5.2.16

Ασφαλιστικό-χρέος: Το καλό και το κακό σενάριο για την κυβέρνηση


ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΧΑΜΕΝΟΙ 

Ο κλοιός σφίγγει για την κυβέρνηση που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Οι δανειστές ζητούν περικοπές συντάξεων για να κλείσει η αξιολόγηση και η κοινωνία “βράζει”, όπως έδειξαν χθες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά την Ελλάδα που συνεχίζονται με αιχμή τους αγρότες στα μπλόκα. Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις με δύο βασικά σενάρια. Ένα κακό και ένα καλό.

Ας ξεκινήσουν από το κακό σενάριο για να φτάσουμε στο κάπως καλύτερο για την κυβέρνηση. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επηρεάζει στο μεγαλύτερο βαθμό τις αποφάσεις των δανειστών, κατηγόρησε ευθέως τους θεσμούς ότι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το ασφαλιστικό και δεν καταθέτουν προτάσεις όταν αυτή της κυβέρνησης είναι στο τραπέζι από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Αυτό αν πραγματικά ισχύει σημαίνει πώς οι δανειστές έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θέλουν να εξαντλήσουν τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης, να την εκθέσουν όσο περισσότερο μπορούν στην κοινή γνώμη και να την σύρουν σε εκλογές, λόγω και της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών, θεωρώντας πώς πλέον το πολιτικό κεφάλαιο Τσίπρα έχει απολεσθεί.
Εφαρμόζουν με λίγα λόγια την τακτική που εφάρμοσαν και το Δεκέμβριο του 2014 που ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπέγραφε τα πάντα και ακολουθούσε κατά γράμμα το μνημόνιο, στο τέλος η τρόικα αρνήθηκε να χαλαρώσει κάπως την πολιτική της λιτότητας, πίεσε για νέα μέτρα και τελικώς εν' όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Τώρα δεν υπάρχει εκλογή ΠτΔ, η ΝΔ δεν θέλει εκλογές όπως φαίνεται, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2014, αλλά η καθυστέρηση της αξιολόγησης, η οποία θα επιτρέψει στη συνέχεια και το άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, επιχειρείται από την πλευρά των θεσμών να οδηγήσει σε μία οικουμενική κυβέρνηση, όπου περισσότερα κόμματα θα συμφωνήσουν στο νέο ασφαλιστικό και σε νέα μέτρα, με πιθανή την ανοχή της ΝΔ.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να παραδέχεται πώς έχει χάσει την δεδηλωμένη και πρέπει να συγκυβερνήσει ενδεχομένως με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ή Ένωση Κεντρώων, πέραν των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν σήμερα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως λένε πώς η κυβέρνηση ένα αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους και να στηριχθεί στις δυνάμεις της, εκτιμώντας πώς θα καταφέρει να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χωρίς απώλειες βουλευτών.
Και εδώ ακριβώς έρχεται το καλό συνέριο για την κυβέρνηση. Δηλαδή καταφέρνει να περάσει το ασφαλιστικό με τους βουλευτές που διαθέτει (ο Α. Τσίπρας τους κάνει συνεχή μασάζ προκειμένου να τους πείσει πώς είναι η ευκαιρία η χώρα να αποτινάξει τα μνημόνια και να βγει σε ανάπτυξη) και να συνεχεία έρχεται η πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση φαίνεται να έχει τη στήριξη του ΔΝΤ, κόντρα στις εμμονές του Βερολίνου για Grexit. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ “θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει ουσιαστικά και όχι μόνο στα χαρτιά. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός εφαρμογής μεταρρυθμίσεων αλλά και ελάφρυνση χρέους”.
Αυτό που είπε η κ. Λαγκάρντ είναι ψηφίστε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για να μπορέσει εν συνεχεία να μειωθεί και το χρέος. Μάλιστα πρόσθεσε πώς όσο πιο βαθιά θα είναι η μεταρρύθμιση τόσο πιο βαθιά θα είναι είναι και η ελάφρυνση του χρέους.
Και στο καλό και στο κακό σενάριο πάντως οι Έλληνες πολίτες θα βγουν χαμένοι. Το ασφαλιστικό δεν λύνεται με την ανεργία στο 27%, τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση και την τρόικα που ελέγχει τον κορβανά να μην τα επιχορηγεί.
Η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη. Το θέμα είναι πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι και ποιος θα είναι αυτός που θα το βάλει. Η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα ή μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο;
pronews