8.2.16

Σε εξέλιξη οι δύο συγκεντρώσεις για το κέντρο προσφύγων στο Σχιστό




Ηλεκτρισμένο είναι από το πρωί της Δευτέρας το κλίμα στη λεωφόρο Σχιστού, στο ύψος της Γρ.Λαμπράκη, στο Κερατσίνι, λόγω των δύο συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων στο στρατόπεδο «Στεφανάκη». 

Αν και οι δύο συγκεντρώσεις, της ΚΕΕΡΦΑ από την μία και των «Επιτροπών Κατοίκων Πειραιώς» με την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής από την άλλη, είχαν προγραμματιστεί για το μεσημέρι, ήδη πριν από τις 10:00 διαδηλωτές άρχισαν να σπεύδουν στο σημείο.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Κλούβες των ΜΑΤ έχουν κλείσει τη λεωφόρο Σχιστού στο ύψος της Γρ.Λαμπράκη, στο ρεύμα προς Καβάλας.

Συγκεκριμένα, στις 11:00 είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση στη Γρ. Λαμπράκη και Σχιστού από την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) με σύνθημα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες». Στις 12.30 οι «Επιτροπές Κατοίκων Πειραιώς» θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στο ίδιο σημείο κατά της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας στο Σχιστό.

Ωστόσο, πριν από τις 10:00 διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν στο σημείο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται στη μέση. Τις δύο συγκεντρώσεις χωρίζει επιπλέον η λεωφ. Γρ.Λαμπράκη.

Στη συγκέντρωση των «Επιτροπών Κατοίκων Πειραιώς» παραβρίσκονται βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Η ΚΕΕΡΦΑ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό κατά του στρατοπέδου μεταναστών που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση» και αναφέρουν: «Δεν θα επιτρέψουμε στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα να χύνουν στην ίδια του τη γειτονιά ρατσιστικό δηλητήριο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στοχοποιώντας τους δήθεν για υποβάθμιση της περιοχής».

Συντονισμός στον Πειραιά σε επίπεδο περιφέρειας


Την ίδια ώρα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα πραγματοποιηθεί άτυπη  σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, σε μια προσπάθεια συντονισμού των τοπικών φορέων.

Στη σύσκεψη θα πάρουν πάρουν μέρος οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Εντός της ημέρας, επίσης, θα συνεδριάσει για το θέμα η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, η οποία απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει τη χωροθέτηση και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στο λιμάνι

Στο μεταξύ, στους χώρους παραμονής επιβατών σε όλες τις πύλες του λιμανιού φιλοξενούνταν τις προηγούμενες ημέρες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά, αλλά δεν ήταν δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη, λόγω των μπλόκων των αγροτών.

Η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλμψη των ανθρώπων αυτών, που φιλοξενούνταν  προσωρινά στις εγκαταστάσεις του λιμανιού γινόταν από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, την επιτροπή αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές.

Δεν αποκλείεται η εικόνα αυτή να επαναληφθεί και σήμερα, καθώς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο πλοία μεταφέροντας 532 άτομα. Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από τη Λέσβο 492 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ το Blue Star 2 40 άτομα από την Κω.

Newsroom ΔΟΛ/in.gr