10.2.16

Υπουργικό με το βλέμμα στραμμένο στις αγροτικές κινητοποιήσεις


του Δημήτρη Χατζηνικόλα
«Ούτε απόσυρση του ασφαλιστικού, ούτε σκλήρυνση της στάσης μας απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση και που θα επαναλάβει σήμερα στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα η κυβέρνηση καλεί εκ νέου σε διάλογο τους αγρότες και εμφανίζεται «ανοιχτή» σε «μικρές βελτιώσεις» ενώ στέλνει μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει μαζική κάθοδο τρακτέρ στην Αθήνα, επιχειρώντας παρασκηνιακά να έρθει σε συνεννόηση για το θέμα αυτό με τους «σκληρούς» των μπλόκων.

Ήδη οι επικεφαλής των μπλόκων του Κάστρου και της Νίκαιας Ιωάννης Βάγγος και Βαγγέλης Μπούτας ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή να επιτραπεί συμβολικά σε έναν αριθμό τρακτέρ να κατέβει την Παρασκευή στο Σύνταγμα (έξω από τη Βουλή) και να παραμείνει εκεί χωρίς φυσικά να κλείσει το κέντρο της πόλης. Αίτημα που τουλάχιστον αρχικά η κυβέρνηση δεν απέρριψε, αλλά θα σταθμίσει σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις.
Την ίδια ώρα η κατάσταση στα μπλόκα αναδεικνύει και τις εσωτερικές αντιθέσεις στον αγροτικό κίνημα. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι εντός της σημερινής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις των αγροτών θα φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και από εκεί και μετά «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο Πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».
Σε πιο σκληρή γραμμή οι αγρότες της Νίκαιας δηλώνουν ότι ζητάνε από την κυβέρνηση «πολιτική λύση, όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα» και δηλώνουν ότι «δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».
naftemporiki