28.2.16

Πόσο θα κόστιζε στην Ευρώπη η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν


Ακόμα και το 1,4 τρις ευρώ δύναται να φθάσει το κόστος των επιβαρύνσεων από την κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος «Bertelsmann».


Ακόμα και το 1,4 τρις ευρώ δύναται να φθάσει το κόστος των επιβαρύνσεων από την κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν στην Ευρωπαϊκή Ένωσ
Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη -σενάριο που εμφανίζεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο λόγω της αδυναμίας των ευρωπαϊκών κρατών να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών- θα συνοδευόταν από «μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών».

Σύμφωνα με την έρευνα, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που ορισμένες αποστολές «just in time» δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής στην Ε.Ε. θα αυξανόταν κατά 1% (περίπου 470 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 77 στη Γερμανία και τα 80 στη Γαλλία).
Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Σύμφωνα με την έρευνα, η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δις ευρώ, ενώ για την κινεζική σε 95 δις ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Zougla