένων στρατευμάτων θα είχε αποτέλεσμα να διαιωνισθεί ο πόλεμος στην περιοχή». 

Αμερικανική παρέμβαση

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας έριξε λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει λόγω της υποστήριξης των Αμερικανών στους Κούρδους μαχητές σε Συρία και Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες» επειδή έχουν σχέσεις με τους Κούρδους του ΡΚΚ.

Οι Κούρδοι του PYD (κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) έχουν σημειώσει επιτυχίες στην μεθοριακή περιοχή γύρω από την πόλη Κομπανί, από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση που έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις να καταστείλουν την εξέγερση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Άγκυρα, επιθυμεί να καταστείλει «δια παντός» τις αλυτρωτικές επιθυμίες της Κουρδικής πλειοψηφίας που κατοικεί στην Ανατολία και επιδιώκει αυτοδιάθεση και μεγαλύτερη αυτονομία. Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου υποστήριξε πως «θα υπερασπισθεί τους (Τουρκομάνους) αδελφούς στο Χαλέπι, εξοφλώντας ιστορικό χρέος».

Οι ΗΠΑ σε ρόλο μεσολαβητή, έκαναν χλιαρή παρέμβαση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το βράδυ του Σαββάτου την Τουρκία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το βράδυ του Σαββάτου την Τουρκία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας αλλά και εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, στον βορρά της χώρας αυτής.

«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει» είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Έντονη τουρκική παρουσία πέραν των συριακών συνόρων


Τα σύνορα προς την Τουρκία είναι σχεδόν σφραγισμένα, αλλά η Τουρκία διακινείται άνετα από την μεριά της Συρίας, και είναι φανερή η παρουσία της σε συριακό έδαφος. Έχει αρχίσει μάλιστα την κατασκευή καταυλισμού προσφύγων σε συριακό έδαφος κοντά στην κοινή μεθοριακή γραμμή. Μέσα στα τουρκικά σχέδια είναι να δημιουργήσει ελεγχόμενη ζώνη (“buffer zone”) χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στην περιοχή εν είδη «ανθρώπινης ασπίδας» παρεμποδίζοντας την κατάληψη της περιοχή από Κούρδους μαχητές. Ας σημειωθεί ότι στους καταυλισμούς προσφύγων που ελέγχουν οι Τούρκοι δεν γίνονται δεκτοί Κούρδοι.

«Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί σε συριακό έδαφος αποτελεί προειδοποίηση στους Κούρδους του YPG [Λαϊκή Προστασία] να σταματήσουν την απελευθέρωση του βόρειου τμήματος της Συρίας από τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου», υποστηρίζει ο Κούρδος πολιτικός αναλυτής Barzan Iso, με έδρα το Κομπανί στο RT. 

Ο λόγος της τουρκικής παρέμβασης, δεν είναι μόνον οικονομική –αφού πλέον οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν περιορίσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου τζιχαντιστών – Τουρκίας, αλλά επειδή το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποτελεί για τους Τούρκους ασπίδα προστασίας από τους Κούρδους της Συρίας ώστε να παρεμποδίζεται η συνεργασία τους με το ΡΚΚ. «Κατόπιν είναι εύκολο να καταληφθεί η περιοχή από το Χαλέπι ως τα τουρκικά σύνορα από τις τουρκικές δυνάμεις». «Αυτοί είναι οι λόγοι της τουρκικής επέμβασης στη Συρία», λέει ο Iso.

Εδώ βρίσκεται και η εξήγηση των τουρκικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι και τη Λατάκεια εναντίον των κυβερνητικών θέσεων αλλά και εναντίον κουρδικών στόχων στην πόλη Azaz, στη βορειοδυτική Συρία. Ιδιαίτερα εναντίον της στρατιωτικής βάσης που πρόσφατα οι κυβερνητικοί ανακατέλαβαν από τους τζιχαντιστές, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας. 

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν επίσης και την αεροπορική βάση Menagh και το χωριό Maranaz, νότια της Αζάζ όπου πολλοί άμαχοι τραυματίσθηκαν. Αλλά γι’ αυτούς τους τραυματίες δεν υπήρξε διαμαρτυρία από τα δυτικά Μέσα.

Οι Κούρδοι της Συρίας απορρίπτουν τις προτάσεις της Τουρκίας

Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας απέρριψε σήμερα τις τουρκικές αξιώσεις να αποσυρθούν οι συμμαχικές πολιτοφυλακές από θέσεις κοντά στα σύνορα οι οποίες βομβαρδίζονται από τον τουρκικό στρατό και προειδοποίησε πως οι Σύροι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τουρκική επέμβαση στη χώρα.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, συμπρόεδρος του PYD, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, προσθέτοντας πως η αεροπορική βάση που βομβαρδίστηκε από τον τουρκικό στρατό χθες τελούσε υπό τον έλεγχο του Μετώπου Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, μέχρι την κατάληψή του από τις δυνάμεις του PYD την περασμένη εβδομάδα. "Θέλουν το Μέτωπο Νόσρα να παραμείνει εκεί ή να έρθει το καθεστώς και να την καταλάβει;" διερωτήθηκε μιλώντας τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Μούσλιμ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε χθες από το PYD να αποχωρήσει από περιοχές βόρεια του Χαλεπιού τις οποίες, όπως είπε, κατέλαβε η κουρδική οργάνωση. Ερωτηθείς αν απορρίπτει την αξίωση αυτή, ο Μούσλιμ είπε: "Βέβαια".

Ο Σάλεχ είπε πως η αεροπορική βάση καταλήφθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είναι σύμμαχοι του PYD και στις οποίες συμμετέχουν Άραβες και Τουρκμένοι, μαζί με τις ισχυρές πολιτοφύλακες των Κούρδων της Συρίας, Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG). Πρόσθεσε πως αν η Τουρκία επέμβει στη Συρία, θα βρει "απέναντί της ολόκληρο τον συριακό λαό".

Η Τουρκία απαίτησε χθες από τις πολιτοφυλακές των YPG να αποχωρήσουν από περιοχές που είχαν καταλάβει πρόσφατα από τους αντάρτες στην περιοχή βόρεια του Χαλεπιού στη Συρία, περιλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Μέναγκ. Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο τις περιοχές αυτές.


zougla